En ny rapport fra FNs barnefond (UNICEF) viser at én av fem unge kvinner i alderen 20 til 24 ble giftet bort som barn. Dette var tilfelle for nesten én av fire kvinner for et tiår siden, ifølge den nye analysen.

Drømmer knust

— Verden er oppslukt av kriser som kommer på toppen av andre kriser. Disse knuser håpet og drømmene til sårbare barn, spesielt jenter som burde være studenter, ikke bruder, sa UNICEFs administrerende direktør Catherine Russell.

— Helse og økonomiske kriser, eskalerende væpnede konflikter, og de ødeleggende effektene av klimaendringer, tvinger familier til å søke en falsk følelse av tilflukt i barneekteskap. Vi må gjøre alt som står i vår makt for å sikre at rettighetene deres til utdanning og styrkede liv er sikret, understreket hun.

Barneekteskap får umiddelbare konsekvenser

Jenter som gifter seg i barndommen møter både umiddelbare og livslange konsekvenser. Det er mindre sannsynlig at de blir på skolen, og de står overfor en økt risiko for tidlig graviditet – noe som igjen øker risikoen for helsekomplikasjoner for barn, mødre og dødelighet, tilføyde UNICEF.

Praksisen kan også isolere jenter fra familie og venner, og ekskludere dem fra å delta i lokalsamfunnene deres, noe som går tungt inn på deres mentale helse og velvære.

Rapporten viser til global fremgang, hovedsakelig drevet av en nedgang i India, selv om landet fortsatt er hjemsted for det største antallet barnebruder i verden.

Fremgang er også tydelig andre steder, inkludert i folkerike land der praksisen historisk har vært vanlig, som Bangladesh og Etiopia, men også i mindre land med lavere nivåer av barneekteskap som nærmer seg eliminering, som Maldivene og Rwanda, ifølge rapporten.

Erfaringene fra disse landene viser at fremgang er mulig i en rekke settinger og tilfeller, sa UNICEF. Disse landene har en rekke fellesnevnere – eller røde tråder: forbedringer i økonomisk utvikling, fattigdomsreduksjon, tilgang til sysselsetting og utdanning på ungdomsskolenivå.

«Trusselmultiplikator»

På verdensbasis bidrar konflikter, klimarelaterte katastrofer og de pågående virkningene av covid-19 – spesielt økende fattigdom, inntektssjokk og skolefrafall – til å øke pådriverne for barneekteskap. Dette gjør det vanskelig for jenter å få tilgang til helsetjenester, utdanning, sosiale tjenester og samfunnsstøtte som beskytter dem mot barneekteskap.

Det er derfor en dobbel så stor sannsynlighet for at jenter som bor i skjøre omgivelser blir barnebruder som en gjennomsnittlig jente globalt, ifølge rapporten.

For hver tidobling av konfliktrelaterte dødsfall, ser man en syv prosent økning i antall barneekteskap. Samtidig øker ekstreme værhendelser drevet av klimaendringer en jentes risiko, med hvert ti prosents avvik i nedbør knyttet til rundt én prosent økning i utbredelsen av barneekteskap.

Fremgang er mulig

Dyrbare gevinster for å elimineres barneekteskap det siste tiåret er også truet av de pågående virkningene av covid-19, advarer analysen. Det anslås at pandemien allerede har redusert antallet barneekteskap som kunne vært avverget siden 2020, med en fjerdedel.

— Vi har bevist at fremgang mot å eliminere barneekteskap er mulig. 

Det krever urokkelig støtte til sårbare jenter og familier, la Russell til. Vi må fokusere på å holde jenter på skolen og sørge for at de har økonomiske muligheter, understreket hun.