Tema for 2024: «Global reparasjon av jordkloden vår»

Temaet for årets miljødag den 5. juni 2024 er global reparasjon av jordkloden vår. Reparasjon av havene våre, og av landområdene våre. Av klimaet, og av miljøet. Bli en del av generasjon reparasjon!

FNs generalsekretær António Guterres har varslet «kode rød» for menneskeheten. Bevisene finner vi rundt oss – økte klimaendringer, tap av naturmangfold og biologisk mangfold, og økt avfall. Vi er generasjonen som kan – og må – gjenoppbygge. For tiden er i ferd med å renne ut. Vår tid er nå. Vi er generasjon reparasjon.

Årets kampanje oppfordrer til kollektiv, transformativ handling i global skala for å feire, beskytte og gjenopprette planeten vår. For det gjøres allerede mye bra for å redde planeten, men mye arbeid gjenstår. Alle må med, fordi vi har bare én jordklode.

Se vårt webinar om årets tema!

I år som i fjor har FN-sambandet laget en digital sending i samarbeid med GrønnSuperdag.

I webinaret snakker vi mer om årets tema, og hvorfor det er viktig å bry seg om å gjenoppbygge og reparere jordkloden. Vi presenterer også konkrete handlingsalternativer på ulike nivåer (system, gruppe, individ). Bli en del av generasjon reparasjon!

Se opptak fra sendingen her →

Visste du at?

  • Gapet mellom et forbruk tilpasset klimautfordringene og hva vi faktisk forbruker, øker. Anslåtte tilpasningskostnader fortsetter å stige og vil stige ytterligere om vi ikke intensiverer innsatsen raskt.
  • For å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 °C innen slutten av århundret, må vi halvere de årlige klimagassutslippene innen 2030.
  • Forringelse av økosystemer påvirker livskvaliteten til anslagsvis 3,2 milliarder mennesker, eller 40 prosent av verdens befolkning.
  • Ni av ti mennesker i verden puster inn forurenset luft. Dette fører til rundt 7 millioner for tidlige dødsfall hvert år, hvorav 600 000 av er barn. Dette tallet kan potensielt doble seg innen 2050.
  • Hvis vi fortsetter som før kan årlig plastavfall i havet nesten tredobles fra 9-14 millioner tonn i 2016 til 23-37 millioner tonn innen 2040.
  • Hadde hele verdens befolkning hatt samme forbruksnivå som Norge, ville vi hatt behov for 3,4 jordkloder.

Klimapanelets siste rapport

FNs klimapanel kommer med rapporter med 5-6 års mellomrom. Den sjette hovedrapporten fra FNs klimapanel (2021-2023) består av tre delrapporter og en synteserapport.

Disse tre delrapportene er sydd sammen til en synteserapport som ble lansert 20. mars 2023.

Verdens miljødag
Store mengder plast og annet avfall havner i havet og kan føre til skade på dyr og mennesker. Foto: Unsplash/Naja Bertolt Jensen

Feiret i over 50 år

Verdens miljødag er ledet av FNs miljøprogram (UN Environment), og markeres 5. juni hvert år. Miljødagen er den største globale plattformen for offentlig miljøreaksjon, og feires av millioner av mennesker over hele verden.

I år er det 52 år siden det første internasjonale møtet om miljø ble avholdt, nemlig FNs miljøkonferanse i 1972. Konferansen ble holdt i Stockholm, og kalles derfor Stockholmskonferansen. Det var her ideen om Verdens miljødag ble formalisert.

Stockholmskonferansen vedtok FNs miljøvernerklæring, og etablerte FNs miljøprogram (FNs organisasjon for bevaring av miljø).

Stockholmkonferansen resulterte også i opprettelsen av miljødepartementer og miljøbyråer rundt om i verden, og satte i gang prosessen for en rekke nye avtaler for å arbeide sammen, på tvers av landegrenser, for å beskytte miljøet.

Det var også her målene om fattigdomsbekjempelse og miljøvern ble knyttet sammen – noe som banet veien for dagens bærekraftsmål.

FNs markering av dagen

Det er FNs miljøprogram (UN Environment) som har ansvaret for FNs markering av dagen, og dette gjør de i samarbeid med en ny storby eller et nytt land hvert år.

Temaet som blir belyst henger også sammen med miljøproblemer og utfordringer som byen eller landet har. Samtidig blir alle land, byer og lokalsamfunn oppfordret til å markere dagen der de er.

I 2024 er Saudi-Arabia offisiell vert for dagen. I Norge er det mange lokale markeringer på miljødagen.

Verdens miljødag 2024:

Lær mer

Temaside om klimaendringer

Temaside om naturmangfold

FNs bærekraftsmål

FNs miljøprogram

FNs side om dagen (Engelsk)