Av Jonas Iversen
Publisert: 18. september 2017
Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
— Stopp militæraksjonene
13. september holdt FNs generalsekretær António Guterres en pressekonferanse der han kritiserte myndighetene i Myanmar og deres behandling av Rohingya-folket.
Guterres ba myndighetene om å stoppe militæraksjonene, følge rettsreglene, og innfri Rohingya-flyktningene retten til å returnere til sine hjem i Myanmar. Generalsekretæren oppfordret samtidig alle FNs medlemsland å gjøre det de kan for at rohingyane skal kunne få den humanitære hjelpen de trenger.
Kilde: UN News, 13. september
Guterres uttalte til BBC 17. september at han forventer at Myanmars sivile statsleder Aung San Suu Kyi tar tydelig avstand fra fordrivelsen av Rohingya-folket når hun nå skal holde tale til nasjonen førstkommende tirsdag.
Kilde: BBC, 17. september
WHO og UNICEF vaksinerer Rohingya-barn
FNs verdens helseorganisasjon (WHO) og FNs barnefond (UNICEF) samarbeider med myndighetene i Bangladesh om vaksinering av de rundt 150 000 Rohingya-barna som har flyktet over grensen fra Myanmar. Vaksineringen skal forebygge mot utbrudd av kolera, og mot spredning av meslinger og andre dødelige sykdommer.
Kilde: UN News, 17. september
— Et skoleeksempel på etnisk rensing
11. september orienterte FNs høykommissær for menneskerettigheter, Zeid Ra'ad al-Hussein, FNs menneskerettighetsråd om situasjonen i Myanmar. Han sa det ikke var mulig å få full oversikt over hva som foregår, men at situasjonen i Myanmar fremstår som «et skoleeksempel på etnisk rensing».
Kilde: Zeid Ra'ad al-Husseins åpningstale til FNs Menneskerettighetsråd, 11. september
Uttrykket «etnisk rensing» innebærer her at Rohingya-folket blir fordrevet med makt ut av Rakhine-delstaten vest i Myanmar, og at fordrivelsen baseres på rohingyanes etniske gruppeidentitet. Etnisk rensing er definert i folkeretten som en forbrytelse mot menneskeheten.
370 000 statsløse flyktninger
13. september meldte FNs høykommissær for flyktninger at 370 000 statsløse rohingyaer har flyktet til nabolandet Bangladesh siden 25. august, da den siste voldsbølgen mot rohingyane brøt ut.
Rohingyane blir av FN omtalt som verdens største statsløse samfunn. De blir nektet statsborgerskap i Myanmar, der myndighetene mener de egentlig tilhører nabolandet Bangladesh.
Kilde: FNs høykommissær for flyktninger, 13. september
— Flyktningstrømmen er en stor belastning
FNs migrasjonsorganisasjon (IOM) har i flere år tatt imot rohingyaer på flukt fra Myanmar til Bangladesh. Rundt 400 000 Rohingya-flyktninger har levd i IOMs flyktningleire i Bangladesh allerede før den siste voldsbølgen mot rohingyane i Myanmar brøt ut 25. august. De 370 000 nye flyktningene som kom over grensen til Bangladesh på veldig kort tid, har medført stor belastning på de eksisterende strukturene i flyktningleirene. IOM har bedt om umiddelbar økonomisk støtte på 18 millioner dollar.
Kilde: IOM, 5. september
Aung San Suu Kyi avlyser deltakelse i FNs generalforsamling
Myanmars mest prominente leder, Aung San Suu Kyi - som også var vinner av Nobel fredspris i 1991 - har fått sterk kritikk for å ha vært for passiv mens overgrepene mot Rohigya-folket har pågått og eskalert. Aung San Suu Kyi har valgt å avlyse sin planlagte deltakelse på høy-nivå-uka i FNs generalforsamling i New York denne uka.
Kilde: NY Times, 13. september
Mer om flyktninger
Lenke: Les mer om hva det vil si å være flyktning og statsløs her
Mer om Myanmar
Lenke: Se vår landprofil om Myanmar