Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er ikke godt nok å benekte at Navalny ble forgiftet og deretter nekte for at en grundig og troverdig etterforskning er nødvendig, sa FNs høykommissær for menneskerettigheter Michelle Bachelet. Hun viste til tidligere attentat mot russiske statsborgere. – Det er svært beklagelig at gjerningsmenn ikke har blitt siktet, og dermed at familier og ofre ikke får oppleve rettferdighet, sa Bachelet, og la til at hun forventer at russiske myndigheter vil samarbeide for en grundig og upartisk etterforskning.

Alexei Navalny ble ifølge tyske myndigheter forgiftet med nervegiften novitsjok. Den russiske opposisjonspolitikeren skal tilsynelatende ha blitt forgiftet rett før han gikk på et fly i Tomsk den 20. august. Bachelet uttrykte bekymring for bruken av novitsjok og radioaktive isotoper. – Dette er stoffer som er svært vanskelige å fremskaffe, sa Bachelet.

Sjefen for Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW), Fernando Arias, sa at enhver forgiftning hvor nervegift er brukt regnes som bruk av kjemiske våpen under kjemivåpenkonvensjonen. - Dette er derfor svært alvorlig, og stikk i strid med de juridiske normene som det internasjonale samfunnet har etablert, sa Arias.

Det er ikke første gang novitsjok er blitt brukt i attentat på enkeltpersoner. I 2018 ble den russiske dobbeltagenten Sergei Skripal forgiftet i England.

Les hele Michelle Bachelets uttalelse her.

Les hele Fernando Arias uttalelse her.