FNs sikkerhetsråd

De forente arabiske emirater har presidentskapet i Sikkerhetsrådet i mars.

Uka i Sikkerhetsrådet

Uka starter med en orientering fra sanksjonskomiteen for Sudan mandag, og et møte om den humanitære situasjonen i Ukraina tirsdag. Onsdag skal Sikkerhetsrådet stemme over et resolusjonsforslag om det fremtidige oppdraget til den Afrikanske Union i Somalia. Denne dagen skal Sikkerhetsrådet også diskutere FNs operasjonsstyrke på Golanhøydene (UNDOF). Fredag tar Storbritannia over presidentskapet i FNs sikkerhetsråd.

FNs medlemsland vedtok Ukraina-resolusjon

FNs generalforsamling gjorde det Sikkerhetsrådet ikke klarte: De 193 landene i generalforsamlingen vedtok en resolusjon om den humanitære situasjonen i Ukraina etter å ha debattert to ulike resolusjonstekster. FN-sambandet forklarer hvorfor landene i Sikkerhetsrådet ikke ville vedta en resolusjon forfattet av Russland, til tross for at den tok til orde for beskyttelse av sivile.

Les saken på fn.no.

Spørsmål og svar om Russlands invasjon av Ukraina. Les mer på fn.no.

Slik påvirker Ukraina-krigen internasjonal handel og utvikling ifølge FN. Les saken på fn.no.

FNs spesialrapportør for menneskerettssituasjonen i de okkuperte palestinske områdene, Michael Lynk kommer til Oslo i april. Foto: UN Photo/Kim Houghton.
FNs spesialrapportør for menneskerettssituasjonen i de okkuperte palestinske områdene, Michael Lynk kommer til Oslo i april. Foto: UN Photo/Kim Houghton.

FN-rapportør: –Israels 55 år lange okkupasjon er apartheid

FNs spesialrapportør for menneskerettighetssituasjonen i de okkuperte palestinske områdene, Michael Lynk, leverte sin nyeste rapport til FNs menneskerettighetsråd 25. mars 2022. Rapporten konkluderer med at Israels 55 år lange okkupasjon av palestinske områder er apartheid. Les mer om rapporten her.

Michael Lynk kommer til Oslo neste uke. Han skal delta på følgende arrangementer:

5. april: «Sanksjonering av land som bryter internasjonal rett» på Litteraturhuset.

6. april: «Apartheid og internasjonal lov – hva gjelder for Israel?» på Vega Scene.

Ny FN-rapport om hvordan vi kan begrense klimaendringene

– Vi går i søvne mot en klimakatastrofe, sa FNs generalsekretær António Guterres mandag 21. mars, og 4. april lanserer FNs klimapanel (IPCC) delrapport 3 i sin sjette hovedrapport om utslippsreduksjon, opptak og virkemidler. Rapporten er en fortsettelse av første del som kom i august 2021 og andre del som kom i februar 2022.

30. mars: «CICERO presenterer: Hva skjer med de globale utslippene fremover?» På Kulturhuset og digitalt.

4. april: Rapportlansering og dagskonferanse i regi av Miljødirektoratet. På Doga.

Aktuelle rapporter og arrangementer

  • UNCTAD nedjusterer sine prognoser for global økonomisk vekst fra 3,6% til 2,6% i en ny analyse. FN-organisasjonen sier verden trenger en økonomisk reform, muligens på nivå med USAs Mashallplan under andre verdenskrig for å bedre den finansielle likviditeten i fattige land. Les mer her.
  • WHO og Guttmacher instituttet har for første gang kartlagt utbredelsen av uønskede graviditeter og aborter på landnivå. Med data fra 150 land er en av konklusjonene at forbud mot abort er ineffektivt. Hele 68% av uønskede graviditeter ender i abort, også blant land med forbud mot abort. Les saken på UN News.
  • 30. mars: I Geneve holder FNs befolkningsfond en hybrid pressekonferanse for å presentere rapporten «State of the World Population 2022».
  • 30. mars: Hvordan styrer opprørsgrupper territorier de kontrollerer? Og hvordan påvirker tredjeparter disse regjeringsstukturene? PRIO tar praten om situasjonen i Syria og Jemen. Bli med på frokostseminar, mer informasjon her.
  • 31. mars: Den russiske invasjonen av Ukraina har ført til en akutt humanitær krise. Hvordan svarer Europa på denne situasjonen, og hva kan gjøres for disse menneskene? NUPIs frokostseminar tar opp disse spørsmålene. Meld deg på arrangementet her.
  • 31. mars: Hvordan er det å være journalist i Russland nå? Hvilken tilgang har russere på informasjon om krigen, og hva får vi vite om forholdene i Russland? Bli med på arrangement om Russlands mediekrig i regi av Nobels fredssenter. Les mer her.

ILO har valgt ny generaldirektør

ILOs styrende organ valgte fredag 25.mars Gilbert F. Houngbo fra Togo til ny generaldirektør. Han overtar i oktober 2022, og blir den første generaldirektøren fra Afrika.

Les mer på fn.no.

ILO ber Russland stoppe Ukraina-krigen

Også ILOs styre har vedtatt en resolusjon som ber Russland om å "umiddelbart og betingelsesløst stanse sin aggresjon" mot Ukraina. Dermed blir Russland enda mer isolert i FN.

Les mer på fn.no.