Av Marcela Frugård
Publisert: 02. juni 2025
Rapporten «Progress Towards the Sustainable Development Goals» viser at bærekraftig utvikling fortsatt er en grunnpilar i internasjonalt samarbeid. Dette ble også bekreftet på nytt i den politiske erklæringen på FNs høynivåforum for bærekraftig utvikling i 2023 og på Fremtidens toppmøte i 2024. Generalsekretæren understreker at «vedvarende multilateralt engasjement er avgjørende for å nå bærekraftsmålene».
Ti år inn – bare fem år igjen
Rapporten, som er basert på data fra over 50 internasjonale og regionale organisasjoner, gir en oppdatering på fremdriften ti år etter at målene ble vedtatt i 2015. Den viser at verden er i rute eller gjør moderat fremgang på 35 prosent av de 137 delmålene det finnes data for. Samtidig har 47 prosent av delmålene utilstrekkelig fremgang, mens 18 prosent har gått tilbake sammenlignet med 2015.
Fremskritt og utfordringer
Til tross for utfordringene fremhever rapporten konkrete fremskritt som viser at endring er mulig. Blant annet:
- Ekstrem fattigdom har gått ned globalt siden 2020.
- Antallet arbeidende fattige har falt med 20 millioner.
- Andelen av verdens befolkning som er dekket av minst én sosial beskyttelsesordning har økt fra 42,8 % i 2015 til 52,4 % i 2023.
Samtidig lever fortsatt over 700 millioner mennesker i ekstrem fattigdom, og risikoen for at flere kan havne (eller falle tilbake) i fattigdom er høy.
Blandet fremgang for helse og matsikkerhet
Når det gjelder å utrydde sult og fremme bærekraftig landbruk, viser rapporten «blandet fremgang». Konflikter, matkriser og klimautfordringer har gjort dette til et krevende område.
Færre barn lider av veksthemming eller alvorlig underernæring (bærekraftsmål 2), og variasjonen i kostholdet til små barn er noe forbedret. Likevel har sult og matusikkerhet økt totalt sett – over 750 millioner mennesker lider av sult, og mer enn 2,3 milliarder mangler trygg og stabil tilgang til mat.
Innen helse (bærekraftsmål 3) har det vært noe positiv utvikling fra 2015 til 2023:
- Mødredødeligheten har falt fra 228 til 197 per 100 000 fødsler.
- Dødeligheten blant barn under fem år har gått ned fra 43 til 37 per 1000 fødsler.
Klimautslipp hindrer fremgang
Rapporten kommer med sterke advarsler knyttet til klima og økonomi:
- I 2024 ble grensen på 1,5 °C global oppvarming passert, og CO₂-nivåene er nå 151 % høyere enn førindustrielt nivå.
- Klimatiltakene ligger langt bak det som trengs for å nå målene i 2030-agendaen og Parisavtalen.
Selv om både offentlige og private investeringer i utviklingsland har økt (bærekraftsmål 17), nådde gjeldsbetjeningen i lav- og mellominntektsland rekordhøye 1,4 billioner amerikanske dollar i 2023. Renteutgiftene alene steg med hele 37,1 %. I tillegg mangler det fortsatt 4 billioner dollar hvert år for å dekke investeringene som trengs for å nå bærekraftsmålene, noe som gjør det vanskeligere for land å prioritere sosiale tjenester.
Seks områder med behov for rask innsats
For å snu den negative utviklingen og sikre fremskrittene som er gjort, ber rapporten om rask innsats på seks viktige områder:
- Matsystemer
- Tilgang til rimelig energi
- Digital tilkobling/tilgang til internett
- Utdanning
- Jobb og sosial beskyttelse
- Klima, naturmangfold og forurensning.
Veien videre
Rapporten peker på flere internasjonale arenaer som blir avgjørende frem mot 2030: Den fjerde internasjonale konferansen om finansiering for utvikling, Det 2. globale toppmøtet om bærekraftige matsystemer, Det 2. verdenstoppmøtet for sosial utvikling, FNS havkonferanse, G20-toppmøtet, samt Klimatoppmøtet (COP30).
Disse begivenhetene omtales som «tidsriktige og strategiske plattformer» for å styrke den globale innsatsen for bærekraftig utvikling.