25 mar
Dagen markeres for å hedre alle FN-ansatte som blir holdt fanget eller er borte.
Les mer om dagen på FNs egne sider25. mars i 1985 ble journalisten Alec Collett bortført. Han jobbet for FNs flyktningkontor i de palestinske områdene (UNRWA), der væpnede menn bortførte han mot hans vilje. Levningene hans ble ikke funnet før i 2009, i Libanon. FN har valgt å markere den internasjonale dagen i solidaritet med FN-ansatte som har gått bort eller som blir holdt fanget nettopp på den samme dagen Alec Collett ble bortført over 35 år siden.
Drept i FN-tjeneste i 1948 – historien
Den første som ble drept i FN-tjeneste var nordmannen Ole Bakke. Han ble skutt i Palestina i 1948. Mellom 2018 og 2020 døde 326 personer ute på fredsbevarende oppdrag, de fleste i Mali som en del av MINUSMA. Til sammen har over 4000 FN-soldater mistet livet mens de har jobbet i FNs fredsbevarende styrker.
Markeringen av denne dagen blir stadig viktigere, siden FN oftere blir angrepet. Når FN blir angrepet, blir også FN-ansatte utsatt for større risiko.
I 2016 ble syv FN-ansatte bortført av ikke-statlige aktører, der fire av de ansatte ble holdt som gissel. Heldigvis ble de trygt løslatt, men kidnapping av FN-ansatte foregår dessverre fortsatt. Mellom 2018-2020 ble 27 FN-ansatte tatt til fange mot sin vilje.
Verdensdagen brukes til å kreve handling og rettferdighet for å styrke sikkerheten til FN-ansatte og fredsbevarende styrker, men også for ansatte i andre frivillige organisasjoner og pressearbeidere.
Konvensjon for beskyttelse av FN-ansatte
I løpet av 90-tallet økte antallet fredsbevarende operasjoner i verden. Med denne økningen fulgte også en økning i antall tapte menneskeliv. Flere liv gikk tapt i løpet av 90-tallet enn i de foregående fire tiårene til sammen. Følgelig ble den første resolusjonen for ansattes sikkerhet utviklet i 1993.
Etter vedtaket fulgte intense forhandlinger som til slutt førte til konvensjon som skal beskytte FN-ansatte. Den ble vedtatt det påfølgende året, i 1994. I konvensjonen defineres FN-ansatte og deres rettigheter under arbeidet deres for FN.
Lær mer
Les mer om FNs fredsbevarende operasjoner
Minneside for FN-ansatte (Engelsk)
Konvensjonen for sikkerhet av FN- ansatte (Engelsk)