Av Iselin Danbolt
Publisert: 03. april 2023
FNs sikkerhetsråd har hovedansvar for FNs arbeid med å bevare fred og sikkerhet rundt om i verden. Hver måned bytter de femten medlemslandene som sitter i Rådet på å ha presidentskapet. Da leder de Sikkerhetsrådets arbeid i én måned, og setter sakene de ønsker på dagsorden.
I april er det Russlands tur, og det betyr at Rådet ledes av et land hvis president er underlagt en internasjonal arrestordre for påståtte krigsforbrytelser. Forrige gang Russland hadde gavlen i hånden, det vil si i februar 2022, gikk de til krig mot Ukraina. Presidentskapets overtakelse har utløst en rekke reaksjoner fra akademikere, FN-eksperter og andre.
— Verdens verste aprilsnarr, mener Ukraina
Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba kalte Russlands presidentskap for «den verste aprilsnarrspøken noensinne», og en «sterk påminnelse om at noe er galt med den internasjonale sikkerhetsarkitekturen», ifølge BBC News.
— Dette er et slag i ansiktet til det internasjonale samfunnet, la han til.
Usannsynlig at Russland blir fjernet fra Rådet
I en tid der Ukraina-krigen herjer som verst er det kanskje naturlig at mange reagerer sterkt på at Russland for lov til å ta over Sikkerhetsrådet. Noen antyder at landet nå må kastes ut av Rådet for brudd på FN-pakten på grunn av den ulovlige krigen. President Volodymyr Zelenskyj ba i fjor om Sikkerhetsrådsreform, eller at Rådet skulle «oppløses helt». Han anklaget Rådet for ikke å iverksette nok tiltak for å forhindre Russlands invasjon. Han har også bedt om at Russland skal fjernes fra sin medlemsstatus.
Det er vanskelig å kaste ut et permanent medlemsland. Å skyve et land ut av et globalt forum er ikke nødvendigvis det rette trinnet når vi har behov for mer diplomati.
— Russland burde ikke være et permanent medlem av FNs sikkerhetsråd, på grunn av det de gjør i Ukraina, innrømmet USAs FN-ambassadør Linda Thomas-Greenfield.
Dessverre tillater FN-pakten imidlertid ikke å endre statusen til et permanent medlem, la hun til.
— Dessverre er Russland et permanent medlem av Sikkerhetsrådet, og det finnes ingen gjennomførbar internasjonal juridisk vei for å endre den virkeligheten, understreket pressesekretæren i Det hvite hus, Karine Jean-Pierre, på en nyhetsbriefing, ifølge BBC News.
Boikott også lite trolig
Mange mener at en boikott fra de andre fjorten Rådsmedlemmene gjennom april hadde vært tingen. Flere sivilsamfunnsgrupper har oppfordret medlemmene til å boikotte.
— Hvis syv av 15 medlemsland i Sikkerhetsrådet slutter seg til boikotten, vil Russland ikke kunne få noe vedtatt, sa organisasjonen Atlas, som leder protesten.
Ifølge PassBlue vurderte «vestlige» allierte i Rådet en boikott-plan seg imellom, men bestemte seg mot planen, siden det kunne føre til åpen kritikk fra de landene i Rådet som var uenige i boikotten. En boikott hadde nok heller ikke blitt støtte av Rådets 14 andre medlemmer.
Ukraina, derimot, har ikke har tenkt til å ta del i Rådsmøter i april, hvis det er mulig, mener PassBlue.
Hva Russland vil rette søkelyset mot i april
Siden det er presidenten av Rådet som setter dagsordenen for arbeidet hver måned, blir det spennende å se hva de vil prioritere. Månedens arbeidsprogram blir trolig offentligjort i løpet av dagen på mandag 3. april. Den russiske FN-ambassadøren, Vassily Nebenzia, vil også holde en pressebriefing 3. april for å forklare landets mål i Rådet for måneden.
Det er trolig at et uformelt møte vil holdes, ledet av Russland 5. april, tilsynelatende med en orientering fra Russlands barneombud Maria Lvova-Belova. Hun er etterlyst av Den internasjonale straffedomstolen (ICC), sammen med president Putin, for angivelig å ha deportert hundrevis av barn fra barnehjem og omsorgshjem i Ukraina til Russland.
Det er også trolig at Russlands utenriksminister vil reise til New York for å lede minst to møter denne måneden. Det ene vil – ironisk nok – fokusere på opprettholdelse av internasjonal fred og sikkerhet, og effektiv multilateralisme gjennom forsvar i FN-pakt prinsippene.
USAs FN-ambassadør sier at hun forventer at Russland håndterer presidentskapet på profesjonelt vis, men at hun er i tvil.
— Vi forventer også at de vil benytte muligheten til å fremme sin desinformasjonskampanje mot Ukraina, USA og alle våre allierte, sa hun, ifølge ABC News.
— Vi vil benytte hver eneste anledning til å uttrykke våre bekymringer over Russlands handlinger, la hun til, og gjentok USAs fordømmelse av krigsforbrytelsene og menneskerettsbruddene de russiske styrkene begår i Ukraina.
— Moskva vil fortsette å bruke sitt sete i rådet for å spre desinformasjon, og rettferdiggjøre sine handlinger i Ukraina, mener pressesekretæren i Det hvite hus, Karine Jean-Pierre.
Hva Guterres vil gjøre denne måneden
Hva FNs generalsekretær António Guterres vil gjøre denne måneden, under Russlands presidentskap, er et spørsmål mange også stiller seg. — Generalsekretæren vil fortsette å oppfylle sitt mandat som generalsekretær, noe som betyr at – uavhengig av hvem som sitter i presidentskapet i Sikkerhetsrådet – han vil fortsette å si de samme tingene og basere sine uttalelser på de samme prinsippene, understreket FNs talsperson Farhan Haq i sin daglige orientering. FN er en kompleks organisasjon, og vi håper at journalister kan hjelpe oss på en måte å forklare de ulike elementene og hvilke områder generalsekretæren har myndighet over, og hvilke områder generalsekretæren ikke har myndighet over, la han til.
FNs generalsekretær vil trolig stille på møtene i Rådet, understreket Haq. Dette gjelder også møtet ledet av Russlands utenriksminister om opprettholdelse av fred og sikkerhet
— Man bør ikke bli overrasket over å se generalsekretæren delta på den begivenheten, slik han gjør for hvert presidentskap.
— Når en viktig eller fremhevet begivenhet holdes, stiller som regel generalsekretæren, også hver måned i topparrangementet organisert av Sikkerhetsrådets presidentskap, understreket Haq.
En større diskusjon om FNs rolle i verden
Ole Wæver, professor i internasjonal politikk ved universitetet i København, er enig i at det russiske formannskapet er oppsiktsvekkende, ifølge Dagsavisen.
— Det framstår som helt absurd, at aggressoren i en krig skal sitte ved bordenden og lede møter i den organisasjonen som skal passe på verdensfreden, sa han. Han tror derimot ikke at presidentskapet vil ha noen følger for Ukraina-krigen.
— Men det betyr noe for diskusjonen om hvorvidt FN er helt håpløse, understreker Wæver.