For tredje året på rad inviterer FN-sambandet og TV2 Skole/Elevkanalen skoleklasser fra mellomtrinn, ungdomstrinn og videregående til en digital markering av FN-dagen.

Skoleklasser blir i løpet av programmet bedre kjent med menneskerettighetene, og vil få se eksempler på hvordan mennesker i Ukraina, Afghanistan og i Norge opplever at sine rettigheter blir brutt.

Se sendingen her!

— Hvorfor trenger vi disse rettighetene?

Bli med oss rundt om i verden, fra Afghanistan til Ukraina og hjem til Norge, for å lære mer om hvorfor menneskerettigheter er så viktige, og grunnen til at vi fortsatt trenger dem i dag. Foto: TV2 Skole/Elevkanalen

Tema for årets sending er menneskerettighetene. I år er det 75 år siden Verdenserklæringen om menneskerettigheter ble vedtatt. Og vi spør: — Hvorfor trenger vi fortsatt disse rettighetene?

FNs verdenserklæring om menneskerettigheter ble vedtatt i desember 1948. Gjennom årets TV-sending vil seerne få vite mer om hva menneskerettighetene egentlig dreier seg om.

Vi blir også kjent med ulike menneskerettighetsbrudd i verden i dag; for mennesker som lever i krig i Ukraina, for jenter i Afghanistan som ikke får gå på skole og hvordan vår egne samiske befolkning opplever menneskerettighetsbrudd her i landet.

Og jaggu har vi ikke også vært hos statsminister Jonas Gahr Støre og snakket med ham om tematikken!

I år ledes livesendingen av programledere Håvard Vatn og Camilla Walla.

Se FN-dagen LIVE!

FN-dagen live 2023 har premiere 24. oktober kl. 10.00 på FN-sambandets YouTube-kanal.

Direktelenken finner du her.

Programmet blir også liggende tilgjengelig etter dette, dersom det passer bedre for klassen å se det på et senere tidspunkt.

Undervisningsopplegg

Vi har også utarbeidet et undervisningsopplegg som vi anbefaler blir gjennomført med elevene før, under og etter sendingen. På den måten vil elevene få et enda større faglig utbytte av FN-dagen live 2023.

Direktelenken til undervisningsopplegget finner du her.

Lær mer

Om FNs verdenserklæring om menneskerettigheter

Du kan også lære mer om menneskerettigheter på våre temasider:

Om menneskerettigheter generelt

Om Norge og menneskerettighetene

Om urfolk og nasjonale minoriteter