Av Iselin Danbolt
Publisert: 03. oktober 2022
Tanken bak FN var å ha en møteplass, på tvers av landegrenser, for å forhindre at grusomhetene fra andre verdenskrig skulle gjenta seg.
FN-pakten, som beskriver prinsippene og spillereglene for styringen av FN, trådte i kraft 24. oktober 1945. Dette har nå blitt FN-dagen.
Denne viktige dagen har blitt feiret siden 1948 og retter oppmerksomhet mot FNs mål og prestasjoner.
FN-dagen i 2022: Trenger vi FN?
— Hvorfor gjør ikke FN noe? Mange spør seg dette – når krigene i Ukraina og Syria aldri tar slutt, når regnskogen hugges, og når de møter fattigdom og nød.
Vi vil bruke markeringen i 2022 til å sette hva FN er, og hva de gjør i søkelyset.
— FN er hele verdens organisasjon, sier Catharina Bu, FN-sambandets nye generalsekretær. Den er langt fra perfekt, men er også vårt beste og eneste alternativ. Det er også alles ansvar å forsterke og forbedre den.
FN-dagen live
På FN-dagen mandag 24. oktober kl. 10.00-10.30 har FN-sambandet gleden av å invitere til en tv-sending, i samarbeid med Elevkanalen. I fjor hadde vi 43 000 unge seere, og vi håper enda flere blir med i år!
I dette programmet får skoleklasser fra mellomtrinnet til videregående skoler møte interessante gjester som skal ta stilling til spørsmålet «trenger vi FN?» sendingen vil også ta opp bekymringer rundt krigen i Ukraina, klimakrisen og økende fattigdom og ulikhet.
Statsminister Jonas Gahr Støre har invitert tre elever fra Fagerborg skole og programleder Johannes Slettedal til sitt kontor for å snakke litt om hvordan han ser på FN i dag. Han vil også svare på spørsmål om hvorfor vi trenger FN og hvordan vi kan forbedre organisasjonen.
I studio vil skoleelever ha anledning til å diskutere hva de synes om FN med gjester som kjenner FN godt, inkludert Arvinn Gadgil, som leder FNs utviklingsprograms kontor her i Norge. Vi får også besøk av klimaaktivist og faggruppeansvarlig for natur i Natur og Ungdoms sentralstyre, Gina Gylver.
Programledere Shana Mathai og Johannes Slettedal vil lede diskusjonen, mens avistegner, illustratør og barnebokforfatter Egil Nyhus vil bruke sin kreativitet til å beskrive diskusjonen og hvordan verden ville se ut med og uten FN.
TV-sendingen vil også ha flere videoinnslag med unge – og eldre – mennesker og deres syn på om vi trenger FN eller ei.
Du kan følge sendingen sammen med klassen din fra Elevkanalens nettsider og på FN-sambandets YouTube-kanal.
Det vil også bli lagt til rette for aktiviteter som klassen kan gjennomføre i etterkant av sendingen.
Les mer om undervisningsopplegg til FN-dagen her.
Bli med på feiringen! FN-dagen feires rundt om i landet
FN-dagen på Østlandet
Skolekonferansen «Trenger vi FN?» (Oslo & digitalt)
Vi inviterer alle lærere, skoleledere, lærerutdannere, lærerstudenter og andre interesserte til vår årlige skolekonferanse i anledning FN-dagen. Bli med på en diskusjon om hvorvidt vi egentlig trenger FN, og om dagens læreplaner innbyr til god nok undervisning om FN.
Konferansen holdes onsdag 19. oktober klokken 12.00-15.30 hos Youngs Nede, midt på Youngstorget.
Du kan også følge arrangementet direkte på Facebook-siden.
Markering av FN-dagen med barnehager i Oslo
I samarbeid med Kirkens Nødhjelp inviterer vi alle Oslos barnehager til feiring i Oslo domkirke den 24. oktober kl. 10.00 og 12.30.
Det blir utrolig stas med utdeling av små FN-flagg til alle barna!
Kinovisning av «Flukt» (Oslo, Lillestrøm, Sandvika, Drammen, Moss, Ski og Sarpsborg)
På selve FN-dagen, 24. oktober, inviterer vi til kinovisning av den prisvinnende animerte dokumentaren «Flukt». Over 1 500 elever på 10. trinn og videregående skoler har fått billett til visninger i Oslo, Lillestrøm, Sandvika, Drammen, Moss, Ski og Sarpsborg.
Debattmøte på FN-dagen: Verden vakler. Trenger vi FN?
I anledning FN-dagen inviterer FN-sambandet, UNDP og UNICEF til et debattmøte om det aller helligste i norsk utenrikspolitikk – nemlig Norges relasjon til De forente nasjoner (FN). Du møter:
- UNICEF: Camilla Viken, generalsekretær i UNICEF Norge
- NUPI: Ole Jacob Sending, forskningsleder
- UNDP: Arvinn Gadgil, direktør for UNDP Oslo Governance Center
- Åsmund Aukrust, medlem av Utenriks- og forsvarskomiteen (AP)
- Dag-Inge Ulstein, medlem av Utenriks- og forsvarskomiteen (KrF)
- Ingrid Fiskaa, medlem av Utenriks- og forsvarskomiteen (SV)
Catharina Bu, generalsekretær i FN-sambandet, er ordstyrer.
FN-dagen på Sør-Vestlandet
Konsert i musikkpaviljongen (Bergen)
Vi ser frem til en dag fylt med flaggseremoni på skolene, og musikkmarkering med Griegakademiet i musikkpaviljongen, og visning av FN film. FN-sambandet deler ut roser og forteller om FN-dagen på stand ved Musikkpavlijongen.
Vi markerer FN-dagen for å minnes datoen i 1945 da FN-pakten tredde i kraft og organisasjonen FN ble til. Vi håper du vil feire sammen med oss.
Alle er velkomne til konsert i musikkpaviljongen 24. oktober, hvor FN-dagen feires med musikk og utdeling av roser klokken 15.30-17.00. Slå av en prat med oss, eller hør på musikere fra Griegakademiet som kommer for å opptre med en jam session!
FN-festival (Arendal)
For mellomtrinnet og ungdomsskolen, spilles FN-filmer på Arendal kino torsdag 27. oktober.
På Arendal Rådhus kjører vi FN-rollespillet om Sikkerhetsrådet fredag 28. oktober. Da kan elevene få oppleve hvordan det er å være en del av FNs sikkerhetsråd!
Det kommer mer informasjon om alt dette på Sammen i verden - Arendal kommune.
Filmvisning på Holte ungdomsskole (Kristiansand)
Vi kommer på besøk til Holte ungdomsskole hvor det blir filmvisning av årets FN-film for ungdomsskolen, dokumentarfilmen «Above Water», og ekstra opplegg knyttet til FN-dagen.
Besøk av FN-filuren (Kristiansand)
FN-filuren kommer på besøk til Prestheia barneskole 25. oktober.
Du kan også bestille besøk av FN-filuren til din skole på Bestill besøk fra FN-sambandet.
Foredrag om «Hvorfor trenger vi FN?» (Stavanger)
Alle er velkomne til feiring av FN-dagen 22. oktober på Sølvberget bibliotek og kulturhus. Palle Ydstebø fra Krigsskolen skal holde foredrag om «Hvorfor trenger vi FN?». Det blir tegnekonkurranse, dans og aktiviteter for barn og unge hele dagen. Kom innom!
Feiring på Sølvberget (Stavanger)
Det blir feiring på selve FN-dagen 24. oktober for ungdomsskolen på Sølvberget bibliotek og kulturhus. Fribyforfatter og illustratør Ali Dorani kommer på besøk, og det serveres kake! FN-sambandets livesending kjøres på storskjermen, og Bærekraftsbiblioteket skal holde en presentasjon. Arrangementet er fulltegnet.
Foredrag med tema «Trenger vi FN?» (Horten)
På selve FN-dagen, 24. oktober, vil flere hundre elever på Horten videregående skole ta del i et foredrag hvor spørsmålet: Trenger vi FN? vil bli stilt, kl. 8.00, og utover.
Kveldsarrangement med Rotaryklubb (Flekkefjord)
I Flekkefjord holder vi et kveldsarrangement med Rotaryklubben for medlemmer, med foredraget «Trenger vi FN?» Dette holdes klokken 18.00.
FN-dagen i Nord- og Midt-Norge
Offisiell åpningsseremoni for Samisk Språkuke (Snåsa, Trøndelag)
En helt ny oversettelse av FNs bærekraftsmål på sør- og lulesamisk blir lansert! Det feires den 23. oktober klokken 15-17.00 i Snåsa, med selveste kong Harald på besøk. FN-sambandets generalsekretær Catharina Bu kommer også – for å holde en appell.
Kinovisning av alle FN-filmene (Tromsø)
I Tromsø blir det kinovisning av alle FN-filmene, både 24. og 25. oktober. Bli med ti år gamle Blanka til Filippinene i filmen «Blanka», eller se dokumentarfilmen «Above Water», og se hvordan en liten landsby lever med konsekvensene av global oppvarming.
For de litt eldre kan man se den prisvinnende animerte dokumentarfilmen «Flukt», og lære om mennesker på flukt.
Tilbudet er gratis for FN-skoler og du kan melde dere på ved å kontakte kine@fn.no.
Kulturelt samarbeid i konflikt: Internasjonalt seminar (Tromsø)
I regi av Insomniafestivalen avholdes et internasjonalt seminar i Tromsø, med temaet kulturelt samarbeid i konflikt. Det går av stabelen 20. oktober 19.00-21.00 på Tromsø bibliotek, og er åpent og gratis for alle.
«Den ortodokse kirke i Russland og Ukraina»: Internasjonalt seminar (Tromsø)
Studentprestene ved Universitetet i Tromsø arrangerer et internasjonalt seminar med tema «Den ortodokse kirke i Russland og Ukraina». Da blir det snakk om historikk og politisk betydning, den 27. oktober 19.00-21.00 på Tromsø bibliotek. Det er åpent og gratis for alle! Mer informasjon kommer på Facebook-siden Internasjonalt Seminar.
Foredrag og rollespill (Tromsø og Bodø)
Vi skal holde flere foredrag, og arrangere FN-rollespill i Tromsø og Bodø. Det blir FN-rollespill om konflikten i Mali på Tromstun- og Løpsmark ungdomsskole.
På Sommerlyst ungdomsskole holder vi foredrag om FN, fred og sikkerhet.
Rollespillet «Handelsspillet» (Selbustrand)
Alle elever ved Peder Morset folkehøyskole blir med på FN-rollespillet «Handelsspillet» lørdag 22. oktober, for å lære om ulikhet og klimaendringer. Gjennom simulering av handel mellom rike og fattige land, får de god trening i samfunnskritisk tenkning og får utfordret seg selv!
Samling om god helse og livskvalitet (Trondheim)
Singsaker barneskole markerer FN-dagen ved å sette fokus på FNs bærekraftsmål 3 om god helse og livskvalitet.
Det blir en samling for småtrinnet og en for mellomtrinnet hvor vi kommer for å holde appell. Elevene har jobbet med temaet i forkant og skal presentere arbeidet sitt.
Internasjonal mathall for skolen og familier (Trondheim)
Trondheim internasjonale skole, THiS, markerer FN-dagen i samarbeid med mathallen, Lager 11, på Sluppen i Trondheim.
Skolens elever og ansatte – og sine familier er invitert til arrangementet.
Det vil bli servert internasjonale matretter og elevene vil stille ut og vise frem hva de har jobbet med. Vi kommer også til å holde en appell!