Av Iselin Danbolt
Publisert: 02. februar 2023
i møte med pandemi-relaterte forstyrrelser, sier Verdens helseorganisasjon (WHO), ifølge UN News.
For å markere Verdensdagen for forsømte tropiske sykdommer 30. januar, har FN-organisasjonen gitt ut en fersk rapport som fremhever fremgang og utfordringer med å levere tilstrekkelige helsetjenester til mennesker som rammes av disse 20 tilstandene, hovedsakelig verdens fattigste mennesker.
Disse tropiske sykdommene er forårsaket av en rekke patogener, som virus, bakterier, parasitter, sopp og giftstoffer, og kan være dødelige. Andre eksempler er Buruli-sår, Chagas sykdom, chikungunya, rabies, skabb og yaws infeksjon.
Stigma og motgang
Disse sykdommene er mest utbredt i tropiske områder, først og fremst på steder der vannsikkerhet, sanitærforhold og tilgang til helsetjenester er utilstrekkelig. NTDs forårsaker ofte livslangt stigma, fører til økonomiske vanskeligheter, og har ødeleggende helsemessige, sosiale og økonomiske konsekvenser.
Selv om nesten 180 land og territorier rapporterte at de hadde minst ett tilfelle av NTD i 2021, står bare 16 nasjoner for 80 prosent av den globale byrden. Globalt er det anslått at rundt 1,65 millioner kvinner, menn og barn trenger behandling for minst én av disse sykdommene.
— Rundt om i verden har millioner av mennesker blitt frigjort fra byrden av neglisjerte tropiske sykdommer, som holder folk fanget i sykluser av fattigdom og stigma, sa Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, WHOs generaldirektør. Men, som denne framdriftsrapporten viser, har vi fortsatt mye arbeid å gjøre, la han til.
Bygger på fremgang
Rapporten viste at antallet personer som trenger NTD-pleie falt med 80 millioner mellom 2020 og 2021.
Videre hadde åtte land eliminert minst én av disse sykdommene i løpet av denne perioden. I 2022 har 47 land blitt til sammen blitt kvitt minst én NTD, og flere er på vei mot å nå dette målet.
Disse flotte resultatene bygger på et tiår med betydelig fremgang, sa WHO – 25 prosent færre mennesker trenger hjelp i 2021 enn i 2010.
I tillegg ble mer enn én milliard mennesker behandlet for NTDs hvert år mellom 2016 og 2019.
Covid-19-påvirkningen
Covid-19-pandemien har, imidlertid, også hatt betydelig innvirkning på lokalsamfunnsbaserte behandling og pleie, tilgang til helseinstitusjoner og på forsyningskjeder for helseprodukter.
Som et resultat mottok 34 prosent færre kvinner, menn og barn behandling mellom 2019 og 2020, selv om en generell gjenopptakelse av aktivitetene utløste en 11 prosent økning i de som ble friske året etter – med omtrent 900 millioner mennesker behandlet.
I 2020 godkjente WHOs styrende organ, Verdens helseforsamling, et veikart for det kommende tiåret, og rapporten understreker behovet for mer handling og investeringer for å omvende forsinkelser og fremskynde fremdriften.
Ansvar, finansiering og partnerskap
Å fremme eierskap og ansvarlighet i land, så vel som bærekraftig og forutsigbar finansiering, vil være nøkkelen til å tilby kvalitets NTD-tjenester.
WHO understreket også viktigheten av samarbeid og partnerskap mellom flere sektorer.
I forrige uke signerte WHO en ny avtale med Gilead Sciences, et forskningsbasert amerikansk biofarmasøytisk selskap, for å sikre donasjon av 304 700 hetteglass med AmBisome – en soppdrepende medisin som brukes til å behandle visceral leishmaniasis – i land som er mest påvirket av sykdommen, som for eksempel Bangladesh, Etiopia, India, Kenya, Nepal, Somalia og Sør-Sudan.
Dette nye treårige samarbeidet til 2025, som forlenger en tidligere avtale, er på til 11,3 millioner dollar, og vil også støtte forbedret dekning og tilgang til diagnose og behandling.
WHO oppfordret flere partnere og givere til å fylle eksisterende gap som hindrer fullskala implementering av aktiviteter for å bekjempe neglisjerte tropiske sykdommer – på globalt og lokalt nivå.