Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Kvinner er særlig hardt rammet av arbeidskrisen som har oppstått som følge av koronapandemien. Flere titalls millioner står i fare for å miste jobben – og lønna.

I land som har praktisert streng nedstengning, har hushjelper ikke kunnet jobbe. Mens en del av dem som er formelt ansatt, har noen økonomiske ordninger hvis de blir arbeidsledige, mangler de som jobber svart slike sikkerhetsnett. For dem er situasjonen katastrofal.

Claire Hobden, Technical Officer i ILO, uttaler at covid-19 har avslørt den særlige sårbarheten hos hushjelper og at det haster å sørge for at også disse er inkludert i arbeids- og sosiale sikkerhetssystemer. Les hele saken på ILOs hjemmesider.

– Hushjelper må ha de samme rettighetene og beskyttelsen som andre

På ILOs blogg forteller Liliam Marrero, som er generalsekretær i en fagforening som representerer 1200 hushjelper i Den dominikanske republikk, hvordan pandemien rammer henne og hennes kolleger.

De siste sju årene har hun stelt for en 95 år gammel kvinne som sa henne opp på dagen da Liliam måtte i karantene. I bloggen forteller hun om henvendelsene fra fortvilte medlemmer og om koronatestene som koster en halv månedslønn for en dominikansk hushjelp.