FNs sikkerhetsråd

Albania har presidentskapet i FNs sikkerhetsråd i juni.

Les mer om landets bidrag til Sikkerhetsrådet på nettsiden til Albanias ambassade.

Uka i Sikkerhetsrådet

 • Mandag: Fridag i FN
 • Tirsdag: Konsultasjoner om Midtøsten og Syria, samt fred og sikkerhet i Afrika. Avtroppende president Linda Thomas-Greenfield (USA) holder pressekonferanse.
 • Onsdag: Albanias FN-ambassadør Ferit Hoxha orienterer pressen om landets presidentskap og Sikkerhetsrådets program for juni.
 • Torsdag: TBA
 • Fredag: TBA

Valg av nye medlemmer til FNs sikkerhetsråd

Den 9. juni skal FNs generalforsamling velge fem nye medlemmer til Sikkerhetsrådet. Sveits har lansert sitt kandidatur, og vil sitte i Sikkerhetsrådet for første gang dersom de blir valgt. De andre kandidatene er Malta, Ecuador, Mongolia, Japan og Mosambik. Landene som velges vil tiltre 1. januar 2023, og erstatter fem av de ti valgte medlemmene: Norge, Kenya, India, Mexico og Irland.

FN-sambandet har skrevet under uttalelsen fra WFUNA som gir konkrete oppfordringer til verdens regjeringer om å ta vare på klimaet og miljøet. Foto: FN-sambandet
FN-sambandet har skrevet under uttalelsen fra WFUNA som gir konkrete oppfordringer til verdens regjeringer om å ta vare på klimaet og miljøet. Foto: FN-sambandet

Stockholm+50: FN-sambandet dypt bekymret for planeten

I forkant av miljømøtet Stockholm+50 har medlemmene av Verdensorganisasjonen for FN-samband (WFUNA) kommet med en uttalelse som uttrykker alvorlig bekymring for planetens helse.

Les saken på fn.no.

Stockholm+50 møtet går fra 2. - 3. juni og samler verdens land for å takle tre kriser vi står overfor: miljø, klima og forurensning. FNs generalsekretær vil delta. Les mer her.

Norge troner høyt på verstinglista over rike land som ødelegger miljøet for barn i andre land på grunn av overforbruk, elektronisk avfall og klimagassutslipp, ifølge UNICEF. Foto: Unsplash/ Mi Pham
Norge troner høyt på verstinglista over rike land som ødelegger miljøet for barn i andre land på grunn av overforbruk, elektronisk avfall og klimagassutslipp, ifølge UNICEF. Foto: Unsplash/Mi Pham

Aktuelle rapporter og arrangementer

 • Blant 39 rike og velstående EU- og OECD-land får Norge, Finland og Island toppkarakter for hvordan vi tilbyr våre egne barn et godt og sunt miljø å vokse opp i. Samtidig viser den nye UNICEF-rapporten “Places and spaces” at de samme landene i stor grad bidrar til ødeleggelsen av det globale miljøet, og dermed setter barns fremtid i andre deler av verden, i fare. Les den her.
 • En ny ILO-rapport viser hvordan bedring i arbeidsmarkedet etter pandemien trues av flere parallelle kriser og økende ulikhet. Les rapporten her.
 • 1. juni: UN DESA lanserer the Energy Progress Report 2022 som presenterer nye data om hvordan verden ligger an til å nå bærekraftsmål 7 om ren energi til alle, samt hvordan tilgang til ren energi påvirker de andre bærekraftsmålene. Les mer her.
 • 1. juni: PRIO lanserer prosjektet EuroWARCHILD som ser nærmere på hvordan det er for barn som er født under en krig å vokse opp. Representanter fra utenriksdepartementet og FNs spesialrepresentant for seksuell vold i konflikt, Pramila Patten deltar. Les mer her.
 • 6.- 16. juni: Klimakonferanse i Bonn med mål om å øke ambisjonene for klimahandling i forkant av FNs klimatoppmøte COP27 i Egypt 7.-18. november. Les mer her.
 • 9. juni: FNs generalforsamling velger fem nye rullerende medlemmer til FNs sikkerhetsråd, samt nye medlemmer til FNs økonomiske og sosiale råd (ECOSOC).
 • 9. juni: Vi vet hva som kan motvirke klimakrisen, men vi gjør likevel ikke det som trengs. Hvorfor reiser vi fremdeles på ferie til Thailand, eller fortsetter oljeproduksjonen når vi vet at utslippene ødelegger planeten? Bli med på samtale og boklansering om etikk i klimakrisens tid på Litteraturhuset.
 • 10. juni: Er uendelig økonomisk vekst mulig på en begrenset planet? Et ekspertpanel drøfter rapporten “Limits to Growth” i forbindelse med 50-års jubileet for publiseringen av den banebrytende rapporten. Les mer her.
 • 12. juni: Foredrag med Bjørn Samset, en av forfatterne av FNs klimapanels hovedrapport. Få svar på alt du lurer på om klimakrisen, og hvordan vi kan komme oss forbi dendenne søndagen på Litteraturhuset.
 • 27. juni – 1. juli: FNs havkonferanse i Portugal samler verdens land for å ta vare på havet og realisere bærekraftsmål 14: Livet i havet. Les mer her.
 • 5.- 7., 11.-15. og 18. juli: FNs høynivåforum for bærekraftig utvikling (HLPF) i New York. Forumet vil spesielt se på bærekraftsmål 4, 5, 14, 15 og 17. Les mer her.
Generaldirektør i ILO Guy Ryder blir intervjuet ved åpningen av Arbeidskonferansen. Foto: Crozet / Pouteau / ILO. Flickr, CC BY-NC-ND 2.0
Generaldirektør i ILO Guy Ryder blir intervjuet ved åpningen av Arbeidskonferansen. Foto: Crozet / Pouteau / ILO. Flickr, CC BY-NC-ND 2.0

Arbeidskonferansen i Genève er i gang

ILOs 110. arbeidskonferanse varer fra 27. mai til 11. juni, og det er mulig å følge store deler av konferansen digitalt via ILOs nettsider. FN-sambandet følger konferansen og vil publisere oppdateringer gjennom hele perioden på www.fn.no/ilo. Konferansen vil blant annet ta for seg temaer som sikkerhet på arbeidsplassen, situasjonen for lærlinger, anstendig arbeid og solidaritetsøkonomien.

Les hva generaldirektør Guy Ryder sa i åpningstalen sin her, og finn mer informasjon om konferansen her.

Demonstrasjon for rettferdighet i den belarusiske hovedstaden Minsk i 2020. Foto: Unsplash/ Andrew Keymaster
Demonstrasjon for rettferdighet i den belarusiske hovedstaden Minsk i 2020. Foto: Unsplash/Andrew Keymaster

Hviterussland blir til Belarus på fn.no

FN-sambandet har valgt å følge utenriksdepartementets navneendring fra Hviterussland til Belarus i solidaritet med den belarusiske demokratibevegelsen. Nettsidene våre vil oppdateres, og all kommunikasjon fra FN-sambandet vil benytte det nye navnet Belarus.