Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Mot en ny vår for FN og USA?

Joe Biden har sagt at han vil jobbe hardt for å knytte USA tettere til FN og internasjonalt samarbeid.

Valguroligheter i Elfenbenskysten

I etterkant av valget i Elfenbenskysten i oktober brøt det igjen ut uroligheter i landet, og FNs høykommissær for flyktninger rapporterer om flere døde - samt flere tusen som nå flykter til naboland for å unnslippe de samme konsekvensene som av valget i 2011. Også FNs generalsekretær, António Guterres, fordømmer volden som nå fremmes av opposisjonen i landet, og oppfordrer til dialog mellom partiene.

Både i 2002 og i 2011, brøt det ut i borgerkrig og politisk uro i etterkant av presidentvalgene. I slutten av oktober ble det avholdt valg, og president Ouattara ble gjenvalgt for andre gang med overlegen valgseier – dette på tross av at en president bare kan gjenvelges én gang, og at Ouattara i forkant hadde meldt at han ikke ville stille til gjenvalg. Ouattara hadde fått grunnlovsdomstolens medhold til å stille til gjenvalg for en tredje periode.

FNs generalsekretær fordømmer terrorangrep

Etter forrige ukes skytinger i Wien, Østerrike, har FNs generalsekretær, António Guterres, samt andre fra FNs delegasjon i Wien kondolerte ofrene og pårørende. Flere steder i Østerrikes hovedstad ble det forrige mandag åpnet ild i det som betegnes som et terrorangrep, med flere døde og skadede. Guterres fordømte angrepene gjennom en twitter-melding, og delte både sin egen og FNs sympati med menneskene og regjeringen i Østerrike.

Vet du hvorfor Likelønnsdagen markeres?

Verden over arrangeres likelønnsdagen for å markere at kvinner får mindre betalt for arbeidet sitt enn menn.

Orkanen Eta forårsaker enorme ødeleggelser

Midt oppi alle valgnyheter, har katastrofen forårsaket av orkanen Eta i Mellom-Amerika forrige uke fått lite oppmerksomhet.

Fengsling av kvinnelige menneskerettighetsaktivister i Hviterussland

Urolighetene i Hviterussland fortsetter, etter en mye omdiskutert valgseier til sittende president Lukasjenko tilbake i august. Regimet har over lengre tid blitt beskyldt for brudd på menneskerettigheter og grove overgrep mot demonstranter.

Nye rapporter fra FNs observatører forteller om en særlig hyppig fengsling av kvinnelige menneskerettsaktivister. Observatørene understreker viktigheten av aktivistenes dokumentasjon av menneskerettighetsbrudd under perioder med politisk uro, og ser på den systematiske fengslingen av de kvinnelige aktivistene med bekymring.

FN-topp: – Stopp volden i Etiopia

Volden i den etiopiske regionen Tigray eskalerte forrige uke. FNs høykommissær for menneskerettigheter, Michelle Bachelet, kom med en uttalelse 6. november der hun oppfordrer alle partene om å avstå fra vold og å søke løsninger gjennom dialog og fredelige midler.

Konferanse om folkeretten

Kanskje gikk du også glipp av denne spennende konferansen som gikk av stabelen i Oslo samme dag som USAs befolkning gikk til urnene? På konferansen «Når folkeretten brytes» satt FN-spesialrapportør Michael Lynk søkelyset på Israel, som han mener bryter folkeretten på flere punkter. Lynk mener ansvaret for at Israel kan begå systematiske folkerettsbrudd ligger hos det internasjonale samfunnet, og at USAs veto i Sikkerhetsrådet gjør internasjonale sanksjoner mot Israel vanskeligere, men ikke umulig.