Hvert år på 1. desember markerer vi Verdens aidsdag.

På denne viktige dagen oppfordrer UNAIDS regjeringer over hele verden til å slippe løs kraften til grasrotsamfunn over hele verden for å lede kampen for å få slutt på AIDS. En fersk rapport lansert av FNs aidsprogram (UNAIDS), «La lokalsamfunn lede» eller «Let Communities Lead» på engelsk, viser at aids kan avsluttes som en folkehelsetrussel innen 2030. For at dette skal skje må lokalsamfunn på frontlinjen få den støtten de trenger fra regjeringer og samarbeidspartnere. Dette melder UNAIDS i en pressemelding.

— Lokalsamfunn over hele verden har vist at de er klare, villige og i stand til å gå foran, sier Winnie Byanyima, administrerende direktør i UNAIDS. Men de trenger at barrierene som hindrer arbeidet deres blir revet ned, og de må ha nok ressurser, legger hun til. Altfor ofte blir samfunn behandlet av beslutningstakere som «problemer som må håndteres», i stedet for å bli anerkjent og støttet som ledere. Fellesskap er ikke i veien, de lyser opp veien mot en verden uten aids, understreker Byanyima.

Lokalsamfunn driver fremgang

Rapporten, som ble lansert i London under en World AIDS Day-arrangement organisert av sivilsamfunnsorganisasjonen STOPAIDS, viser hvordan lokalsamfunn har vært drivkraften for fremgang.

Samfunnspåvirkning – fra gatene til rettssalene til verdens parlamenter – har sikret banebrytende endringer i aidspolitikken. Kampanjer drevet av lokalsamfunn har bidratt til å sikre tilgangen til generiske hiv-medisiner, noe som har ført til kraftige, vedvarende reduksjoner i behandlingskostnadene – fra 25 000 dollar per person per år i 1995 til mindre enn 70 dollar i mange land som er mest berørt av hiv i dag.

Verdens aidsdag kommer på et avgjørende øyeblikk. Aids-relaterte dødsfall har falt med nesten 70 prosent siden toppen i 2004, og nye hiv-infeksjoner er på det laveste siden 1980-tallet. Men aids tar fortsatt ett liv hvert minutt. Vi kan – og må – avslutte aids som en trussel mot folkehelsen innen 2030.

FNs generalsekretær, António Guterres

Regjeringen foreslår drastiske kutt i aidsstøtte

I det foreslåtte statsbudsjettet for 2024 har regjeringen alvorlig kuttet støtten til UNAIDS. Denne livsviktige FN-organisasjonen får – hvis statsbudsjettet vedtas som det nå står – hele 56 prosent mindre å rutte med i 2024, med et kutt på 25 millioner kroner. Norske kjernebidrag til UNAIDS har som regel vært på «topp-3 listen», og Norge har vært en viktig støttespiller og samarbeidspartner for UNAIDS siden organisasjonen ble opprettet. Landet har også sittet i det programkoordinerende styret hele seks ganger, der de nå sitter frem til januar 2024. UNAIDS var det første FN-programmet som tok med representanter for frivillige organisasjoner i sitt styre, da de inkluderte organisasjoner for personer som lever med hiv/aids. Skygge-budsjettene fra Venstre og SV foreslår økt støtte til UNAIDS, derimot.

— Regjeringen anerkjenner i budsjettet hvor viktig UNAIDS' arbeid for mennesker som lever med hiv er, både i Afrika, i Ukraina og ellers. Likevel mer enn halveres støtten fra fjorårets statsbudsjett til 20 millioner kroner, sier Anne-Karin Kolstad, leder av HivNorge. I 2018 var støtten på 130 millioner. Gjennom de siste årene har det slik vært kraftige kutt som aldri har vært begrunnet i UNAIDS' arbeid og prosjekter, men i utenforliggende forhold, legger hun til.

Investeringer gir avkastning!

Investering i lokalsamfunnsledede hiv-programmer gir en rekke fordeler, og rapporten viser til en rekke konkrete eksempler fra land rundt i verden.

  • I Nigeria var programmer levert av lokalsamfunnsbaserte organisasjoner knyttet til en 64 % økning i tilgang til hiv-behandling, en dobling av sannsynligheten for bruk av hiv-forebyggende tjenester og en firedobling i regelmessig kondombruk blant de med mest risiko for å bli smittet av hiv.
  • I Tanzania ble hiv-forekomsten blant sex arbeidere redusert til under halvparten (til 5 % fra 10,4%) på grunn av en pakke med lokalsamfunnstjenester.
  • I Namibias hovedstad Windhoek bruker et selvfinansiert prosjekt (under organisasjonen Youth Empowerment Group) e-sykler for å levere hiv-medisiner, mat og følgestøtte til unge mennesker som ofte ikke kan dra på klinikker i skoletiden.
  • I Kina utviklet samfunnsorganisasjoner smarttelefonapper som kobler folk til selvtesting, noe som bidro til en mer enn firedobling av hiv-tester over hele landet fra 2009 til 2020.
  • I Sør-Afrika inspiserte fem lokalsamfunnsnettverk av personer som lever med hiv 400 steder i 29 distrikter og gjennomførte mer enn 33 000 intervjuer med mennesker som lever med hiv. Dette førte til at provinsielle helsemyndigheter i Free State-provinsen begynte å iverksette nye avtaleprotokoller for å redusere klinikkventetider og tre og seks måneders utlevering av antiretrovirale medisiner.

«Motoren for endring»

Til tross for de klare bevisene for samfunnsdrevet påvirkning, er reaksjonene ukjente, med lite støtte, og noen steder til og med under angrep. Angrep mot sivilsamfunnet og menneskerettighetene til marginaliserte samfunn hindrer lokalsamfunn fra å tilby hiv-forebygging og behandlingstjenester. Underfinansiering av fellesskapsledede initiativ gjør at de sliter med å fortsette driften og holder dem tilbake fra å bli større. Hvis disse hindringene fjernes, kan lokalsamfunnsledede organisasjoner gi enda større drivkraft for å få slutt på aids.

— Vi i lokalsamfunnet er motoren for endring som kan gjøre slutt på systematisk urettferdighet som fortsetter å gi næring til hiv-overføring, sa Robbie Lawlor, medgründer av Access to Medicines Ireland. Vi har sett banebrytende utviklinger med U=U, forbedret tilgang til medisiner, og har gjort store fremskritt i avkriminalisering. Likevel forventes det at vi flytter fjell uten å bli støttet økonomisk... Vi skal kjempe for en mer rettferdig verden og har i oppgave å fjerne stigma, men vi står på sidelinjen i avgjørende diskusjoner. Vi er på et vippepunkt. Samfunn kan ikke lenger henvises til periferien. Tiden for ledelse er nå, understreket han.

I den politiske erklæringen fra 2021 om å få slutt på aids, anerkjente FNs medlemsland den kritiske rollen samfunn spiller i levering av hiv-tjenester, spesielt for mennesker som er mest utsatt for hiv. Men mens i 2012, da over 31 % av hiv-finansieringen ble kanalisert gjennom sivilsamfunnsorganisasjoner, ti år senere, i 2021, var bare 20 % av finansieringen til hiv tilgjengelig – en enestående tilbakegang i forpliktelser som har kostet og fortsetter å koste. bor.

Hvert minutt går et liv tapt på grunn av AIDS. Hver uke blir 4 000 jenter og unge kvinner smittet med hiv, og av de 39 millioner menneskene som lever med hiv, har 9,2 millioner ikke tilgang til livreddende behandling. Aids kan avsluttes innen 2030, men bare hvis lokalsamfunn leder.

UNAIDS krever at: Lokalsamfunns lederroller blir kjernen i alle hiv-planer og -programmer, at disse lederroller skal være fullt og pålitelig finansiert, og at barrierer for lokale lederroller skal fjernes.

Lær mer

Om Verdens aidsdag

Om UNAIDS

Regjeringen foreslår alvorlige FN-kutt