Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Valget til FNs sikkerhetsråd, der Norge konkurrerer om et ledig sete, har lenge vært planlagt 17. juni. Koronapandemien har imidlertid ført til usikkerhet rundt gjennomføringen av valget, fordi medlemslandene må møtes virtuelt for å unngå smittespredning. Men, selv om datoen for valget og fremgangsmåten enda ikke er endelig bekreftet, ligger det nå an til å bli valg i juni.

I forrige uke ble det lagt frem forslag i generalforsamlingen for å avholde valg fremover. På tross av noen prinsipielle innsigelser fra Russland, støttet møtet den foreslåtte valgmodellen og fremgangsmåten, og målet om å avholde Sikkerhetsrådsvalget i juni.

Sluttspurt i Sikkerhetsrådskampanjen

Det er nå hektisk aktivitet for å sikre Norges plass i Sikkerhetsrådet. I forrige uke møtte Statsministeren og utenriksministeren afrikanske FN-ambassadører. Utenriksministeren møtte FN-ambassadørene fra de arabiske statene. Målet med møtene er å informere om norsk politikk, den norske kampanjen og forsøke å sikre stemmer til valget.

Valgdebatt på fredag

På fredag organiserer sammenslutningen av FN-forbund (WFUNA) debatt og kandidathøring for Canada, Irland og Norge i New York. Debatten skulle opprinnelig gå av stabelen for flere uker siden, men koronapandemien satte en stopper for initiativet.

FN-ambassadør Mona Juul vil representere Norge. For Canada stiller ambassadør Marc-André Blanchard og for Irland, ambassadør Geraldine Byrne Nason.

Debatten organiseres elektronisk og påmeldte kan følge den virtuelt. Det er satt av to timer til debatten fra 16:30-18:30 norsk tid.