Pentagon-lekkasjen: FN-sjefen kritisert for å være for myk mot Moskva

USA mener FNs generalsekretær er for villig til å imøtekomme russiske interesser, ifølge ferske avsløringer i hemmeligstemplede dokumenter lekket på nettet. Les saken på fn.no.

Fred og sikkerhet

En FN-soldat leter etter eksplosiver i Mali. Foto: UN Photo/Harandane Dicko.

«Fred begynner med meg»

2023 markerer det 75. året der FNs fredsbevarende styrker har gitt trygghet, sikret og endret livene til millioner av mennesker i konfliktfylte områder over hele verden. Les saken på fn.no.

Nå støtter 60 land det norske initiativet mot fiskerikriminalitet. Les saken på regjeringens sider.

Uka fremover i Sikkerhetsrådet:

1. april overtok Russland presidentskapet i Sikkerhetsrådet. Les mer om hva dette vil si på fn.no. Månedens arbeidsprogram finnes her.

Mandag: Rådet vil diskutere Jemen, situasjonen i Sudan, og Nord-Korea.

Tirsdag: Rådet vil diskutere Libya.

Onsdag: Rådet vil diskutere Great Lakes-regionen og Vest-Sahara.

Ellers denne uken er det trolig at Rådet vil fortsette å forhandle om et utkast til en resolusjon om Afghanistan. Bakgrunnen er Talibans nylige forbud mot kvinnelige FN-ansatte i landet.

Menneskerettigheter

Tidligere i år var samers menneskerettigheter i fokus, på grunn av protestene mot vindmøllene på Fosen. NIMs nye rapport anbefaler reparasjon av menneskerettighetskrenkelsene i Fosen-saken som et prioriteringsområde. Foto: Jørgen Næss Karlsen/Natur og Ungdom/Flickr.

Menneskerettigheter i Norge: Hva er ståa?

Det kan være lett å glemme at menneskerettighetsbrudd skjer overalt, også i her i landet. Årsmeldingen til Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM) viser hvor grep bør tas. Les saken på fn.no.

FN vil finne de 100 000 som er sporløst forsvunnet i Syria

FN-topper vil opprette en ny institusjon som skal hjelpe å lokalisere titusenvis av savnede syrere, og gi familiene deres fred. Les saken på fn.no.

FNs menneskerettighetsråd fornyer mandatet til FNs spesialrapportør for menneskerettighetsforsvarere. Les saken på regjeringens sider.

Afghanistan: OHCHR slår alarm over fengsling av aktivister som står opp for kvinners og jenters rettigheter. Les saken på fn.no.

IOM: Dødeligste første kvartal for migrantkvinner, menn og barn på seks år. Les saken på UN News.

Arbeidsliv

Uten akutt og dedikert arbeidslivsstøtte forventes fattigdom, uformelt arbeid og barnearbeid å øke i Tyrkia og Syria etter jordskjelvet i februar, advarer ILO. Foto: UNOCHA/Ahmad Abdulnafi.

ILO: Akutt støtte trengs for å avverge fattigdom og barnearbeid etter jordskjelvet i Tyrkia og Syria

Det katastrofale jordskjelvet har ødelagt jobbene og virksomhetene til hundretusenvis av mennesker. Les saken på fn.no.

Ny rapport vurderer ILOs arbeid under covid-19-pandemien. Les saken på ILO News.

Arbeidslivsnytt – mars 2023. Les saken på fn.no.

Matsikkerhet

5. april tiltrådte Cindy H. McCain som den nye lederen av Verdens matvareprogram (WFP). Foto: WFP/Nkole Mwape.

Fem ting om Cindy McCain: Den nye sjefen av Verdens matvareprogram

Tidligere FN-ambassadør Cindy H. McCain er WFPs nye sjef. Hun tar over FN-organisasjonen i et kritisk øyeblikk for global matsikkerhet. Les saken på fn.no.

Miner og matsikkerhet – fire ting du burde vite. Les saken på fn.no.

Norge gir 250 millioner kroner til FAOs krisemekanisme for matsikkerhet. Les saken på regjeringens sider.

Helse

Nylige globale kriser, inkludert covid-19 og krigen i Ukraina, har kraftig begrenset innsatsen for å håndtere hiv-epidemien og lagt sterkt press på finansiering av helse og andre bærekraftsmål. Foto: OCHA/David Ohana.

UNAIDS: «Fullfinansiering» av hiv-responsen i Afrika vil redde millioner av liv

En fullstendig finansiering av hiv-responsen i Afrika vil gi betydelige helsemessige, sosiale og økonomiske gevinster for kontinentet, har en ny rapport avslørt. Les saken på UN News.

Klima og miljø

En mann kjører gjennom ødelagte gater i Syria. Krigen i landet har også svekket landets beredskap mot naturkatastrofer. Foto: Mahmoud Sulaiman/Unsplash.

Ti land i akutt fare for klimakatastrofer

Disse ti landene er spesielt utsatt for klimaendringene i verden. Det på tross av at de selv står bak en svært lav andel av klimagassutslippene. Les saken på fn.no.

FN-sambandet mener

Rivaliserende militærgrupper har trappet opp kamper i Sudan. Flere hundre er skadet, titalls drept, inkludert tre WFP-ansatte. — Nå må det internasjonale samfunnet på banen, og bidra til en fredelig løsning, sier Catharina Bu, FN-sambandets generalsekretær. Foto: Magent fotobyrå/Knut Neerland.

Tre ansatte mistet livet i uroligheter i Sudan – WFP-sjef stanser bistandsoperasjoner

Tre ansatte i FNs matvareprogram (WFP) ble drept på jobb i Darfur på lørdag i kamper mellom rivaliserende militærgrupper. — Nå må det internasjonale samfunnet på banen, og bidra til en fredelig løsning, sier Catharina Bu, FN-sambandets generalsekretær. Les saken på UN News.

Merk deg! Kommende arrangementer

17.-28. april: Den 22. sesjonen av FNs faste forum for urfolksspørsmål (UNPFII). Lær mer her.

17.-28. april: OCHAs Humanitære nettverk og partnerskapsuker. Lær mer her.

20. april: NUPI-seminar om fredsoperasjonenes møte med borgerkrigenes uformelle maktnettverk. Hvordan bør FN håndtere borgerkrigenes politiske økonomi?). Lær mer her.

Fra FN-kalenderen

21. april: Verdensdagen for kreativitet og innovasjon

22. april: Internasjonal Moder Jord-dag

23. april: Verdens bok- og opphavsrettdag

24. april: Verdens vaksinasjonsuke