Kjære leser,

Velkommen til september-utgaven av Arbeidslivsnytt!

Etter en spennende ILO-konferanse (ILC) i juni og FNs høynivåforum for bærekraftig utvikling (HLPF) i juli, der vi også var til stede sammen med flere parter i arbeidslivet, har anstendig arbeid og sosial rettferdighet også vært i søkelyset i august og september.

Forrige uke samlet verdens ledere seg i New York under FNs generalforsamling (UNGA) for å diskutere fremgang mot bærekraftsmålene. I år spilte fremgang mot bærekraftsmål 8 om anstendig arbeid en viktig rolle, som førte til en rekke nye initiativer og samarbeid. ILO-sjefen Gilbert Houngbo deltok i flere viktige fora, for å fremheve behovet for å ta tak i ulikheter, og skape anstendige arbeidsplasser. Den politiske erklæringen vedtatt under toppmøtet om bærekraftsmålene fremmer ILOs «Global Accelerator»-initiativ for jobber og sosial beskyttelse for en rettferdig overgang, og anbefaler at flere land støtter dette arbeidet.

Utover det siste fra UNGA, gir vi deg også de ferskeste rapportene, nye ratifikasjoner av ILO-konvensjoner, litt om en ny ILO-kampanje som alle kan slutte seg til, og en ny podkast som handler om hvordan forskning og dialog kan bidra til sosial rettferdighet for alle.

God lesning!

ILO og anstendig arbeid på #UNGA78

Høynivåuken av FNs generalforsamling (UNGA) er over for denne gang. I år spilte fremgang mot bærekraftsmål 8 om anstendig arbeid en viktig rolle, som førte til en rekke nye initiativer og samarbeid. For eksempel, USA, Island og en rekke FN-organisasjoner vil trappe opp kampen for å sikre lik lønn mellom kvinner og menn. ILO-sjefen Gilbert Houngbo deltok i en rekke viktige fora, og fremhevet behovet for å ta tak i ulikheter, skape anstendige arbeidsplasser og gjøre fremskritt mot bærekraftsmålene. Foto: UN Photo/Cia Pak.

Verdensledere lover å minske lønnsforskjellene mellom kvinner og menn

Ferske forpliktelser vil ta tak i de betydelige lønnsforskjellene rundt om i verden i dag – med initiativer som spenner fra lærlingsprogramfinansiering til å utvide åpenhet rundt lønn.

Les mer på fn.no →

— Enten det er gjelder bilarbeidere eller en hvilken som helst annen fagforeningsarbeider, bør rekordhøy fortjeneste bety «rekordkontrakter» for de i fagforeninger. I dag er jeg stolt over å stå ved siden av en gruppe ledere som føler akkurat det samme, når vi lanserer vårt nye samarbeid for arbeideres rettigheter, sa Biden under lanseringen. Foto: ILO/Marcel Crozet.

President Biden og president Lula lanserer samarbeid for arbeidstakeres rettigheter

Samarbeidet har som mål å sikre trygge og rettferdige arbeidsforhold, fremme en arbeidersentrert overgang til ren energi, sikre at ny teknologi kommer arbeiderne til gode, og eliminere diskriminering på arbeidsplassen.

Les mer på ILOs sider→

— «Global Accelerator»-initiativet, som er bygget rundt internasjonale arbeidsstandarder, vil forbedre livene til arbeidere og deres familier ved å bidra til å samordne nasjonale retningslinjer. Dette vil igjen skape en god sirkel som vil øke effekten av nasjonal politikk og handlinger, sa ILOs generaldirektør, Gilbert F. Houngbo. Foto: OCHA/Anthony Bruke.

21 millioner euro lovet til ILO-initiativ for anstendig arbeid og sosial beskyttelse

Tyskland, Belgia og Spania har lovet 21 millioner euro til et ILO-koordinert initiativ som tar sikte på å støtte opprettelsen av millioner av anstendige jobber og utvide universell sosial beskyttelse til milliarder av mennesker.

Les mer på ILOs sider →

— Folk må settes i stand til å brødfø seg selv og samfunnene rundt seg. Det er ofte lite som skal til for at fattige småbønder og fiskere kan levere sunn og trygg mat i større mengder enn i dag, men de trenger hjelp til å utvikle landbruk og fiskeri som er tilpasset klimaendringer. Denne type matproduksjon er avgjørende for å bekjempe sult, sa utviklingsministeren. Foto: AusAID/Conor Ashleigh.

Norge vil gi nesten én milliard til småbønder og fiskere

Foran tusenvis av tilskuere i Central Park i New York kunngjorde utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim økt støtte til fattige småbønder og fiskere som produserer mat til lokale markeder i det globale sør. Norge øker dermed kjernestøtten til Det internasjonale fondet for landbruksutvikling (IFAD) med 50 prosent.

Les mer på regjeringens sider→

Ferske rapporter

Bærekraftsmål 8 handler om å fremme varig, inkluderende og bærekraftig økonomisk vekst, full sysselsetting og anstendig arbeid for alle. Foto: Malu Laker/Unsplash.

Hva må til for å sikre anstendig arbeid for alle?

FNs bærekraftsmål 8 om anstendig arbeid for alle er det eneste bærekraftsmålet som samler sosiale, økonomiske og miljømessige målsetninger, og har en innvirkning på oppnåelsen av alle de andre målene. En ny ILO-analyse av fremgang på mål 8 finner at mye fortsatt må gjøres, spesielt når det gjelder sosiale og miljømessige spørsmål. Rapporten gir også politiske anbefalinger for å få fart på fremgangen.

Les mer på ilo.org →

Urfolksbarn står overfor pedagogiske ulemper på grunn av diskriminasjon og marginalisering, noe som gjør dem mer sårbare for barnearbeid. En ny ILO-rapport viser at færre urfolksbarn – særlig jenter – går på skolen. Foto: OCHA/Gema Cortes.

Høy risiko for barnearbeid blant urfolksbarn

Utstøting fra utdanning og barnearbeid blant urbefolkningsbarn er et direkte resultat av diskriminasjon og marginalisering av urbefolkningen, ifølge en ny rapport.

Les mer på ILOs sider →

Mer må gjøres for å beskytte øyehelsen til arbeidere. En ny ILO-rapport viser at 13 millioner mennesker lever med synshemming knyttet til jobbene sine, og at 3,5 millioner øyeskader skjer på arbeidsplasser hvert år. Foto: Harry Quan/Unsplash.

Hold øye med øyehelse på jobben

Rundt 13 millioner mennesker lever med nedsatt synsevne knyttet til yrkene deres, ifølge ILO og Den internasjonale organisasjonen for forebygging av blindhet (IAPB).

Les mer på fn.no →

En fersk ILO-studie viser at generativ kunstig intelligens trolig vil forbedre og bidra til jobbkvalitet, ikke ødelegge dem. Foto: BoliviaInteligente/Unsplash.

KI-verktøy vil forbedre, ikke ødelegge jobber

En fersk ILO-rapport ser på effekten av generativ kunstig intelligens på jobbkvantitet- og kvalitet.

Les mer på fn.no →

En fersk ILO-rapport retter søkelyset mot forskjellige lands kompetansehevingsprogrammer, og hvorvidt disse er av nytte for å sikre sosial inkludering. Foto: ILO/M. Crozet.

Kompetanseinvestering kan minske ulikheter

En fersk rapport analyserer kompetansehevingsprogrammer rundt om i verden.

Les mer på fn.no →

De siste ratifikasjonene

Flere land har ratifisert viktige ILO-konvensjoner i 2023. Foto: UNFCCC/Kiara Worth.

I august ble Uganda det 32. landet i verden, og det 8. afrikanske landet, som har ratifisert ILO-konvensjon nr. 190, som handler om avskaffelse av vold og trakassering i arbeidslivet. — Deponeringen av dette instrumentet viser Ugandas forpliktelse til å få slutt på vold og trakassering i arbeidslivet. I jakten på dette målet vedtok Ugandas parlament nylig den endrede sysselsettingsloven for å inkludere bestemmelser i denne konvensjonen, sa Ugandas FN-ambassadør i Genève, Marcel Robert Tibaleka.

I juni vedtok Stortinget at Norge skal ratifisere denne viktige konvensjonen.

Les mer på ilo.org→

Bli med! Ny ILO-kampanje

I tråd med ILOs strategi for å minske og forhindre ulikheter i arbeidslivet, vil kommunikasjonskampanjen sette søkelyset på viktige områder der koordinert innsats kan bane veien mot mer rettferdige, tryggere, grønnere og mer bærekraftige samfunn for alle. Plakat: ILO.

ILO lanserer ny global kommunikasjonskampanje for å sikre mindre ulikhet og mer sosial rettferdighet

Den nye kampanjen «This Way to Social Justice» oppfordrer til hastetiltak for å minske ulikheter i arbeidslivet.

Les mer på ilo.org→

Podkast-serie om globale utfordringer og globale løsninger

I denne podkasten diskuterer to toppeksperter, Sangheon Lee, direktør for ILOs avdeling for sysselsetting, jobbskaping og levebrød, og Mikel Landabaso, direktør for rettferdig og bærekraftig økonomi ved EU-kommisjonens felles forskningssenter (JRC) hvor viktig sosial dialog og mer vitenskap er for å sikre sosial rettferdighet for alle. Foto: Khyati Trehan/Unsplash.

Jakten på sosial rettferdighet: Hvor viktig er forskning og dialog?

Sosial rettferdighet er en idé som får mye oppmerksomhet i disse dager. Økonomisk vekst og befolkningsvekst fører til at flere leter etter jobber og flere og flere jobber er på jakt etter de beste til å fylle dem. Hvilken rolle kan arbeidsmarkedsforskning og sosial dialog spille for å møte denne utfordringen?

Lær mer på ilo.org→

Om Arbeidslivsnytt

Dette er et nyhetsbrev fra FN-sambandet, les vår personvernerklæring.

Her kan du melde deg på Arbeidslivsnyhetsbrevet. Du kan når som helst avslutte ditt abonnement.

Redaktør for dette nyhetsbrevet er Ellen Sporstøl.

Har du tips til saker og gjestekommentarer til nyhetsbrevet?
Send oss en e-post merket nyhetsbrev om arbeidsliv.

Vår postadresse:
FN-sambandet
Storgata 33A
0184 Oslo