Sikkerhetsrådet holdt et møte om Ukraina-krisen under Russlands presidentskap forrige uke.

Minsk-avtalen må følges

— Spenningene er høyere enn noen gang siden 2014, sa FNs undergeneralsekretær Rosemary DiCarlo under Sikkerhetsrådets møte om Ukraina-konflikten torsdag.

Hun understreket at diplomati er den eneste løsningen, og ba partene jobbe for å oppfylle Minsk-avtalen. Avtalen er det eneste rammeverket Sikkerhetsrådet har gitt sin støtte til for å få en fredelig løsning på konflikten.

20. september 2014 signerte Ukraina, Russland og de prorussiske separatistene i Øst-Ukraina en fredsavtale. Den ble brutt flere ganger, og den nye fredsavtalen som ble inngått i februar 2015 fikk navnet Minsk-avtalen. Avtalen har blitt brutt flere ganger.

Les mer om bakgrunnen for Ukraina-konflikten og avtalen på fn.no

USA advarte Russland

Også USA sa at partene måtte respektere Minsk-avtalen og at diplomati er løsningen under møtet i Sikkerhetsrådet. Men utenriksminister Anthony Blinken var tydelig på at USA ville reagere dersom Russland angriper Ukraina militært.

— Som president Biden sa vil dette være en valgt krig. Og om Russland tar det valget har vi vært tydelige, sammen med våre allierte og partnere på at vår reaksjon vil være skarp og bestemt, sa USAs utenriksminister Anthony Blinken.

Norge og de europeiske landene I Sikkerhetsrådet kom med en felles uttalelse til pressen etter møtet der de ber om full implementering av Minsk-avtalen og at partene deltar i forhandlinger for å løse konflikten.

Landene uttrykte og sterk bekymring for at den russiske nasjonalforsamlingen – eller Dumaen har bedt president Putin om å anerkjenne de selverklærte folkerepublikkene Donetsk og Luhansk. Det vil være nok et brudd på Ukrainas suverenitet og gå imot Minsk-avtalen sier landene.

Diplomati er løsningen

— Jeg er dypt bekymret for de økende spenningene og spekulasjonen om en potensiell militær konflikt i Europa, sa FNs generalsekretær Antonio Guterres forrige uke. Han følger situasjonen i Ukraina tett, og sier diplomati er den eneste løsningen.

— Min appell er denne: Ikke svikt freden, sa han i et møte med ambassadørene i Sikkerhetsrådet.

FNs team i Ukraina fortsetter å være operativt, og generalsekretæren minnet opp forpliktelsen alle FN-land har til å løse konflikter med fredelige midler.

— Alle problemer, inkludert de mest fastlåste kan og må løses diplomatisk. Jeg er overbevist om at det prinsippet vil vinne.