Visste du HMS er en menneskerettighet?

Helse og sikkerhet på jobben er ikke valgfritt, men et krav. I 2022 ble et trygt og sunt arbeidsmiljø anerkjent som en grunnleggende menneskerettighet av Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO). Les saken på fn.no.

Fred og sikkerhet

Kampene i Sudan mellom tropper fra den nasjonale hæren og en mektig rivaliserende milits kjent som Rapid Support Forces (RSF) brøt ut for nesten ti dager siden, og har hatt en ødeleggende innvirkning på sivile kvinner, menn og barn, og den store pågående humanitære operasjonen over hele landet. Foto: UNOCHA/Indeepvision.

Uka fremover i Sikkerhetsrådet:

I april har Russland presidentskapet i Sikkerhetsrådet. Les mer om hva det betyr på fn.no. Månedens arbeidsprogram finnes her. Russlands utenriksminister, Sergej Lavrov, fikk kun utstedt visum til USA for noen dager siden, selv om han skal lede flere møter i Sikkerhetsrådet denne uken, inkludert møtet om opprettholdelse av fred og sikkerhet. Dette mener mange er misbruk av vertskapsmakt.

Mandag: Rådet vil diskutere opprettholdelse av fred og sikkerhet innenfor rammen av effektiv multilateralisme og forsvar av prinsippene i FN-pakten. FNs generalsekretær deltar, og han vil også ha et bilateralt møte med Russlands utenriksminister mandag ettermiddag (19.30 norsk tid).

Tirsdag: Rådet vi holde en åpen debatt om Midtøsten og Palestina, samt lukkede konsultasjoner om Sudan.

Onsdag: Rådet vil diskutere FNs operasjoner i Haiti, og holde en uformell dialog om Syria.

Torsdag: Rådet vil diskutere den politiske og humanitære situasjonen i Syria, samt FNs operasjoner i Kosovo.

Ellers denne uken er det forventet at Rådet vil fortsette forhandlingene om et utkast til en resolusjon om Afghanistan på bakgrunn av Talibans beslutning om å forby afghanske kvinner å jobbe for FN i landet. Et utkast til en presidentuttalelse om Nord-Korea kan også bli utarbeidet.

Sudan: FN-koordinator oppfordrer til «humanitære pauser» i Sudan i det dødstallene stadig øker

FNs humanitære koordinator i Sudan ber begge sider i den militære maktkampen om å iverksette «humanitære pauser» som vil gi sivile og hjelpearbeidere tilgang til viktige forsyninger. — Minst 331 mennesker er drept over hele landet, inkludert fem hjelpearbeidere, og nesten 3 200 er såret, understreket Abdou Dieng. Les saken på UN News.

Ukraina: Nesten 2 millioner har fått avgjørende kontanthjelp. Les saken på UN News.

Utvikling

Trangt om plassen i Hongkongs gater. Bildet er tatt under en demonstrasjon i 2019. Foto: Joseph Chan/Unsplash.

Årets tilstandsrapport for verdens befolkning

Får du litt panikk av å høre at jorda har rundet 8 milliarder innbyggere? Hva om vi snur litt på det: 8 milliarder er en milepæl. Det er resultat av fantastiske, historiske fremskritt innen medisin, vitenskap, helse, landbruk og utdannelse. Les saken på fn.no.

UNFPA-rapport etterlyser globalt fokus på kvinners rettigheter. Les saken på UNRICs sider.

Ansvarlig næringsliv: Årsrapport 2022 fra Norges kontaktpunkt. Les saken på regjeringens sider.

FNs rapport om internasjonalt skattesamarbeid: Utviklingsministerens svar på spørsmål om Norges rolle. Les saken på regjeringens sider.

Arbeidsliv

En sosial- og solidaritetsøkonomi (SSE) er den grenen av økonomien som samler selskaper og organisasjoner som vil forene økonomisk aktivitet og sosial likhet – som for eksempel stiftelser og foreninger. Foto: ILO/M. Crozet.

Ny FN-resolusjon om sosial- og solidaritetsøkonomien

ILO ønsker velkommen en historisk resolusjon vedtatt av FNs generalforsamling om å fremme sosial- og solidaritetsøkonomien for en bærekraftig utvikling. Les saken på ILOs sider.

Matsikkerhet

Zourata Sawadogo holder babyen sin, som lider av alvorlig akutt underernæring, på barneavdelingen ved Barsalogho medisinske senter i Burkina Faso. Foto: OCHA/Bénédicte Bienzi Toé.

Vest-Afrika og Sahel: Matusikkerhet og underernæring vil nå tiårig topp

Matusikkerhet og underernæring i Vest- og Sentral-Afrika er i ferd med å utvikle seg til den verste situasjonen på ti år, ettersom krisen utvider seg til kystland. Les saken på fn.no.

Helse

Vaksiner redder liv. Dessverre har flere blitt mer skeptiske til å vaksinere barna sine etter covid-19-pandemien. Foto: OCHA/Gema Cortes.

Økt skepsis til barnevaksiner etter covid-19-pandemien

En ny UNICEF-rapport viser at folk har blitt mer skeptiske til å vaksinere barna sine etter pandemien. Økningen er registrert i 52 av 55 land, og i noen land har skepsisen økt med hele 44 prosent. Les saken på unicef.no.

Økt selvforsyning med nytt senter for mRNA-vaksiner i Sør-Afrika

Et nytt produksjonsanlegg for mRNA-vaksiner har åpnet i Cape Town. — Vi vil gjøre afrikanske land mindre avhengig av importerte legemidler og bedre skodd for å håndtere en ny pandemi, sier utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim. Norge har investert 40 millioner kroner i senteret. Les saken på regjeringens sider.

WHO gir ut den største globale samlingen av helseulikhetsdata

I høyinntektsland er høyt blodtrykk mer vanlig blant menn enn kvinner, mens fedme rammer menn og kvinner likt. I lavinntektsland derimot, er høyt blodtrykk likt blant kvinner og menn, men flere kvinner rammes av fedme enn menn. Les saken på WHOs sider.

Klima og miljø

Forrige mandag arrangerte Regjeringen en havkonferanse i Bergen i forbindelse med One Ocean Week. Kronprins Haakon åpnet konferansen. Statsministeren deltok sammen med klima- og miljøminister Espen Barth Eide, olje- og energiminister Terje Aasland, fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran, arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen og utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim. Foto: Paul S. Amundsen/Klima- og miljødepartementet/SMKs konto på Flickr.

Norge og havet: Regjeringens havkonferanse

Etter nesten to år på jordomseiling, har ekspedisjonsseilaset One Ocean på Statsraad Lemkuhl ankommet Norge igjen. Regjeringens havkonferanse er en av mange arrangementer som skal samle trådene etter seilasen og vise frem Norges klimatiltak for havet. Les saken på fn.no.

WMO: Den menneskelige, økonomiske, og miljømessige belastningen av klimaendringer er på vei opp

Klimaendringenes nådeløse utvikling førte til mer tørke, flom og hetebølger rundt om i verden i fjor. Dette forsterket truslene mot liv og levebrød. Les saken på UN News.

FN-sjefen sier unnskyld til sitt fremtidige tippoldebarn på grunn av klimaendringene. Les saken i Time.

Utdanning

UNESCO vil forske på hvordan lærebøker behandler antisemittisme, og respekt for jødisk liv, historie og kultur, som en del av arbeidet med å utrydde antisemittisme i Europa. Foto: Kenny Eliason/Unsplash.

UNESCO og EU-kommisjonen trapper opp utdanningssamarbeid for å takle økende antisemittisme

UNESCO og EU-kommisjonen har lansert et toårig felles prosjekt for å ta tak i økende antisemittisme gjennom utdanning i Europa. Prosjektet lanseres etter jødiske samfunn melder om at deres sikkerhet er stadig mer truet. Les saken på UNESCOs sider.

Merk deg! Kommende arrangementer

2. mai arrangerer Utenriksdepartementet, Universitetet i Agder, UNFPA, FN-sambandet, SNU, og Sex og Politikk den norske lanseringen av UNFPAs nye befolkningsrapport på Universitetet i Agder. Fotos: UNFPA, plakat: Sex og Politikk.
  • 17.-28. april: Den 22. sesjonen av FNs faste forum for urfolksspørsmål (UNPFII). Lær mer her.
  • 17.-28. april: OCHAs humanitære nettverk og partnerskapsuker. Lær mer her.
  • 24.-27. april: FAOs råd. Lær mer her.
  • 25.-27. april: ECOSOC ungdomsforum. Lær mer her.
  • 1.-2. mai: FN-arrangert møte om Afghanistan i Doha. Lær mer her.
  • 2. mai: Norsk lansering av UNFPAs befolkningsrapport: For mange, for få eller feil fokus – åtte milliarder mennesker i et rettighetsperspektiv. Lær mer og meld deg på her.
  • 15. mai: Menneskene som forandrer verden: En feiring av menneskerettighetsforsvarere med FNs spesialrapportør Mary Lawlor. Debatten arrangeres av Nobel fredssenter, Det norske menneskerettighetsfondet og FN-sambandet. Lær mer og meld deg på her.
  • 16. mai: Frokostseminar med FNs spesialrapportør Mary Lawlor om menneskerettighetsforkjempere, arrangert av Nobel Fredssenter, Det norske menneskerettighetsfondet og FN-sambandet. Lær mer og meld deg på her.

Fra FN-kalenderen:

24.-30. april: Verdens vaksinasjonsuke

25. april: Verdens malariadag

25. april: Internasjonal delegatdag

26. april: Verdens dag for intellektuelt eierskap

26. april: FNs minnedag etter Tsjernobyl-ulykken

27. april: Internasjonal dag for jenter i IKT

28. april: Verdensdagen for sikkerhet og helse på arbeidsplassen

30. april: Internasjonal jazzdag

2. mai: Verdensdagen for tunfisk

3. mai: Internasjonal dag for pressefrihet

5. mai: Vesak-dagen