Skjevfordeling i lønn – det vil si at kvinner og menn får ulikt betalt for den jobben de gjør, også hvis de jobber i samme type jobb – er et vedvarende problem som undergraver prinsippene om rettferdighet og likestilling mellom kjønnene i arbeidsmarkedet.

Den 18. november hvert år markerer man i Norge likelønnsdagen. Selv om man fokuserer på det samme temaet, er Den internasjonale likelønnsdagen markert to måneder tidligere rundt om i verden, den 18. september.

Men, trenger man virkelig å rette søkelyset mot likelønn, selv i dag? FN-sambandet forklarer.

Kampen for menneskerettigheter og kvinners rettigheter

Denne dagen representerer den mangeårige innsatsen for å oppnå lik lønn for arbeid av lik verdi. Den bygger videre på FNs engasjement – og engasjementet til partene i arbeidslivet - for å sikre at alle kan nyte menneskerettighetene sine, og for kampen mot alle former for diskriminering, inkludert diskriminering av kvinner og jenter.

Lønnsgapet vedvarer, også i Norge

I Norge, tjener kvinner i snitt, bare 88,3 prosent av det menn gjør. Dette er på grunn av systematiske lønnsforskjeller mellom kvinnedominerte og mannsdominerte yrkesgrupper, både i offentlig og privat sektor, og lavere verdsetting av kvinnedominerte yrkesgrupper.

Her i landet, er arbeidsmarkedet særlig «kjønnssegregert» – det vil si at i mange yrker har man flest kvinner, mens i andre finner man flest menn. Og bare det at man er en kvinne, eller mann – på papiret og i praksis – betyr at man får ulikt betalt. De jobbene kvinner har blir ofte sett på som mindre viktige enn de som menn har.

Likelønn handler også om lik lønn for arbeid av lik verdi. Segregering på arbeidsmarkedet forklarer en del av lønnsgapet som man ser i Norge. Kvinner er overrepresentert i yrker i stats- og kommuneforvaltning og offentlig sektor utgjør nesten 70 prosent kvinner. Tilsvarende er 60 prosent av arbeiderne i privat sektor menn, ifølge SSB.

— Når det gjelder inntektsforskjellene, ser vi dette både på individuelt nivå, hvor de høyest betalte stillingene fortsatt er dominert av menn, og på strukturelt nivå, hvor kvinnedominerte sektorer fortsatt er lavere verdsatt, påpeker forskningsprofessor ved ARENA ved Universitetet i Oslo, Ines Wagner.

Samtidig, selv om kvinner og menn har lik utdanning, erfaring og stillingsbeskrivelser tjener kvinner som jobber i lik sektor, næring og yrke 8 prosent mindre enn menn, viser ny rapport fra Institutt for samfunnsforskning. Trenden ser man også i tilfeller med samme arbeidsgiver hvor kvinner tjener 6 prosent mindre. Rapporten viser også at forskjellene øker med alder, utdanning og antall barn.

— Jeg må si at det er helt uakseptabelt at kvinner og menn, som har samme jobb, samme erfaring og samme kompetanse, ender opp med ulik lønn, sier kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery, i en pressemelding.

Hva er lønnsforskjellene i andre land?

Vender man blikket internasjonalt er tallene enda mørkere. Ingen land har oppnådd full kjønnsparitet. På verdensbasis tjener menn 20 prosent mer enn kvinner, og i de fleste land tjener kvinner i gjennomsnitt mellom 70-90 prosent av hva menn får for arbeid av lik verdi. I EU vil en kvinne i snitt tjene 17,5 prosent mindre i løpet av livet sammenlignet med en mann, ifølge Verdens økonomiske forum. Dette betyr at, selv om Norge gjør det litt bedre enn i andre land, må grep tas globalt.

Hva kan man gjøre for å tette lønnsgapet?

Samfunnet kan ta flere grep for å jevne ut lønnsgapet. En åpen lønnspolitikk for å sikre rettferdighet på tvers av kjønn, karriereutvikling for kvinner i privat sektor for å skape økt representasjon på høyere nivåer og heve lønnen innenfor kvinnedominerte yrker er avgjørende. Kombinasjonen av disse kan skape et arbeidsmarked preget av lik lønn for likt arbeid.

Dette gapet har fremtidige konsekvenser, både for den enkelte og for samfunnet som helhet, på grunna av ringvirkningene dette får for kvinners pensjon og økonomiske sikkerhet. Her kreves grep i likestillingspolitikken for å redusere lønnsforskjellene og styrke kvinners økonomiske posisjon.

Lær mer

Om Den internasjonale likelønnsdagen

Om vedvarende lønnsforskjeller mellom menn og kvinner i Norge på regjeringens sider

Slik kan lønnsforskjellen mellom kvinner og menn forklares på SSBs sider

Les ILOs faktaark om lønnsgapet

Finn ut mer og utfordringer i arbeidslivet 

Lær mer om kvinners og jenters rettigheter og likestilling

Om Verdens økonomiske forums likelønnsrapport