Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I forkant av Israels varslede annektering av deler av Vestbredden, har FNs spesialrapportør for menneskerettighetssituasjonen i de okkuperte palestinske områdene, Michael Lynk, oppfordret EU til å innføre en rekke tiltak mot Israel.

At den israelske regjeringen vil annektere deler av de okkuperte palestinske områdene, betyr at de offisielt vil anse deler av Vestbredden som en del av staten Israel.

Blant tiltakene Michael Lynk mener EU kan innføre er å suspendere handel- og samarbeidsavtaler med Israel, slik som Horizon 2020. EU kan også stenge for salg av produkter fra israelske bosettinger på det europeiske markedet.

Lynk fokuserer på følgende fire områder der han mener EU bør holde Israel ansvarlig for brudd på folkeretten:

  1. Israels varslede annektering av okkuperte områder
  2. De folkerettsstridige israelske bosettingene på Vestbredden
  3. Israels blokade av Gazastripen
  4. Israels ødeleggelse av palestinsk eiendom

Les hele Michael Lynks uttalelse her

Nesten 50 FN-rapportører etterlyser internasjonale tiltak mot Israel

FN er tydelig på at en annektering av deler av Vestbredden vil være et grovt brudd på folkeretten. Nesten 50 av FNs spesialrapportører innen menneskerettigheter, inkludert Michael Lynk, står samlet bak en uttalelse som stadfester at en slik annektering av palestinsk land ville være et grovt brudd på folkeretten.

FN-rapportørene påpeker at det internasjonale samfunnet har et ansvar for å holde Israel ansvarlig for systematiske brudd på folkeretten. Uttalelsen minner om at Israel tidligere har annektert områder som er under okkupasjon - både Øst-Jerusalem i 1980, og Golanhøydene i 1981. I begge tilfellene fordømte FNs sikkerhetsråd annekteringen umiddelbart og erklærte dem ulovlig, men innførte ingen mottiltak for å hindre Israels brudd på folkeretten.

Flere FN-topper er tydelige på at annektering er forbudt

– Annektering er ulovlig. Punktum. Om det er 30 prosent av Vestbredden eller 5 prosent, sa FNs høykommissær for menneskerettigheter, Michelle Bachelet, i en uttalelse.

FNs generalsekretær António Guterres har også slått fast at den varslede annekteringen vil være «et svært alvorlig brudd på folkeretten».

Ressurser