Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

USAs håndtering av koronakrisen

Som et ledd i sin egen kampanje for å bli gjenvalgt, er det trolig at Trump vil benytte anledningen til å snakke opp USAs respons til koronapandemien. USA har så langt hatt 6,8 millioner smittetilfeller, og 199 000 dødstall som følge av pandemien. Presidenten sa i forrige uke at en koronavaksine vil være klar i oktober.

Iran og sanksjonene

I august forsøkte USA gjennom FNs sikkerhetsråd å forlenge våpenembargoen mot Iran som vil utgå den 18.oktober. Dette ble ikke vedtatt etter at Kina og Russland stemte mot, og elleve land avsto fra å stemme. Flere forventer at Trump vil benytte anledningen til å skarpt kritisere Iran og avstemningen i Sikkerhetsrådet.

Kutte støtte til FN

Trump har under sin presidentperiode kuttet betydelige bidrag til flere FN-organisasjoner, og brutt alle bånd til blant annet verdens helseorganisasjon. Flere i FN-miljøet spekulerer i om presidenten vil annonsere ytterligere nedjusteringer av USAs bidrag til organisasjonen.

Et usannsynlig, men like fullt mulig scenario vil være at Trump annonserer at han vil kutte alle bånd med FN fullstendig. Et land har aldri trukket seg ut av organisasjonen og FN-pakten inneholder heller ingen form for prosedyre for utmelding av FN.

FNs hovedkvarter i New York har også fått spekulanter i FN-miljøet til å undersøke hvordan en mulig utmelding kan påvirke FNs beliggenhet. Ifølge Security Council Procedure, en medieorganisasjon i New York vil ikke en slik utmelding påvirke FNs lokasjon etter at FNs generalforsamling i 1946 aksepterte pengegaven fra John D. Rockefeller på 8,5 millioner dollar. Denne summen førte til at man fikk kjøpt tomten FN står på i dag.

Nobelpris-nominasjon

Etter at Trump ble nominert av Frp-politiker Christian Tybring-Gjedde til Nobels fredspris er dette trolig et element som vil prege talen. Fredsavtalen mellom de forente arabiske emirater og Israel og hans arbeid for atomnedrustning i Nord-Korea er saker som det er forventet at Trump kommer til å snakke om.