FNs sikkerhetsråd

Mexico har presidentskapet i Sikkerhetsrådet i november

Uka i Sikkerhetsrådet

Denne mandagen tar Mexico over presidentskapet i Sikkerhetsrådet og presenterer månedens arbeidsprogram for medlemmene. På onsdag skal Sikkerhetsrådet og FNs generalforsamling stemme over kandidater for å fylle en ledig stilling i Den internasjonale domstolen. Andre saker som står på agendaen i Sikkerhetsrådet er kjemiske våpen i Syria og stemme over en resolusjon om den EU-ledede multinasjonale stabiliseringsstyrken i Bosnia og Herzegovina.

Et enstemmig Sikkerhetsråd vil styrke beskyttelsen av utdanning

FNs sikkerhetsråd har vedtatt en resolusjon om beskyttelse av utdanning i konfliktsoner. Resolusjonen er initiert og fremforhandlet av Niger og Norge. Resolusjonen fordømmer angrep på skoler, barn og lærere i tillegg til å oppfordre partene i konflikter om å ta aktive grep for å sikre retten til utdanning.

Les mer på regjeringen.no og UN News.

— En epidemi av statskupp

FNs generalsekretær gikk løs på det han kaller en “epidemi av statskupp” og ba Sikkerhetsrådet gjøre mer for å avskrekke kuppmakere i forkant av deres møte om situasjonen i Sudan. Sikkerhetsrådet vedtok en presseuttalelse om Sudan som uttrykte bekymring for situasjonen og ber om at alle anholdte løslates.

Les saken på Reuters og Sikkerhetsrådets presseuttalelse her.

FN-sambandet har fått ny styreleder

Anne-Cecilie Kaltenborn, administrerende direktør i NHO Service og Handel, er valgt til ny styreleder i FN-sambandet. Hun tar over vervet etter Trine Lise Sundnes.

Les saken på fn.no.

Aktuelle rapporter og arrangementer

Klimatoppmøtet (COP26) får mye oppmerksomhet i FN denne uken.

  • 31. oktober – 12. november: FNs klimatoppmøte (COP26) er i gang! Les alt om åpningen på UN News. FNs generalsekterær deltar på et møte om klima med verdens toppledere i dag. Les mer om dette og programmet for klimakonferansen her.
  • 2. november: Verdens meteorologiorganisasjon (WMO) lanserer en rapport om vann og klimaendringer i forbindelse med COP26. Les mer her.
  • WMO lanserte en forsmak på rapporten State of the Global Climate 2021 denne søndagen. De syv siste årene ligger an til å bli de varmeste i historien og havet fortsetter å stige. Les mer på WMO sine nettsider. En annen ny rapport fra organisasjonen slår fast at vi nådde en ny topp i fjor når det gjelder utslipp av klimagasser i atmosfæren. Den økonomiske nedgangen som følge av koronapandemien hadde ingen merkbar effekt på utslippene. Les rapporten Greenhouse Gas Bullentin her.
  • 4. november: FNs miljøprogram (UNEP) lanserer en rapport om hvordan verden best kan tilpasse seg klimaendringene. Les mer her.
  • Årlig bruker verden 423 billioner USD på å subsidiere fossilt brennstoff. Dette er fire ganger så mye penger som det verden trenger for å hjelpe fattige land med å takle klimakrisen. UNDP har lansert en ny kampanje om bevissthet rundt klima, miljø og utvikling - og faren menneskeheten utsetter seg for om vi ikke handler nå. Les mer om kampanjen Don't Choose Extinction her.
  • For første gang har FN undersøkt hvor mye klimagasser som absorberes av skogene på UNESCOs verdensarvliste, og det er hele 190m tonn CO2 i året. Det tilsvarer rundt halvparten av Storbritannias årlige CO2 utslipp fra fossile brennstoffer. Les saken på UN News.

ILO: Sysselsettingseffekten av pandemien er verre enn forventet

Den siste ILO Monitor-rapporten om hvordan covid-19 har påvirket verdens arbeidsmarkeder viser at bedringen i markedene har stoppet opp. Forskjellene mellom avanserte og utviklingsøkonomier er betydelig og økende, ifølge ILO News. ILO anslår nå at antall globale arbeidstimer i 2021 vil være 4,3 prosent under pre-pandeminivåene (fjerde kvartal 2019), tilsvarende 125 millioner heltidsjobber. Dette er en dramatisk revisjon av ILOs anslag fra juni på 3,5 prosent eller 100 millioner heltidsjobber.

Les mer på ILOs sider.