Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forrige uke ga Sikkerhetsrådet sin enstemmige innstilling om at FNs neste generalsekretær bør bli António Guterres. 13. oktober vedtok FNs generalforsamling at det blir Guterres som får jobben. Etter 10 år som FNs høykommissær for flyktninger anses Guterres som en svært erfaren kandidat til jobben.

— Guterres er en sterk og godt kvalifisert kandidat. Det FN nå trenger er en tydelig leder, som også kan si imot de mektigste statene i FN, sier Rune Arctander, assisterende generalsekretær i FN-sambandet.

— Mange er likevel skuffet over at FN heller ikke denne gangen klarte å stemme frem en kvinnelig kandidat, sier Arctander.

Guterres starter i jobben 1. januar 2017. Han blir FNs niende generalsekretær.

Etter avstemningen i dag sender Sikkerhetsrådet sin anbefaling til FNs generalforsamling. Formelt etter FN-paktens artikkel 97 velges Generalsekretæren av Generalforsamlingen. Den kandidaten som Sikkerhetsrådet nominerer har alltid tidligere blitt valgt.

Stillingen som generalsekretær har tradisjonelt gått på rundgang mellom verdensregionene. Øst-Europa stod for tur denne gang. 9 av de 13 kandidatene som stilte til valg var fra denne regionen, men det var altså portugiseren Guterres som ble nominert.

Generalsekretæren blir utpekt for 5 år av gangen, med mulighet til å utpekes på nytt. Ingen har vært generalsekretær i mer enn to perioder.