Av Iselin L. Danbolt
Publisert: 02. mai 2024
En ny rapport fra Verdens helseorganisasjon (WHO) bekrefter det som mange har mistenkt lenge: Covid-19-pandemien førte også til økt fedme blant barn i alderen 7 til 9 år. Dette melder WHO i en pressemelding.
Den ferske rapporten, «Report on the impact of the COVID-19 pandemic on the daily routine and behaviours of school-aged children: results from 17 Member States in the WHO European Region», viste at gutter og jenter brukte mer tid på å se på skjermer og mindre tid på å leke ute, noe som da fører til økning i antall overvektige barn. Mer enn 50 000 barn ble undersøkt i perioden 2021-23, etter at de verdensomspennende nedstengningene startet i mars 2020.
— Bildet som tegnes i denne rapporten er nyansert – i noen land så man positive endringer, for eksempel at flere familier spiser sammen, sa Dr. Kremlin Wickramasinghe, WHO/Europas regionale rådgiver for ernæring, fysisk aktivitet og fedme.
Han viste også til noen bekymringsfulle funn, blant annet en økning i usunne kostholdsvaner og stillesitting, men også en enorm nedgang i lykkefølelse og velvære.
Trender
- 36 % av barna brukte mer tid på å se på TV, gaming eller være på sosiale medier i ukedagene, og 34 % økte skjermtiden i helgene
- 28 % av barna opplevde en nedgang i tiden de brukte på uteaktiviteter i ukedagene, og 23 % opplevde en nedgang i helgene
- Familiene rapporterte en økning i hjemmelagde måltider (30 %), det å spise sammen som familie (29 %), det å kjøpe mat i løsvekt (28 %) og det å lage mat sammen med barna (26 %)
- 42 % av barna rapporterte en nedgang i lykkefølelse og velvære
- 1 av 5 barn rapporterte at de oftere følte seg triste, og
- 1 av 4 barn rapporterte også at de oftere følte seg ensomme.
Unikt innblikk
En av rapportforfatterne understrekte at denne informasjonen er nyttig for mange formål.
— Denne studien og funnene i den gir oss et unikt innblikk i de fysiske og psykiske konsekvensene av pandemien for barn i skolealder, med søkelys på den langsiktige høyrisikosykdommen fedme, sa Dr. Ana Rito, leder for WHOs samarbeidssenter for ernæring og fedme hos barn. Ved å utstyre regionen og medlemslandene med konkrete bevis på problematiske resultater av globale pandemibaserte atferdsendringer vil vi kunne møte fremtidige helsekriser – med bedre strategi og mer sympati, la hun til.
Først og fremst håpes det at denne «alarmen» vil få på plass flere og bedre tiltak for å forbedre barns ernæring og fysisk aktivitet.
Det haster!
Pandemien har understreket at det haster med å bekjempe fedme blant barn. Landene i regionen må nå sikre en sunnere fremtid etter pandemien ved å prioritere sunt kosthold og fysisk aktivitet for barn på alle utviklingsstadier, og i alle aldrer.
Dette krever omfattende, tverrsektoriell, obligatorisk lovgivning som beskytter barn hele tiden og uansett hva som skjer.
WHO anbefaler blant annet markedsføringsrestriksjoner og avgifter på usunne produkter, tydelig næringsdeklarasjon på matvarer og skolebaserte programmer for å forbedre kostholdet og fremme fysisk aktivitet.