Av Iselin Danbolt
Publisert: 25. januar 2023
Antall ofre som ble oppdaget rundt om i verden falt i 2020 med 11 prosent fra året før – drevet av færre oppdagelser i lav- og mellominntektsland, , ifølge den ferske globale menneskehandelsrapporten* laget av FNs program for narkotika og kriminalitet (UNODC).
Den syvende UNODC-rapporten på menneskehandel dekker 141 land, og gir en oversikt over mønstre og strømmer av menneskehandel globalt, regionalt og nasjonalt. Tallene er basert på menneskehandelssaker oppdaget mellom 2017 og 2021. Funnene kommer fra analyse av 800 rettssakssammendrag, og ledsaget av detaljerte forslag til beslutningstakere – for å hjelpe med formulering av effektiv politikk og handling.
Pandemien, i tillegg til å minske mulighetene for menneskehandlere til å operere, kan ha svekket rettshåndhevelseskapasiteten til å oppdage ofre.
Økt sårbarhet under pandemien
— Rapporten viser hvordan pandemien har økt kvinners, menns og barns sårbarhet for menneskehandel, og ytterligere understreket manglende kapasitet til å redde ofre, og stille kriminelle for retten, sa UNODCs administrerende direktør Ghada Waly. Vi kan ikke tillate at kriser forsterker utnyttelse, advarte hun.
— FN og giversamfunnet trenger å støtte nasjonale myndigheter, mest av alt i mindre økonomier, til å svare på menneskehandelstrusler, og å identifisere og beskytte ofre, spesielt i unntakstilstander, oppfordret FN-sjefen.
Færre tilfeller av menneskehandel for seksuell utnyttelse ble oppdaget under pandemien, siden offentlige rom ble stengt og restriksjoner kan ha presset denne formen for menneskehandel til mer skjulte og mindre trygge steder.
Dette gjorde det enda vanskeligere å identifisere ofre.
Domfellelser minsket
Antall domfellelser for menneskehandel falt globalt i 2020 med 27 prosent fra året før – med kraftigere nedgang registrert i Sør-Asia (56 prosent), Mellom-Amerika og Karibia (54 prosent) og Sør-Amerika (46 prosent). Dette fremskynder en langsiktig trend notert av UNODC siden 2017.
Rettssaksanalyse omtalt i rapporten viser at ofre for menneskehandel, når de blir identifisert, rømmer fra menneskehandlere på egen hånd, og faktisk klarer å «redde» seg selv.
Det finnes flere tilfeller av ofre som rømmer og rapporterer menneskehandel til myndighetene på eget initiativ (41 prosent) enn tilfeller der ofre ble funnet av rettshåndhevelse (28 prosent), eller medlemmer av lokalsamfunn og sivilsamfunn (11 prosent).
Dette er spesielt bekymringsverdig, siden mange ofre for menneskehandel kanskje ikke ser på seg selv som ofre, eller kan være for redde til å forsøke å rømme fra sine utnyttere.
Konflikt forverrer utnyttelse
Rapporten beskriver også hvordan krig og konflikt gjør det lettere for menneskehandlere å utnytte. Krigen i Ukraina har økt risikoen for menneskehandel for de fordrevne kvinnene, mennene og barna.
De fleste ofre som følge av konflikter har sitt opphav i og blir handlet til land i Afrika og Midtøsten.
Rapporten har menneskehandelsstatistikk fra hver region, og viser høyere nivåer av straffrihet i Afrika sør for Sahara og i Sør-Asia. Land i disse regionene dømmer færre menneskehandlere, og finner færre ofre enn resten av verden. Samtidig identifiseres ofre fra disse regionene i langt flere forskjellige destinasjonsland enn ofre fra andre regioner.
Kvinner utsettes for ekstrem vold og straffet
Rapporten ser også på rettssaker som viser at kvinnelige ofre utsettes for fysisk eller ekstrem vold fra menneskehandlere tre ganger så ofte som menn, og barn utsettes for nesten dobbelt så ofte som voksne.
Samtidig har kvinner som etterforskes for menneskehandel også betydelig større sannsynlighet for å bli dømt enn menn. Dette antyder at rettssystemet kan diskriminere mot kvinner, og/eller at kvinners rolle i menneskehandelsnettverk kan øke sannsynligheten for at de blir dømt for forbrytelser.
*UNODCs menneskehandelsrapport har blitt publisert siden 2009. Rapporten har fått mandat av FNs generalforsamling til å opplyse om effektive handlinger mot denne forbrytelsen, og plassere menneskehandel i konteksten av FNs agenda for bærekraftig utvikling. Statistikken i rapporten kommer fra det største eksisterende datasettet om menneskehandel, med informasjon om de mer enn 450 000 ofrene og 300 000 (mistenkte) lovbryterne som har blitt oppdaget over hele verden mellom 2003 og 2021.