Den 23. februar avslørte den engelske avisa The Guardian, at 6500 gjestearbeidere i Qatar har dødd i løpet av de ti årene som har gått siden landet ble tildelt fotball-VM.

Dødsfallene skjer i et land som er beryktet for menneskerettighetsbrudd generelt, og elendige arbeidsforhold for de mange gjestearbeiderne, spesielt. I Qatar er 80 prosent av innbyggerne utenlandske arbeidere. Mange av disse har hardt fysisk arbeid, lite hvile og lange arbeidsdager i ekstrem hete.

Flere norske klubber ønsker boikott

Avsløringen og debatten som fulgte avsløringen, har ført til at en rekke norske fotballklubber vil boikotte arrangementet i 2022. De sier de ikke vil spille fotball på en «gravplass».

«Qatar-opprøret» i norsk fotball startet i Tromsø Idrettslag. Tidligere landslagsspiller Tom Høgli var en aktiv pådriver da klubben ble den første norske klubben som oppfordret Norges Fotballforbund til boikott av VM, tre dager etter The Guardians avsløring.

Senere har også klubber som Rosenborg, Brann, Vålerenga, Viking og Odd sluttet seg til oppfordringen.

Andre mener det er for sent å boikotte

Lederen av LOs internasjonale avdeling, og styreleder i FN-sambandet, Trine Lise Sundnes sier til Aftenposten at hun mener det er for sent å boikotte VM nå.

– Når Qatar først fikk tildelt fotball-VM og det ikke var mulig å stoppe det, ønsket vi å benytte anledningen til å sette press på Qatar for å gi migrantarbeidere rettssikkerhet, sier hun.

Det samme mener den nye landslagssjefen, Ståle Solbakken. I et intervju med VG er han enig med Sundnes i at når Qatar først har fått VM, er muligheten til å presse myndighetene større gjennom deltakelse, enn ved boikott.

– Får arbeiderne i Qatar det bedre av at vi boikotter? Er det vi som får det bedre inni oss eller hjelper det dem? Det kan jeg per nå ikke se, sier han.

Best å kritisere uten boikott

Den ferske landslagskapteinen, Martin Ødegaard, er også kritisk til boikott. Han sier til Aftenposten at han tror det er enklere å nå fram med kritiske budskap og krav om endringer i Qatar hvis Norge deltar.

Norges Fotballforbunds fotballting 2021, vedtok i går å utsette avgjørelsen om boikott til et ekstraordinært fotballting 20. juni.