Militærråd i Sikkerhetsrådet: Norge blir lyttet til av alle

Oberst Kåre Brændeland ved Norges FN-delegasjon i New York forteller at Sikkerhetsrådets medlemmer har positive forventninger til Norge og mange har tatt kontakt med Norge etter de første ukene i Sikkerhetsrådet.

Les intervjuet i Forsvarets Forum

Klimaavtalene forsterket med USA på laget

Det knyttes stor spenning til hvilke utslippsmål USA vil sette seg etter at landet meldte seg inn igjen i Parisavtalen. I løpet av året vil det også være flere andre viktige møtepunkter og rapporter på klima å følge med på.

Les hele saken

2021: Det internasjonale året for avskaffelse av barnearbeid

Selv om barnearbeid er redusert med 38 prosent det siste tiåret, er det fortsatt svært mange barnearbeidere i verden. Koronapandemien har gjort sitasjonen mye vanskeligere og antall barnearbeidere har økt igjen til 152 millioner barn. ILO og FN etterlyser felles, målrettede tiltak for å snu utviklingen i riktig retning igjen.

Les mer om hva FN og ILO vil gjøre det kommende året for å avskaffe barnearbeid

Den internasjonale dagen for utdanning – i en pandemi

I år markeres Den internasjonale dagen for utdanning i det vi nærmer oss ett år med nedstenginger og sosial distanse grunnet koronapandemien.

Les hele saken

Russland: FN-rapportører hyller motet til Navalny

Spesialrapportørene Agnes Callamard og Irene Khan hyller motet til den russiske opposisjonspolitikeren Alexei Navalny, etter at han ble arrestert av russiske myndigheter 17. januar. Callamard og Khan sier at Navalny bør slippes fri umiddelbart.

Les mer om uttalelsen

Haiti: FN-rapport viser alvorlige menneskerettighetsbrudd

FN-rapporten, som ble publisert 19. januar, viser et mønster av menneskerettighetsbrudd og overgrep på Haiti, etterfulgt av stor grad av straffefrihet.

Les mer om FN-rapporten

FNs Global Compact med ny strategi for å nå FNs bærekraftsmål

Den nye treårige strategien skal få flere bedrifter med på å jobbe i tråd med bærekraftsmålene. Målet er at flere bedrifter også setter seg mer ambisiøse klimamål i tråd med Parisavtalen. Strategien peker ut fem kursendringer for medlemmene, blant annet å stille bedrifter til ansvar, styrke lokale og regionale nettverk, og skape tettere samarbeid til FN og FNs partnere. 

Les mer om strategien

Verdens økonomiske forum

Toppmøtet i Davos regnes som en av verdens viktigste møteplasser for næringslivet. Møtetgår av stabelen mellom 25. og 29. Januar, og i år blir det digitalt. Programmet vil handle om hvordan verden skal komme tilbake etter pandemien. Tidligere utenriksminister i Norge Børge Brende er forumets President og toppsjef, og en av hovedtalerne under årets toppmøte.

Se hele programmet