Av Ellen Sporstøl, Mariken Bruusgaard Harbitz
Publisert: 18. januar 2021
Fire år med Trump ved roret har satt dype spor i USAs forhold til verden og FN. Nominasjoner til sentrale stillinger og posisjoner, viser at Biden har som intensjon å gjenopprette USAs internasjonale lederrolle ved å vektlegge allianser og samarbeidsordninger.
Lovende ny FN-ambassadør
FN-eksperter mener nominasjonen av Linda Thomas-Greenfield som ny FN-ambassadør sender et sterkt signal. Greenfields erfaring og ekspertise innenfor Afrika er forfriskende og viser at USA vil prioritere utviklingsland i større grad.
Biden ønsker også å oppgradere Greenfields tittel som ambassadør til ministernivå. Dette sender et tydelig signal til FN-miljøet om at Greenfield er en person som er i daglig kontakt med presidenten, og at presidenten er engasjert i hva som skjer i FN.
Greenfield startet allerede sin karriere i utenrikstjenesten under Ronald Reagan. Hun har vært ambassadør til Liberia og var viseutenriksminister for Afrika under Barack Obama.
I forkant av utnevnelsen skrev Greenfield dette på Twitter:
"Moren min lærte meg å lede med godhet og medfølelse for å gjøre verden til et bedre sted. Jeg har hatt disse ordene med meg gjennom hele min karriere i utenrikstjenesten - og får jeg jobben, vil jeg gjøre det samme som FN-ambassadør".
USA og bistand
Det blir også ny ledelse i USAID, USAs svar på NORAD, under Biden.
Tidligere FN-ambassadør Samantha Power er blitt nominert til direktørstillingen i USAID og som medlem av det nasjonale sikkerhetsrådet. Her vil hun få ansvar for å koordinere USAs bistandsbudsjett, og kanskje mest presserende den pågående kampen mot koronaviruset og medlemskapet til Verdens Helseorganisasjon (WHO).
Bistandsaktuelt beskriver Power som en utenrikspolitisk tungvekter som fikk stor innflytelse i FN under sin tid som ambassadør.
USA er det landet i verden som bidrar med flest bistands-dollar, ifølge OECD statistikk. Det er derfor knyttet stor spenning til hvordan amerikanerne vil jobbe på dette feltet.