Hvorfor er toppmøtet viktig?

Verden er ikke i rute til å nå de målene vi har satt oss.

Vi møter ikke nye utfordringer og muligheter på en effektiv måte, og fordelene ved utvikling er ujevnt fordelt. De fleste mennesker blir hengende etter, og risikoer og trusler rammer de mest sårbare hardest.

Fremtidens toppmøte skal bringe verdensledere sammen for å skape en ny internasjonal konsensus om hvordan vi kan sikre fremtiden.

Effektivt globalt samarbeid er stadig mer avgjørende for vår overlevelse, men vanskelig å oppnå i en tid preget av mistillit – og av utdaterte strukturer som ikke gjenspeiler dagens politiske og økonomiske realiteter.

Toppmøtet omtales som en «en gang-i-en-generasjons mulighet», som tar sikte på å styrke den globale styringen av hensyn til nåværende og fremtidige generasjoner.

Møtet er en unik og avgjørende mulighet til å anerkjenne rettighetene og behovene til fremtidige generasjoner, og inkludere dem i alle beslutningsnivåer og i de politiske resultatene av toppmøtet.

Foto: UN Photo/Mark Garten

Todelt mål

Målet med Fremtidens toppmøte er todelt: 

  • Øke og akselerere innsatsen for å oppfylle våre eksisterende internasjonale forpliktelser, og 
  • ta konkrete skritt for å svare på nye utfordringer og muligheter.

Dette skal oppnås gjennom et handlingsorientert resultatdokument kalt Fremtidspakten. Pakten vil bli forhandlet og godkjent av medlemslandene i forkant av og under toppmøtet.

Resultatet vil bli en verden – og et internasjonalt system – som er bedre rustet til å håndtere utfordringene vi står overfor nå og i fremtiden, av hensyn til hele menneskeheten og for fremtidige generasjoner.

Foto: UN Photo/Manuel Elías

«Fremtidspakten»

Fremtidspakten skal vedtas av medlemstatene under toppmøtet. En global digital pakt og en erklæring om fremtidige generasjoner vil også bli vedtatt.

Fremtidspakten tar for seg:

  1. Bærekraftig utvikling og finansiering for utvikling
  2. Internasjonal fred og sikkerhet
  3. Vitenskap, teknologi og innovasjon og digitalt samarbeid
  4. Ungdom og fremtidige generasjoner
  5. Transformasjon av global styring.

Pakten legger også stor vekt på menneskerettigheter, likestilling mellom kjønnene og bærekraftig utvikling i alle kapitler.

— Vi kan ikke bygge en fremtid for våre barnebarn med et system bygget for våre besteforeldre.

Dette sa FNs generalsekretær António Guterres da han omtalte høstens Fremtidens toppmøte.

Toppmøtet skal holdes fra 22. til 23. september, og arrangeres av FNs generalforsamling (UNGA).

Med temaet «multilaterale løsninger for en bedre morgendag» skal denne viktige samlingen ta for seg hvordan verden – og FN-systemet – skal håndtere nåværende og fremtidige muligheter og utfordringer.

Fra nyhetsbildet i Norge:

Kronikk: Fremtidsmøte i tøffe tider

Når FNs medlemsland samles til toppmøte for å enes om fremtiden, har de alle odds mot seg. Nåtiden er krevende nok, understreker UNDPs Arvinn Gadgil og FN-sambandets leder, Catharina Bu.

Les hele kronikken her

Foto: OCHA/Thema Linden


Finnes det en bedre måte å forme verdenen vår på? Se FNs veileder til Fremtidens toppmøte: