FNs klimatoppmøter (eller COPer) finner sted hvert år, og de er verdens eneste multilaterale beslutningsforum om klimaendringer – med nesten fullstendig medlemskap av alle verdens land.

Kort fortalt: Det er på COP at verden kommer sammen for å bli enige om måter å møte klimakrisen på, for eksempel å begrense den globale temperaturstigningen til 1,5 grader, hjelpe sårbare samfunn med å tilpasse seg til effektene av klimaendringer, og oppnå netto-null utslipp innen 2050.

Dette klimatoppmøtet, det 29. i rekken (derfor heter det «COP29») finner sted i Baku, Aserbajdsjan, mellom 11. og 22. november. Her vil alle 198 landene som har signert FNs klimakonvensjon være til stede. I tillegg vil bedriftsledere, unge mennesker, klimaforskere, urfolk, journalister og diverse andre eksperter og aktører også spille viktige roller. Klimatoppmøtet i år ser an til å bli det som mange kaller for «finansierings-COPen».

FN-sambandet gir deg alt du trenger for å navigere #COP29, dag for dag.

1. Hva handler COP29 om?

— COP29 må være en forpliktende COP som leverer konkrete resultater for å omsette løftene fra fjorårets historiske konsensus i De forente arabiske emirater til resultater i den virkelige verden og i realøkonomien.

Å sikre et nytt mål for klimafinansiering, sørge for at alle land har midler til å iverksette mye sterkere klimatiltak, redusere klimagassutslippene og bygge robuste samfunn er blant de viktigste prioriteringene under COP29.

Årets toppmøte vil i stor grad handle om klimafinansiering, og det omdiskuterte nye kollektivt kvantifiserte målet om klimafinansiering (NCQG). Samtidig vil mange diskusjoner også ta for seg:

  • Operasjonalisering av artikkel 6 i Parisavtalen som omhandler minskning av klimagassutslipp gjennom karbonmarkeder
  • Og etter noen «seire» på COP28 i Dubai i fjor – blant annet den offisielle lanseringen av et nytt tap- og skadefond for klimaofre – er land i det globale sør ivrige etter at tidligere forpliktelser skal innfris og forbedres. Dette betyr at videreutviklingen av tap- og skadefondet, og hvorvidt fondet skal ha mulighet til å motta finansiering fra privat sektor vil være i søkelyset.
  • Prioritering av hardføre tiltak og strategier mot klimaendringer med fokus på finansielle og teknologiske muligheter.

Kikkerten vil også rettes mot den neste runden med nasjonale klimaplaner, eller «NDC-er», som landene nå er i ferd med å utvikle før fristen i 2025, og på å sikre at disse dristige, gjennomførbare og «investerbare» strategiene og målene omfatter hele økonomien, fokuserer på overgangen bort fra fossilt brensel og holder verden på sporet mot 1,5 graders oppvarming.

2. Hvilken rolle spiller Norge i år?

Norge får en viktig rolle under COP29. Klima- og miljøminister Tore O. Sandvik skal lede forhandlingene om utslippsreduksjoner sammen med Sør-Afrikas miljøminister Dion George. Dette gir Norge en sentral posisjon i arbeidet med å påvirke globale klimamål. Den norske delegasjonen ledes av klima- og miljøministeren, og han vil være på plass i Baku fra lørdag 16. til fredag 22. november.

— Vi må styrke verdens klimaambisjoner og gjennomføre målene vi er blitt enige om, sier klima- og miljøminister Tore O. Sandvik i en pressemelding. Før Parisavtalen ble vedtatt styrte verden mot en global oppvarming på nær 4 grader. Basert på de siste analysene fra FNs miljøprogram styrer vi i dag mot 2,6 grader. Det viser at Parisavtalen virker, men det gjenstår fortsatt mye arbeid om vi skal nå målet om 1,5 grader, understreker klima- og miljøministeren.

Den norske delegasjonen inkluderer også utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim, som vil være til stede fra torsdag 14. november til søndag 17. november. Hun vil rette kikkerten mot klimafinansiering og matsikkerhet. Dette melder regjeringen in en pressemelding. Utviklingsministeren vil delta på arrangementer særlig knyttet til matsikkerhet og klimatilpasning. Hun skal blant annet delta på et møte i «Alliance of Champions» for omforming av matsystemer, som Norge leder sammen med Brasil og Sierra Leone.

— Årets klimatoppmøte blir en viktig arena for å styrke verdens klimainnsats, og jeg gleder meg til å delta sammen med klima- og miljøministeren på vegne av Norge, sa utviklingsministeren. Dette er vår mulighet til å sende et tydelig budskap om at arbeidet vårt med klima og matsikkerhet er knyttet tett sammen. Skal vi sikre fremtidens matforsyning, så må vi styrke internasjonalt klimasamarbeid. Dette er viktigere enn noensinne, sa Tvinnereim.

Utenriksminister Espen Barth Eide skulle opprinnelig delta på klimatoppmøtet i statsministerens sted. Det var ikke mulig å delta i statsministerens sted, og utenriksministeren har derfor avlyst sin reise. Dette melder regjeringen in en pressemelding.

— Norges stemme i klimaforhandlingene er sterkere enn størrelsen på landet vårt skulle tilsi, mener Marianne Karlsen, som er utredningsleder i Klima- og miljødepartementet og nestleder i det norske forhandlingsteamet, ifølge Panorama nyheter.

Så hva er Norges hovedbudskap i år?

Norges budskap er at vi må øke innsatsen for å kutte utslipp, i tråd med det vi ble enige om i fjor og basert på vitenskapen, sa Sandvik. Klimatoppmøtet bør gi en klar beskjed om at landenes nye utslippsmål må være ambisiøse, gjøre at vi kommer lengre enn vi har fått til hittil, og være i tråd med 1,5 gradersmålet, understreker Klima- og miljøministeren.

Norge arbeider for at klimaendringene må bekjempes uten å true matproduksjonen og for å styrke klimafinansiering rettet mot matproduksjon innen både klimatilpasning og utslippsreduksjoner.

Overordnede posisjon og norske hovedlinjer for COP29 kan du lese her: Norske hovedlinjer og posisjoner til COP 29

3. Hvem bør vi følge med på?

Presidenter og statsministre pleier å delta på disse konferansene for å gi «drahjelp» til forhandlingene. Selv om rundt 106 presidenter og statsministre vil stille over de neste ukene, vil lederne for noen av de største økonomiene og de største utslippskildene «glimre med sitt fravær». USAs president Joe Biden, Kinas leder Xi Jinping og Frankrikes president Emmanuel Macron vil ikke være til stede, og det vil ikke EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen, Tysklands Olaf Schulz og Indias Narendra Modi være heller. Det er nok flere grunner til at mange holder seg hjemme (eller unna COP29, da), men dette vil trolig ikke bidra til at konferansen får en «pangstart». De lederne som deltar (som for eksempel lederne fra Brasil, Finland, Irland, Japan, Kenya, Russland, Ukraina og Storbritannia, for å nevne noen) vil også ha mange andre saker å tenke på, blant annet to dyre og vanskelige kriger i Midtøsten og Ukraina, og globale økonomiske problemer. Den foreløpige talerlisten finner du på UNFCCCs sider.

Men, hva vil de forskjellige landene og gruppene fokusere på?

USA – verdens nest største utslippsland i dag, og det største historiske utslippslandet – kommer til COP29 etter et valg som vil gi Donald Trump makten igjen i 2025. Amerikanske forhandlere fra den avtroppende Biden-administrasjonen, ledet av seniorrådgiver John Podesta i Det hvite hus, vil representere landet på COP29. Men Trumps seier har minsket sjansen for en sterk avtale om et nytt globalt finansieringsmål, eller en avtale om å øke antallet land som skal bidra. Trump har lovet å trekke seg ut av Parisavtalen, og har stemplet innsatsen for å fremme grønn energi som «svindel».

Selv om Kina er verdens nest største økonomi etter USA, er landet fortsatt sett på som et «utviklingsland» i FNs klimaforhandlinger som startet på 1990-tallet. Derfor mener Kina at USA og andre industrialiserte land bør gå først og raskest frem med klimatiltak. Beijing avviser også krav om at landet skal bidra til klimafinansiering for land i det globale sør. Kina vil sende en ny klimadiplomat til COP29. Liu Zhenmin, en tidligere viseutenriksminister, har erstattet den mangeårige klimautsendingen Xie Zhenhua, som har gått av med pensjon.

EU, som består av 27 land, har ennå ikke kommet med sin posisjon på noen av de mest splittende spørsmålene på COP29, og har ennå ikke sagt hvor stort det nye målet for klimafinansiering skal være, eller hvor mye som skal komme direkte fra nasjonale budsjetter i motsetning til multilaterale låneinstitusjoner eller private investeringer. EU har imidlertid krevd at Kina og andre raskt utviklende økonomier skal bidra. EU og medlemslandene har bidratt med mest global klimafinansiering hittil, og har mer enn doblet sitt tilbud i løpet av det siste tiåret. I 2023 bidro EU og medlemslandene med 28,6 milliarder euro (30,8 milliarder i dollar) i klimafinansiering fra offentlige kilder.

Storbritannias Labour-regjering, som ble valgt i juli, planlegger å understreke sitt klimaengasjement på COP29, etter at energiminister Ed Miliband beskrev Storbritannia som «tilbake i klimalederskapsposisjon». Landet, som var vertskap for COP26-toppmøtet i Glasgow i 2021, har lovet å legge frem sitt neste sett med løfter om utslippskutt for 2035 på toppmøtet i Baku, tre måneder før det skal avholdes i februar. Storbritannia har også bedt om et ambisiøst finansieringsmål, men det er uklart hvor mye landet kan bidra med fra sitt gjeldstyngede budsjett.

Afrikanske land, som utgjør den største gruppen og mange av verdens mest klimautsatte land, vil presse på for mer klimafinansiering og for å få Parisavtalens artikkel 6 om regler for karbonmarkedet til å tre i kraft tidlig neste år. De er fortsatt bekymret over at tap- og skadefondet står «på stedet hvil» etter årets oversvømmelser i Øst-Afrika og dødelige hetebølger i Sahel. Afrikanske land planlegger å utfordre en beslutning om å plassere fondets tekniske bistandsorgan i Genève, og protesterer mot at en av de dyreste byene i verden ble valgt fremfor anbefalinger om Nairobi. Fondets hovedkvarter vil ligge på Filippinene, men det tekniske bistandsorganet som gir støtte til land som står overfor skader som følge av klimadrevne naturkatastrofer, vil ligge i Sveits.

Alliansen av små øystater er en mektig gruppe av land som er uforholdsmessig hardt rammet av klimapåvirkningene, særlig havnivåstigning, og setter søkelys på å sikre billioner av dollar i klimafinansiering og fremme global innsats for å fase ut bruken av fossilt brensel. De vil, igjen, spill en viktig rolle under dette COP-møtet.

Gruppen av «minst utviklede land» består av 45 nasjoner som også er svært sårbare for klimaendringene, men som har bidratt lite til dem. De ber om betydelig finansiering fra industrilandene, fortrinnsvis i form av bistand. De ønsker også at mer penger skal strømme inn i tap- og skadefondet.

Og så har vi vertslandene for COP28, COP29 og COP30. Disse landene, som kaller seg selv for «troikaen», sa i fjor at de samarbeidet for å sikre kontinuitet i organiseringen av de årlige klimaforhandlingene i FN.

Men, alle tre land har økonomier som er avhengige av fossilt brensel. De forente arabiske emirater (COP28) og Brasil (COP30) er blant verdens ti største oljeprodusenter, og Aserbajdsjan (COP29) er en forkjemper for sin egen naturgassindustri.

Aserbajdsjan, som er vertskap for møtet, er også under sterkt søkelys på menneskerettighetssituasjonen i landet, i tillegg til beskyldninger om at de bruker møtet til å inngå avtaler om fossilt brensel.

4. Hvordan jobber de forskjellige beslutningsorganene?

Konferansen omfatter de årlige møtene i de tre beslutningsorganene under FNs klimakonvensjon, Parisavtalen og Kyotoprotokollen. I disse organene diskuterer og bestemmer delegater fra alle medlemsland en lang rekke klimarelaterte agendapunkter.

Den 29. sesjonen til Partskonferansen (COP29): Dette er Klimakonvensjonens øverste beslutningsorgan, der representanter fra nesten alle verdens land diskuterer globale klimamål og tiltak for å nå dem. COP29 vil særlig sette søkelys på å styrke landenes klimaforpliktelser for å oppfylle Parisavtalen.

Den 6. sesjonen for partsmøtet under Parisavtalen (CMA6): CMA er det sentrale beslutningsorganet for Parisavtalen, og vil under COP29 fokusere på å ferdigstille det første forsterkede transparensrammeverket (ETF) i Parisavtalen. Dette handler om hvordan land kan gi bedre og mer enhetlig informasjon og rapporter om klimagassutslipp og tiltak for å minske disse utslippene. I tillegg vil det her tas sikte på å øke det tidligere finansieringsløfte på 100 milliarder gjennom det nye kollektive kvantifiserte målet (NCQG). Dette nye målet har til hensikt å etablere et globalt finansieringsmål for klimahandling, spesielt for å støtte land i det globale sør i deres omstilling.

Den 19. sesjonen i Kyotoprotokollens partsmøte (CMP19): CMP vil fokusere på fortsettelsen av arbeidet under Kyotoprotokollen – et tillegg til Klimakonvensjonen – som inneholder konkrete tall og tidsfrister for kutt i klimagassutslipp for industriland. Den var den første forpliktende klimaavtalen. CMP19 vil også se på hvordan de eldre forpliktelsene for reduksjon av klimagassutslipp kan støtte Parisavtalens nyere mål.

Underorganene for gjennomføring (SBI) og for vitenskapelig og teknologisk rådgivning (SBSTA): Disse underorganene vil møtes til sine respektive sesjoner (SBI61 og SBSTA61) under COP29 for å tilby teknisk støtte og råd til de beslutningstakende organene (COP, CMA og CMP). De fungerer som rådgivere uten å fatte egne vedtak. Disse møtene er viktig fordi de sikrer vitenskapelig støtte til klimatiltakene.

Konferansen vil også omfatte ulike sidearrangementer og workshops, inkludert fokus på klimafinansiering, teknologioverføring og tilpasning, med mål om å styrke samarbeid og finne praktiske løsninger på klimautfordringene.

4. Hvem kan delta på COP29 og hvor holdes arrangementene?

COP-toppmøtene er ikke åpne for alle. Deltakere på møtene og konferansene kan deles inn i tre kategorier:

  • Representanter for partene i konvensjonen og observatørstater. Dette innebærer regjeringer som har ratifisert avtalen og dermed har beslutningsmyndighet.
  • Representanter for observatørorganisasjoner. Observatørorganisasjoner er videre kategorisert i tre typer: FN-organisasjoner, mellomstatlige organisasjoner (IGOer) og ikke-statlige organisasjoner (NGOer). NGO-deltakere er som regel organisert i en valgkrets: Næringsliv og industri-organisasjoner (BINGO), miljøorganisasjoner, organisasjoner som representerer bønder, urfolksorganisasjoner (IPOs), lokale og kommunale myndigheter (LGMA), forskningsorganisasjoner og uavhengige frivillige organisasjoner (RINGO), Fagforeningsorganisasjoner (TUNGO), organisasjoner som representerer kvinne- og likestillingsgrupper (WGC), organisasjoner som representerer barn og ungdom. Disse bidrar til teknisk råd og innspill, men har ingen beslutningsmyndighet.
  • Presse og media får også tilgang til å dekke toppmøtet.

De offisielle arrangementene under COP29 vil finne sted på Baku Olympiastadion, de ulike sesjonene og aktivitetene vil bli delt opp i ulike soner. Det formelle konferanse- og forhandlingsområdet som styres av UNFCCC finner sted i den «blå sonen». Her er det kun offisielle delegater, statsoverhoder, akkrediterte observatører og pressen som har tilgang.

Tilleggsstrukturer vil også settes opp rundt stadion for å sikre nok plass til deltakere, og fasiliteter som workshops, sidearrangementer og møteplasser for representanter fra de forskjellige landene. Dette vil tilhøre den «grønne sonen», hvor diverse engasjerte sivilsamfunnsaktører har tilgang.

5. COP29: Dette skjer dag for dag

Mellom 11. og 22. november vil Baku bli fylt med hundrevis – om ikke tusenvis – av forskjellige arrangementer. Dette innebærer tematiske dager, høynivåmøter, dialoger og rundebord-samtaler. Som presidenten for COP29 har Aserbajdsjan kommet opp med flere forpliktelser for å skape ambisiøse klimainnsatser, deriblant reduksjon av utslipp og økt bruk av grønn energi, bygging av klimarobusthet og nye klimafinansieringsmål.

Oversikten over alle arrangementer finner du her: COP 29_Overview Schedule (unfccc.int)

Det daglige programmet finner du her: COP 29 Daily Programme | UNFCCC

  • Åpningsseremonien finner sted og Aserbajdsjan overtar formelt COP-presidentskapet. Åpningstalen holdes H.E. Dr. Sultan Ahmed Al Jaber, presidenten av COP28, som så vil overlevere presidentskapet, etterfulgt av innlegget fra COP29s president, H.E. Mukhtar Babayev, samt et innlegg fra UNFCCCs eksekutivsekretær, Simon Stiell.
  • Arbeidet til de forskjellige beslutningsorganene (COP, CMA og CMP) begynner, i sine respektive sesjoner.
  • Arbeidet til de to underorganene: Underorganet for gjennomføring (SBI) og underorganet for vitenskapelig og teknologisk rådgivning (SBSTA) starter for fullt. Disse skal forsette arbeidet frem til 16. november.
  • Forhandlingene begynner også denne dagen.
  • Ellers, vil denne dagen inneholde en dialog med en rekke aktører i plattformen for lokalsamfunn og urfolk (LCIPP), et teknisk arrangement om utveksling rundt rapportering, og ekspertgruppen for de «minst utviklede landene» (LEG) vil gi teknisk veiledning og støtte til utarbeidelse og gjennomføring av nasjonale handlingsplaner. Denne ekspertgruppen arrangerer sidearrangementer under SB- og COP-møtene for å diskutere de «minst utviklede landenes» erfaringer og fremskritt når det gjelder tilpasning, og den støtten gruppen gir til de «minst utviklede» landene på dette området. Mandag 11. november er også Jordinformasjonsdagen 2024Earth Information Day» eller EID). Dette er en plattform for dialog og utveksling av informasjon om tilstanden til det globale klimasystemet og fremskritt innen systematisk jordobservasjon. EID 2024 vil inneholde et åpningssegment, inkludert lanseringen av TEC-GEO policy brief, en plenumssesjon med relevante oppdateringer knyttet til jordobservasjon samt fem tematiske gruppediskusjoner.

  • Over flere dager vil verdensledere samles til et eget høynivåmøte om klimahandling for å holde sine lands innlegg som viser hvordan de fremmer Parisavtalen. Del 1 av dette høynivåmøtet holdes på mandag 12. og tirsdag 13. november. Målet er å skape enighet og fremdrift rundt de to grunnpilarene i COP29-planen: Å øke ambisjonene og muliggjøre handling. Under høynivåmøtet vil en rekke dialoger på ledernivå ta opp sentrale temaer. Disse inkluderer økt ambisjon for utslippskutt og tilpasning gjennom nasjonalt bestemte bidrag (NDC-er), nasjonale tilpasningsplaner (NAP-er) og langsiktige strategier for lavutslippsutvikling. Høynivåmøtet vil også ta for seg implementerings- og støtteordninger, samt håndtere tap og skade. FN-sjefen vil holde sitt innlegg på tirsdag 12. november, og de 106 landene som stiller med presidenter eller statsministre vil holde sine innlegg disse to dagene.
  • På tirsdag 12. november vil Norge, ICC, Pakistan, ICCI, Island, CPC, ICIMOD, Bangladesh, SCAR arrangere et sidearrangement som handler om «Et budskap fra den frosne verden – den globale effekten av en kryosfære i endring».
  • Den første dialogen i klimaforumet ledet av ungdom vil holdes på onsdag 13. november.

For å nå klimamålene må vi sammen trappe opp klimafinansiering, sikre grønn handel og fremme miljøvennlige varer og lavkarbonteknologier. Dette for å skape grønne og bærekraftige jobber samt tilgang til investeringer og teknologi slik at det globale sør kan nå langsiktige klimamål.

  • Det vil derfor bli avholdt et høynivåmøte om Baku-initiativet, investering og handel (BICFIT).
  • Klimafinansieringsaksjonsfondet lanseres.
  • Det internasjonale urfolksforumet om klimaendringer holdes.
  • En dialog om å katalysere investeringer for en rettferdig overgang, inkludert fokus på jobber og rettferdighet vil holdes.
  • Ungdomsforumdialog om klima del 2 finner sted denne dagen.
  • Den 6. ministerdialogen på høyt nivå om klimafinansiering vil være i fokus.
  • FNs generalsekretær vil også holde et høynivåarrangement om status for integritetsspørsmål: Gjennomføring av høynivåekspertgruppens arbeid med ikke-statlige enheters netto nullutslippsforpliktelser.
  • Utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim ankommer Baku, og vil være til stede fra torsdag frem til søndag 17. november.

Energi er den største kilden til klimagassutslipp og står sentralt i den globale klimainnsatsen Med utgangspunkt i resultatene fra den første globale gjennomgangen og overgangen til implementering, vil COP29 tilby en arena for aktører til å samle seg og gjøre felles fremskritt. Klima og fred er nært knyttet sammen, da klimaendringer og konflikter kan skape utrygghet og tvungen migrasjon, noe som rammer de mest sårbare gruppene i land i det globale sør, og lavinntektsland.

  • På denne dagen vil høynivåmøte om grønne energisoner, energilagring og strømnett, samt hydrogen holdes.
  • Tilhørende COP29-forpliktelser og erklæringer vil lanseres.
  • Et høynivåarrangement for COP29-initiativet for klima og fred for å fremme et «kampropet» om klimatiltak for å sikre fred vil være i søkelyset.
  • Flere arrangementer vil også rette kikkerten mot sammenhengen mellom klima og fred og understreker viktigheten av energiomstilling for både miljø og samfunnssikkerhet vil holdes denne dagen.

Digital teknologi har en viktig rolle i å støtte klimatiltak, men bidrar også til energiforbruk og e-avfall. Lørdag er den første Digitaliseringsdagen under COP29 og vil fremme samarbeid for en bærekraftig digital transformasjon som både utnytter teknologiens fordeler og reduserer dens påvirkning på miljø.

  • På denne dagen vil en høynivårundebord-samtale om digitaliseringens rolle i klimaarbeid holdes, hvor en tilhørende erklæring vil lanseres.
  • Avslutningssesjonene i plenum for underorganene for gjennomføring (SBI) og for vitenskapelig og teknologisk rådgivning (SBSTA) holdes på denne dagen.
  • Klima- og miljøminister Tore O. Sandvik vil være til stede i Baku, også for å lede forhandlingene om utslippsreduksjoner sammen med Sør-Afrikas miljøminister Dion George.

For å løse klimautfordringene kreves en helhetlig samfunnsinnsats. Denne dagen ser man på menneskelig utvikling, ungdom, helse og utdanning som sammenhengende områder som må styrkes i arbeidet for en grønn fremtid. Det vil holdes en rekke høynivåmøter og arrangementer om investering i menneskelig utvikling, helse og arbeidsplasser.

  • Baku-initiativet for menneskelig utvikling for klimamotstandsdyktighet lanseres.
  • 2024 Rundbordskonferanse på høyt ministernivå om ambisjonene før 2030 vil holdes.
  • Et arrangement om «30 år med tilpasning under FNs klimaprosess og andre høydepunkter» arrangeres.
  • Et ministerrundbord på høyt nivå om rettferdig omstilling vil være i fokus.
  • Dialogen i klimaforumet ledet av ungdom avsluttes.

Global oppvarming forstyrrer vannkretsløpet og truer matsikkerheten for mennesker over hele verden. Med dette temaet vil dagen fokusere på å samle aktører slik at de kan forplikte seg til samordnede tiltak innen klima og landbruk. Den siste delen høynivåmøtet om klimahandling der land vil holde sine innlegg som viser hvordan de fremmer Parisavtalen finner sted på 19. og 20. november.

  • Baku Harmoniya-klimainitiativet for bønder vil bli lansert og det vil bli holdt et høynivåmøte for å redusere metanutslipp fra organisk avfall med en tilhørende erklæring.
  • Rundt 30 land vil holde sine innlegg som viser hvordan de fremmer Parisavtalen.

For å møte klimaendringenes utfordringer i urbane miljøer kreves det bredere engasjement på tvers av alle sektorer og nivåer, fra lokale til globale aktører. Transportens rolle i klimaagendaen vil også være en prioritert del av diskusjonen. Av denne grunn holdes den første egne turismedagen under COP29 for å øke oppmerksomheten på hvordan sektoren påvirkes og kan bidra. Denne dagen er også den siste dagen av høynivåmøtet om klimahandling der land vil holde sine innlegg som viser hvordan de fremmer Parisavtalen.

  • Et høynivåmøte om urbanisering og høynivårundebord-samtaler om grønn bygging, transport og infrastruktur, natur, helse og motstandsdyktighet i byer, samt finansiering av urbane klimatiltak arrangeres på 20. november.
  • COP29 MAP-erklæringen for motstandsdyktige og sunne byer blir lansert.
  • I tillegg vil det holdes et høynivåmøte om turisme og lanseres en erklæring for økt handling i turistsektoren.
  • Det er trolig at det norske innlegget kommer på denne dagen, som holdes av Klima- og miljøministeren Tore O. Sandvik.

Urfolk bevarer mesteparten av verdens naturmangfold, og klimatiltak ledet av kvinner samt naturbaserte løsninger kan skape betydelige endringer i hvordan vi reduserer utslipp og tilpasser oss klimaendringene. Dessverre har disse avgjørende og livsviktige «befolkningsgruppene» aldri fått den annerkjennelsen eller plassen rundt klimaforhandlingsbordet, særlig kvinner – uansett hvor de kommer fra.

  • På morgenen og ettermiddagen vil alle kikkertene rettes mot likestilling mellom kjønnene, også gjennom et høynivåarrangement om likestilling i rapporterings- og åpenhetsarbeidet.
  • Et høynivåmøte om vann, der COP29-erklæringen om vann for klimatiltak blir lansert, er også på agendaen.
  • Del 1 av de avsluttende plenumssesjonene til COP, CMP, CMA finner sted på denne dagen.
  • Forhandlingene fortsetter (trolig til langt ut på natta).

  • På fredag 22. november er det ikke lagt opp til en egen tematisk dag, for man har lært at mer tid trengs til forhandlingene.
  • Del 2 av de avsluttende plenumssesjonene til COP, CMP, CMA finner sted på denne dagen.