I dag tidlig har et nytt jordskjelv rammet vestlige Afghanistan bare dager etter at to store skjelv i samme region tok livet av mer enn 2 000 mennesker. Dette melder BBC News. Det nye skjelvet, med en styrke på 6,3 på Richters skala, kom rundt kl. 05.10 tidlig på morgenen lokal tid, 28 km nord for byen Herat.

I dag har den norske regjeringen kunngjort at de øker støtten til sivile i Afghanistan. — Vi bidrar nå med 20 millioner kroner til gjennom Røde kors og Røde Halvmåne-foreningene og Verdens matvareprogram (WFP). Pengene bidra til livreddende hjelp etter jordskjelvene, og til å dekke det store behovet for mat i Afghanistan, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt i en pressemelding.

Folk sov i telt – hjemmene ble ødelagt på lørdag

Ifølge helsemyndigheter har mer enn 100 kvinner, menn og barn blitt skadet og sendt til sykehus, sa helsemyndigheter.

Selv om de bredere konsekvensene ikke enda er klare, sov mange i telt i friluft, etter at hjemmene deres ble ødelagt på lørdag.

Manglende forsyninger

Hjelpeorganisasjoner har sagt at det også er mangel på tepper, mat og andre forsyninger.

Et øyenvitne i sentrale Herat, der noen hus fortsatt står, sa at hun våknet med skrik, og løp ut av hjemmet sitt.

— Jeg var i den dypeste søvnen fordi jeg ikke hadde sovet i dagene før, sa hun til BBC. Jeg har aldri følt meg så nær døden, sa hun og la til at hun løp barbeint til utkanten av byen, hvor mange har sovet i telt siden det første skjelvet.

Katastrofalt jordskjelv

Lørdag morgens jordskjelv rammet Zindajan, et landlig distrikt rundt 40 km fra Herat. Bilder fra landsbyene viser hele hus, som var for skjøre til å motstå skjelvingene, redusert til grus.

Afghanistan er ofte rammet av jordskjelv – spesielt i Hindu Kush-fjellkjeden siden den ligger nær krysset mellom de eurasiske og indiske tektoniske platene.

FN på bakken

— FN og våre partnere i Afghanistan koordinerer med de facto-myndighetene for raskt å vurdere behov og gi nødhjelp, kunngjorde FNs talsperson Stéphane Dujarric på søndag.

FN-organisasjoner, partnere og de facto-myndighetene satte i gang nødoperasjoner rett etter lørdagens jordskjelv forårsaket dødsfall i åtte landsbyer, ifølge FNs kontor for koordinering av humanitær innsats (OCHA).

Søndag kveld ga OCHA ut en ny oppdatering som viser at 1 023 mennesker ble rapportert drept og ytterligere 1 663 skadet i 11 landsbyer i Zindajan-distriktet i Herat-provinsen, hvor 100 prosent av hjemmene anslås å ha blitt fullstendig ødelagt.

Ytterligere 516 personer (203 menn og 213 kvinner) ble rapportert savnet fra distriktet, sa OCHA.

Nødbevilgning

For å støtte den responsen, godkjente FNs humanitære koordinator en nødbevilgning på 5 millioner dollar fra Afghanistans humanitære fond, som OCHA vil lansere og innen 24 timer med partnere – med virkning fra 9. oktober.

Humanitære partnere vil også utvikle en hasteappell, sa FN-kontoret.

Flere FN-team utplassert

På bakken sendte FNs barnefond (UNICEF) ut flere team for å bli med på den pågående humanitære innsatsen. Fondet sendte ut 10 000 hygienesett, 5 000 familiesett, 1 500 sett med vinterklær, tepper, 1 000 presenninger og grunnleggende husholdningsartikler, som vil utfylle støtte fra andre FN-organisasjoner og partnere.

— Sammen med våre partnere vil vi gjøre vårt ytterste for å gi rask hjelp til de berørte, sa Fran Equiza, UNICEF-representanten i Afghanistan.

De skadde ble behandlet i nærliggende helseinstitusjoner, med nødmedisiner levert av UNICEF og partnere, som også sørget for akutt-telt til overbelastede helseklinikker.

Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM), WFP og partnere – i samarbeid med de facto-myndighetene – sendte flere nødvurderingsteam som en del av den første responsen. FNs høykommissær for flyktninger og Verdens helseorganisasjon (WHO) fortsatte å yte bistand.

— Det internasjonale samfunnet må «komme sammen»

FNs generalsekretær António Guterres uttrykte sin solidaritet med folket i Afghanistan, uttrykte sine oppriktige kondolanser til familiene til ofrene, og ønsket en rask bedring til de skadde, sa FNs talsperson.

— Når vinteren nærmer seg, ber FNs generalsekretær det internasjonale samfunnet om å komme sammen, og støtte mennesker som er rammet av jordskjelvet, hvorav mange allerede var i nød før denne krisen, sa han.

Norge blir ett av landende som øker støtten til de som trenger det mest.