Ifølge WHO og UNICEF er den globale vaksinasjonsdekningen fortsatt under pre-pandemi-nivå, spesielt i lavinntektsland.

20,5 millioner barn gikk glipp av en eller flere vaksiner levert gjennom rutinemessige vaksinasjonstjenester i 2022. Det er fire millioner færre enn året før, men fortsatt to millioner flere enn i 2019, før pandemien.

Av de 73 landene som har registrert en betydelig nedgang i vaksinasjonsdekningen, er bare 15 tilbake til pre-pandemiske nivåer. 24 har hatt god fremgang, og 34 har stagnert eller har fortsatt nedgang.

Store forskjeller

Rapporten viser at land med vedvarende vaksinasjonsdekning i årene før pandemien, har vært bedre i stand til å stabilisere tjenestene.

Sør-Asia, som rapporterte en gradvis økning i dekningen i tiåret før pandemien, har vist en raskere fremgang enn regioner med nedgang, som Latin-Amerika og Karibia.

Den afrikanske regionen står overfor en ekstra utfordring som følge av befolkningsvekst. Etter hvert som befolkningen øker, må landene skalere opp vaksinasjonstjenestene for å opprettholde et tilstrekkelig dekningsnivå.

— Globale og regionale gjennomsnitt viser ikke hele bildet, og maskerer alvorlige og vedvarende ulikheter. Når land og regioner henger etter, er det barn som betaler prisen, advarer Tedros Adhanom Ghebreyesus, generaldirektør i WHO.

— Barn overalt står i fare

— Inntil flere land reparerer hullene i den rutinemessige vaksinasjonsdekningen, vil barn overalt stå i fare for å pådra seg og dø av sykdommer vi kan forhindre, sier UNICEFs administrerende direktør Catherine Russell, i en pressemelding.

— Virus som meslinger bryr seg ikke om landegrenser. Innsatsen for å fange opp barn som har gått glipp av vaksinasjonen må snarest styrkes, og vaksinasjonstjenestene må gjenopprettes og forbedres, understreker hun.

Vaksinasjonen mot meslinger har hatt mindre fremgang enn andre vaksinasjoner. I fjor gikk 21,9 millioner barn – 2,7 millioner flere enn i 2019 – glipp av den rutinemessige vaksinasjonen mot meslinger i sitt første leveår. Ytterligere 13,3 millioner fikk ikke sin andre dose.

Positive trender

De ferske tallene viser også noen positive trender. HPV-vaksinasjonsdekningen har for første gang oversteget pre-pandemiske nivåer. I 2022 nådde HPV-vaksinasjonsprogrammet samme antall jenter som i 2019.

Med støtte fra vaksinealliansen Gavi, har dekningen av DTP-vaksinasjonen (en trippelvaksine mot difteri, stivkrampe og kikhoste) økt i 57 land, fra 78 prosent i 2021 til 81 prosent i 2022. Antallet nulldosebarn sank også med 2 millioner i disse landene.

Økningen er imidlertid konsentrert i mellominntektsland, noe som tydeliggjør at det gjenstår mye arbeid for å hjelpe de mest sårbare helsesystemene i lavinntektsland.

Internasjonal innsats

Flere organisasjoner og foretak jobber med å forbedre rutinemessige vaksinasjonstjenester på tvers av regioner. I 2023 lanserte WHO og UNICEF, sammen med blant annet Gavi og The Bill & Melinda Gates Foundation, «The Big Catch-Up» – et globalt initiativ som skal heve vaksinasjonsdekningen til over pre-pandemiske nivåer og forsøke å overgå disse.

Initiativet tar sikte på å sikre finansiering for vaksinasjoner, utvikle nye retningslinjer for å hjelpe barn født under eller like før pandemien, styrke rutinemessige tjenester – spesielt blant marginaliserte barn – og bygge opp vaksinetillit.

Les mer

Les mer om saken i UN News

Se WHOs pressemelding