Av Linn Enger Leigland
Publisert: 06. desember 2021
FNs sikkerhetsråd
Niger har presidentskapet i Sikkerhetsrådet i desember
En høynivådebatt om klimaendringer og sikkerhet vil være ett av hovedarrangementene i desember. Sikkerhetsrådet skal diskutere resolusjon 2532 og 2565 om våpenhvile og covid-19. Denne måneden vil også FNs høykommissær for flyktninger, Filippo Grandi, holde sin årlige orientering.
Les Sikkerhetsrådets program for desember her.
Les intervjuet med Nigers FN-ambassadør Abdou Abarry om landers prioriteringer i FNs sikkerhetsråd på Passblue.
Uka i Sikkerhetsrådet
Utenriksminister Anniken Huitfeldt og Kronprins Haakon deltar på møter i FN denne uken. Mandag holder Norge og Niger et arria-møte om beskyttelse av utdanning i konflikt.
Uken starter også med en orientering om sanksjonsregimet og situasjonen i Den demokratiske republikken Kongo. Tirsdag orienterer FNs høykommisær for flyktninger, Filippo Grandi, om flyktningsituasjonen i flere land. I siste halvdel av uken møtes Sikkerhetsrådet om kjemiske våpen i Syria, sanksjonskomiteen for Mali, og Sudan. På torsdag holdes en åpen debatt om klimaendringer, terrorisme og sikkerhet der FNs generalsekretær skal delta.
Nigers presidentskap: Får vi verdens første resolusjon om klima og sikkerhet?
Niger og Irland jobber med et resolusjonsutkast som ber FNs generalsekretær om å forberede en global studie av sikkerhetsrisikoer som følge av klimaendringer. Utkastet ber også FNs fredsbevarende styrker om å vie mer oppmerksomhet til disse truslene.
Les analysen på World Politics Review.
Norge og verden må sikre rettferdig fordeling av vaksiner
Koronavaksinen må anerkjennes som et globalt fellesgode som er tilgjengelig for verdens befolkning. Dette vil redde liv.
- Nå må alle verdens ledere og land ta inn over seg at en rettferdig vaksinefordeling er en politisk, moralsk og økonomisk prioritet, og det eneste riktige å gjøre nå, sier Anne Cathrine da Silva, generalsekretær i FN-sambandet.
Aktuelle rapporter og arrangementer
- Ny ILO-rapport: Arbeidstakere med hiv og aids diskrimineres fortsatt. Ifølge rapporten The ILO Global HIV Discrimination in the World of Work svarer 40 prosent av de spurte at de ikke er komfortable med å jobbe side om side med hiv-smittede. Les mer her.
- UNAIDS advarer om at 7,7 millioner mennesker kan dø som følge av aids de neste ti årene med mindre verden tar grep for å redusere ulikhet. Les rapporten her.
- Hele 274 millioner mennesker i verden vil trenge nødhjelp og beskyttelse i 2022, ifølge FNs analyse, Global Humanitarian Overview. Dette er en økning på 17 prosent sammenliknet med året før. Klimakrisen, pandemien og konfliktene i Etiopia, Myanmar og Afghanistan er blant hovedårsakene. Les mer her.
- 8. desember: Hvilket ansvar har selskaper og innkjøpere i krig og konflikt? LO, Fagforbundet og Norsk Folkehjelp inviterer til lansering av rapporten «Folkeretten og næringsvirksomhet i konfliktområder». Finn ut mer.
Fortsatt blodrødt for turistindustrien
Koronapandemien vil sannsynligvis koste den globale reiselivssektoren to billioner US dollar i tapte inntekter i 2021.
Ifølge den siste prognosen fra Verdens turismeorganisasjon (UNWTO), gikk det samme beløpet tapt i 2020. Dette gjør denne til en av de hardest rammede sektorene under koronapandemien. FNs særorganisasjonen for turisme kaller sektorens gjenoppbygging for "skjør" og "saktegående".