Svimlende 339 millioner mennesker trenger nå humanitær bistand globalt. Dette understreker Verdens helseorganisasjon (WHO) i sin finansieringsappell for året, ifølge UN News.

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, FN-byråets generaldirektør, oppfordret partnere til å «være rause», og hjelpe WHO med å redde liv, forhindre spredning av sykdom –innenfor og på tvers av landegrenser – og støtte lokalsamfunn mens de gjenoppbygges.

I dag jobber WHO-ansatte for å gi støtte til 54 helsekriser rundt om i verden, hvorav 11 er klassifisert som grad 3, organisasjonens høyeste nødnivå. Disse krever den mest omfattende responsen.

— Som det ofte er tilfelle, er de mest sårbare de som er verst rammet, sa FN-byrået i en uttalelse.

Reagerer i alle krisesituasjoner

WHO jobber allerede i et «enestående» antall nødsituasjoner, fra konsekvensene av den ødeleggende flommen i Pakistan, til katastrofal matusikkerhet i Sahel og på Afrikas større horn.

WHO jobber med å lindre lidelser i Ukraina, etter den russiske invasjonen, og organisasjonen fortsetter å støtte Jemen, Afghanistan, Syria og Nord-Etiopia, hvor konflikt, covid-19 og klimaendringer har farlig forstyrret tilgangen til helsetjenester.

WHO
— Dette enestående sammenfallet av kriser krever en enestående respons, mener Dr. Tedros. WHO har lansert sin helsenødappell for 2023. Foto: WHO.

Tedros-appell

— Dette enestående sammenfallet av kriser krever en enestående respons, sa Tedros. Flere mennesker enn noen gang før står overfor en overhengende far for sykdom og sult, og trenger hjelp nå. Verden kan ikke se en annen vei og håpe at disse krisene løser seg selv, understreket han.

I 2022 hjalp WHO lokalsamfunn – i samarbeid med lokale og nasjonale myndigheter, ikke-statlige myndigheter og sivilsamfunnsorganisasjoner – med medisiner og andre viktige forsyninger, opplæring for helsepersonell, vaksiner, forbedret sykdomsovervåking, mobile klinikker, psykisk helsestøtte, mødrehelse konsultasjoner og mer.

Helsefordeler

— WHO leverer kostnadseffektive responser med høy effekt som beskytter helse, liv og levebrød, insisterte byrået. Hver dollar investert i WHO skaper minst 35 dollar i avkastning på investeringen, sa de.

Ifølge WHOs nettsted har FN-byrået reagert på helsekriser i grad 3 i Afghanistan, Den demokratiske republikken Kongo, Afrikas større horn, Nord-Etiopia, Somalia, Sør-Sudan, Syria, Ukraina og Jemen. Covid-19-pandemien og mpox-utbrudd er også grad 3-nødsituasjoner.