I 2021 var nesten halvparten av verdens befolkning utsatt for malaria, med anslagsvis 247 millioner malariatilfeller av malaria. Malaria tar livet av nesten en halv million barn i året, og 96 prosent av de som mister livet bor i Afrika, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).

Som svar på høy etterspørsel etter den første malariavaksinen noensinne vil tolv land bli tildelt til sammen 18 millioner doser av RTS,S/AS01-vaksinen for perioden 2023–2025. Malariavaksineprogram i Ghana, Kenya og Malawi vil motta doser for å fortsette vaksinering i prøveprosjekter, samtidig som vaksinen vil også deles ut i nye land, inkludert Benin, Burkina Faso, Burundi, Kamerun, Den demokratiske republikken Kongo, Liberia, Niger, Sierra Leone og Uganda. Dette melder FNs barnefond (UNICEF) i en pressemelding.

Land blir gitt vaksiner basert på prinsippene i WHOs rammeverk for tildeling av en begrenset malariavaksineforsyning. Dette rammeverket prioriterer områder med størst behov, der risikoen for malariasykdom og dødsfall blant barn er høyest.

Siden 2019 har Ghana, Kenya og Malawi levert malariavaksinen gjennom et malariavaksineprøveprosjekt koordinert av WHO, og finansiert av Vaksinealliansen Gavi, Det globale fondet for aids, tuberkulose og malaria, og Unitaid.

Trygg og effektiv vaksine

RTS,S/AS01-vaksinen har blitt gitt til mer enn 1,7 millioner jenter og gutter så langt i Ghana, Kenya og Malawi siden 2019, og har vist seg å være trygg og effektiv – noe som har resultert i en betydelig reduksjon i alvorlig malaria og færre barnedødsfall. Minst 28 afrikanske land har uttrykt interesse for å motta malariavaksinen.

I tillegg til Ghana, Kenya og Malawi, vil den første dosetildelingen gjøre det mulig for ni ytterlige land, inkludert Benin, Burkina Faso, Burundi, Kamerun, Den demokratiske republikken Kongo, Liberia, Niger, Sierra Leone og Uganda, å introdusere vaksinen i deres vaksineprogrammer for første gang.

Denne tildelingsrunden gjør bruk av tilgjengelige vaksinedoser tilgjengelig for Vaksinealliansen Gavi, via UNICEF. De første dosene av vaksinen forventes å ankomme i løpet av de siste månedene i år, slik at land kan begynne vaksineringen i 2024.

Et barn dør nesten hvert minutt

— Denne vaksinen har potensialet til å være svært «slagkraftige» i kampen mot malaria, og, når den brukes sammen med andre tiltak, kan vaksinen forhindre titusenvis av dødsfall hvert år, sa Thabani Maphosa, administrerende direktør for landprogramlevering ved Vaksinealliansen Gavi. Mens vi samarbeider med produsenter for å øke forsyningen, må vi sørge for at dosene vi har blir brukt så effektivt som mulig, noe som betyr at vi må bruke all lærdommen fra prøveprosjektene våre når vi utvider til nye land, la Maphosa til.

— Et barn under 5 år dør nesten hvert minutt på grunn av malaria, sa UNICEFs assisterende vaksinasjonsdirektør Dr. Ephrem T. Lemango. Disse dødsfallene har i lang tid vært mulig å forebygge og behandle, men utrullingen av denne vaksinen vil gi barn, spesielt i Afrika, en enda bedre sjanse til å overleve, sa han. Etter hvert som tilbudet øker, håper vi at enda flere barn kan dra nytte av dette livreddende fremskrittet.

— Malariavaksinen er et gjennombrudd for å forbedre barnehelse og sjansen for at barn overlever, sa Dr. Kate O'Brien, WHOs direktør for immunisering, vaksiner og biologi. Familier og lokalsamfunn, som de burde, ønsker at denne vaksinen er tilgjengelig for barna sine, la hun til. Denne første tildelingen av malariavaksinedoser er prioritert for barn med høyest risiko for å dø av malaria, understreket hun. Den høye etterspørselen etter vaksinen og den sterke rekkevidden av barnevaksinering vil øke en rettferdig tilgang til malariaforebygging og redde mange unge liv. Vi vil jobbe utrettelig for å øke tilbudet inntil alle barn i faresonen har tilgang, sa Dr. O’Brien.

Regler for sikre at behov møtes

Gitt det begrensede tilbudet av utrullingen av denne nye vaksinen de første årene, innkalte WHO ekspertrådgivere, primært fra Afrika – der malariabyrden er størst – i 2022 for å utvikle et rammeverk for tildeling av den begrensede malariavaksineforsyningen. Dette var viktig for å gi den beste veiledningen om hvor de få dosene burde tildeles. Rammeverket er basert på etiske prinsipper på et fundament av solidaritet; og den foreslår at vaksinetildeling begynner i områder med størst behov.

Den årlige globale etterspørselen etter malariavaksiner er estimert til 40–60 millioner doser innen 2026, og vil trolig vokse til 80–100 millioner doser hvert år innen 2030. I tillegg til RTS,S/AS01-vaksinen, utviklet og produsert av GSK, som i fremtiden vil bli levert av Bharat Biotech, forventes det at en andre vaksine, R21/Matrix-M, utviklet av Oxford University og laget av Serum Institute of India (SII), også kan bli godkjent av WHO snart. Gavi har nylig skissert sitt veikart for å støtte et økende tilbud slik at de kan bistå med å møte etterspørselen.