Starter kamp for ny Sikkerhetsrådsplass

Under debatten på Stortinget om hva Norge har fått til som medlem av FNs sikkerhetsråd de siste to årene overrasket utenriksminister Anniken Huitfeldt alle: — Regjeringen mener at Norge bør igjen søke medlemskap i Sikkerhetsrådet i perioden 2039 til 2040.

Les saken på fn.no.

Fred og sikkerhet

Kvinneledet FN-toppdelegasjon i Kabul for å snakke med Taliban

En delegasjon av FN-ledere har vært i Afghanistan de siste dagene for å rette søkelyset mot beskyttelsen av kvinners og jenters rettigheter. De har også hatt samtaler med Taliban – i lys av de nylige beslutningene fra de facto-myndighetene. Les saken på fn.no.

Redegjørelse om det norske medlemskapet i FNs sikkerhetsråd. Les Utenriksministerens innlegg på regjeringens sider.

FN vil øke bistanden til frontlinjeområdene i Ukraina; Svartehavskorneksporten nærmer seg 18 millioner tonn. Les saken på UN News.

Norsk støtte til såkorn i Ukraina. Les saken på regjeringens sider.

Ukraina-bistanden: — Vi har aldri, aldri sett noe lignende. Les saken i Bistandsaktuelt.

Svar på spørsmål om palestinske organisasjoner og en tostatsløsning. Les saken på regjeringens sider.

Norge slutter opp om sterkt Israel-kritisk opprop. Les saken i Bistandsaktuelt.

Jemen: Stillhet i store kamper gir rom for dialog. Les saken på UN News.

UNHCR: 95 prosent av jordanerne føler sympati med flyktninger. Les saken på UNHCRs sider.

Myanmar: Militærjuntaen får våpenhjelp fra en rekke land. Les saken i Bistandsaktuelt.

Uka fremover i Sikkerhetsrådet

Japan har presidentskapet i Sikkerhetsrådet i januar. Månedens arbeidsprogram finnes her.

På tirsdag vil Rådet diskutere Haiti. Syria og Darfur er på agendaen på onsdag. På torsdag har presidentskapet kalt inn til en debatt om «Investering i mennesker for å øke motstandskraften mot komplekse utfordringer», under agendapunktet «Fredsbygging og opprettholdelse av fred». På fredag vil Sikkerhetsrådet holde sin kvartalsvise orientering om Mali.

Menneskerettigheter

FN høykommissær rapporterer kraftig nedgang i respekt for barns rettigheter

— Barns rettigheter må forbli en prioritet, oppfordret FN-sjefen for menneskerettigheter under åpningen av barnekomiteen. Jenters og gutters stemmer må både bli hørt og lyttet til, la han til. Les saken på fn.no.

UNESCO: Drap på journalister økte med 50 prosent i 2022, halvparten skjedde utenfor jobb. Les saken på UN News.

Svar på spørsmål om organisasjoner som redder liv i Middelhavet. Les saken på regjeringens sider.

Kambodsja: Klar til å integrere LHBTIQ+-personer i samfunnet, sier FN-ekspert. Les saken på UN News.

Tilbakeslag for britenes Rwanda-plan. Les saken i Bistandsaktuelt.

Nord-Irland: Storbritannias «immunitetslovgivning» kan hemme ofrenes rettigheter, advarer FNs menneskerettighetssjef. Les saken på UN News.

Pakistan: Rettighetseksperter oppfordrer til handling mot tvangsreligiøs konvertering, barneekteskap. Les saken på UN News.

Kvinner og menn står i kø for å motta hjelp i Pakistan, etter den katastrofale 2022-flommen. — Lokaløkonomier er lagt i grus, sier Geir Thomas Tonstøl, ILOs nye landdirektør. Foto: European Union 2022/Abdul Majeed.
Kvinner og menn står i kø for å motta hjelp i Pakistan, etter den katastrofale 2022-flommen. — Lokaløkonomier er lagt i grus, sier Geir Thomas Tonstøl, ILOs nye landdirektør. Foto: European Union 2022/Abdul Majeed.

Arbeidsliv

— Pakistan «løper i motbakke» for å oppnå anstendig arbeid for alle, sier landets nye norske ILO-sjef

FN-sambandet har tatt en prat med ILOs ferske Pakistan-direktør for å høre mer om landets store utfordringer og viktig lærdom etter fjorårets katastrofale flom. Les saken på fn.no.

ILO: Økonomisk nedgang vil tvinge flere inn i dårligere jobber

Vaklende global sysselsettingsvekst og presset på anstendige arbeidsforhold risikerer å undergrave sosial rettferdighet viser en ny ILO rapport. Les saken på fn.no.

Matsikkerhet

FN-rapport: 131 millioner mennesker i Latin-Amerika og Karibia har ikke råd til et sunt kosthold

Det koster mer å spise sunt i regionen enn i resten av verden. Les saken på fn.no.

Helse

WHO: Råd lansert for å utvikle tuberkulosevaksiner, i håp om å redde millioner av liv

WHO-sjefen har avduket planer om å fremskynde lisensiering og bruk av effektive nye tuberkulosevaksiner. Tuberkulose er nummer to på listen av verdens dødeligste infeksjonssykdommer, etter covid-19, og den 13. ledende årsaken til dødsfall over hele verden. Les saken på fn.no.

Zambia: FN-eksperter skal gripe inn i et gruppesøksmål om blyforurensning mot et gruveselskap. Les saken på UN News.

Klima og miljø

Fire grunner til at verden må begrense nitrogenforurensning

Nitrogenforurensning er skader i miljøet, dyrelivet og menneskers helse, som følge av overskudd av nitrogen og nitrogenforbindelser – som lystgass, nitrogenoksid og ammoniakk. Les saken på UNEPs sider.

Sammen for naturen

Klima- og miljøminister Espen Barth Eide og kommunesektorens organisasjon KS skal følge opp den nye globale naturavtalen sammen. Les saken på regjeringens sider.

NHO-presidenten om grønt skifte: Norge lunter etter. Les saken på NHOs sider.

FNs generalsekretær mener oljeindustrien må holdes ansvarlig. Les saken på UNRICs sider.

Utdanning

UNICEF: De fattigste elevene drar minst nytte av offentlig utdanning

En ny rapport viser av barn fra de fattigste husholdningene drar minst nytte av nasjonal offentlig utdanningsfinansiering. UNICEF ber om ytterligere – og mer rettferdige – investeringer for å løfte millioner av barn ut av en læringskrise. Les saken på UNICEFs sider.

Vil få ned sosiale forskjeller mellom barn

Barn fra lavere sosiale lag faller oftere gjennom i skole og arbeidsliv. Nå setter regjeringen ned en ekspertgruppe som skal se på hvordan barnehager, skoler og SFO kan bidra mer til å jevne ut sosiale forskjeller. Les saken på regjeringens sider.

UNESCO vier den internasjonale utdanningsdagen i 2023 til afghanske jenter og kvinner. Les saken på UNESCOs sider.

Merk deg! Kommende arrangementer

25. januar: — Lyktes Norge i Sikkerhetsrådet?

FN-sambandet arrangerer en debatt, hvor om spørsmålet om hvorvidt Norge lyktes i Sikkerhetsrådet blir stilt til utenriksministeren, FN-ambassadør Mona Juul, forsker Niels Nagelhus Schia og journalist Tove Gravdal. Arrangementet modereres av Catharina Bu, FN-sambandets generalsekretær og holdes på Youngs oppe i Oslo. Les mer og følg med på arrangementets Facebook-side.

31. januar: Norad-konferansen — Mennesket og naturen – hvordan overleve sammen?

Er vi mennesker i ferd med å ødelegge vårt eget eksistensgrunnlag, eller klarer vi å snu om og løse klima- og naturproblemene vi selv har bidratt til? Dette er det store spørsmålet under Norad-konferansen Human|Nature 2023. Lær mer og meld deg på via Norads sider.

31. januar: ECOSOC partnerskapsforum — Drive frem lærdom fra covid-19 og en full gjennomføring av 2030-agendaen for bærekraftig utvikling på alle nivåer

Dette FN-møtet som holdes i New York vil samle viktige internasjonale aktører for å øke innovativt samarbeid – i forbindelse med Rådets koordineringssegment. De viktigste politiske budskapene vil være innspill til HLPF i juli 2023 og toppmøtet om bærekraftsmålene som holdes under generalforsamlingen i september. Lær mer her.

Fra FN-kalenderen:

24. januar: Internasjonal dag for utdanning

27. januar: Internasjonal minnedag for ofrene for Holocaust