Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Nesten alle arbeidstakere, 94 prosent på verdensbasis, bor i land med større eller mindre grad av nedstengninger i arbeidslivet i mai 2020. Det går frem av generalsekretæren og FNs arbeidsorganisasjons (ILO) nye rapport Policy Brief on the World of Work and COVID-19 .

Ifølge ILO, vil 305 millioner fulltidsjobber vil ha forsvunnet i årets andre kvartal. Rapportens funn viser at særlig små og mellomstore bedrifter vil bli skadelidende. Mange arbeidsgivere vil heller ikke klare å stable bedriftene sine på bena igjen etter krisen.

Kvinner hardt rammet

Det er særlig kvinner som er rammet av arbeidskrisen, fordi det er flere kvinner i sektorene som er hardest rammet. Rapporten trekker også frem mennesker med funksjonshemming som en gruppe som kan få problemer med å finne nye jobber når krisen er over.

- Verdens arbeidsliv vil ikke, og bør ikke, se ut som før etter denne krisen. Det er på tide med en koordinert, global, regional og nasjonal innsats for å skape anstendig arbeid for alle, sier FNs generalsekretær António Guterres.

Du kan lese hele saken på ILOs hjemmesider.