Verdens matvareprogram (WFP) er nødt til å ta drastiske grep – på grunn av en «massiv finansieringsmangel». FN-organisasjonen, som vant Nobels fredspris i 2020, kan fra oktober bare sikre nødhjelp til tre millioner mennesker per måned over hele Afghanistan.

— Midt under allerede bekymringsfulle nivåer av sult og underernæring, er vi forpliktet til å velge mellom de som må legge seg sultne hver kveld og de som lider av sult, og vi må etterlate millioner av familier som strever med å finne sitt neste måltid, sa Hsiao-Wei Lee, WFP-direktør og representant i Afghanistan, ifølge UN News.

Organisasjonen hjelper årlig nesten 130 millioner mennesker i over 120 land.

Rasjoner allerede redusert

I mars måtte WFP redusere matrasjoner fra 75 til 50 prosent for lokalsamfunn som opplever nødnivåer av sult. I løpet av de påfølgende to månedene ble FN-organisasjonen tvunget til å avbryte mathjelpen til åtte millioner mennesker.

Dette bringer det totale antallet mennesker i landet som er tvunget til å gå uten WFP-støtte i år til svimlende 10 millioner kvinner, menn og barn – mens mer enn én tredjedel av befolkningen legger seg sulten hver kveld.

«Fryktelig situasjon»

WFP understreket at dette vil bidra til en allerede «skummel situasjon» og få alvorlige konsekvenser for sivile. Dette gjelder spesielt kvinner, som i økende grad blir marginalisert i det afghanske samfunnet på grunn av deres begrensede muligheter for å tjene til livets opphold eller for å gi mat til sine barn.

Siden Taliban tok makten i Afghanistan i 2021, har de utstedt en «kaskade» av restriktive ordrer som utgjør «ekstrem institusjonalisert kjønnsbasert diskriminering» og en systematisk fjerning av rettighetene til kvinner og jenter, ifølge FN-utnevnte menneskerettighetseksperter.

Kuttene betyr også at omtrent 1,4 millioner nye og ventende mødre og deres barn ikke lenger får mat designet for å forhindre underernæring, noe som vil føre til en kraftig økning i innleggelser til ernæringssentre, advarte WFP.

Afghanistan-konteksten

FNs kontor for koordinering av humanitær innsats (OCHA) advarer at Afghanistan står overfor en humanitær krise uten sidestykke med en «alvorlig risiko for systemisk kollaps og menneskelig katastrofe».

To år siden Taliban tok kontroll, har 29,2 millioner mennesker nå behov for hjelp – over to tredjedeler av landets befolkning.

Kvinner og barn «betaler»

For å svare på finansieringskrisen har WFP oppfordret det internasjonale samfunnet til å bidra med ytterligere én milliard dollar i løpet av de neste seks månedene, for å nå 21 millioner mennesker med livreddende hjelp. Dette inkluderer forhåndsposisjonering av mat for avsidesliggende samfunn i forkant av den harde vinteren.

— Et lite mulighetsvindu for å avverge katastrofe i Afghanistan gjenstår, men tiden er snart ute, sa Lee. Kostnadene til vår passivitet og manglende handling vil bli betalt av de mest sårbare kvinnene og barna som må leve med virkningene av 40 år med konflikt, en forkrøplet økonomi og en forverret klimakrise, understreket WFP-direktøren.

WFP rapporterte også at organisasjonen går gjennom «en lammende finansieringskrise», som tvinger dem til å trappe ned livreddende bistand globalt på et tidspunkt der akutt sult er på rekordnivå. Nesten halvparten av WFPs landoperasjoner har måttet kutte størrelsen og omfanget av bistandsprogrammene sine.

Lær mer

Her kan du lære mer om Afghanistan.

Her kan du lære mer om konflikten i landet.

Her kan du lære mer om rettighetene til kvinner og jenter i Afghanistan.

Her kan du lære mer om WFPs arbeid.

Her kan du lære mer om Bærekraftsmål 2 om å utrydde sult.