Av Linn Enger Leigland
Publisert: 20. september 2021
I dag åpnet FNs høynivåuke under FNs 76. generalforsamling (UNGA76). I morgen åpner generaldebatten som vil pågå fra 21. til 27. september. FNs generalsekretær ber landene komme sammen om en rettferdig vaksineplan og umiddelbar klimahandling.
– Institusjonene vi har er tannløse. Til tross for at enkelte har tenner, slik som Sikkerhetsrådet, har de ingen vilje til å bite, sa generalsekretær António Guterres i et stort intervju med UN News.
Guterres advarer om at verden «står på kanten av avgrunnen» når det gjelder å takle klimaendringene.
Erna utfordrer Jonas på klima
I forkant av FNs høynivåuke advarte FN og Antonio Guterres om at verden styrer mot 2,7 graders oppvarming, dersom ikke klimagassutslippene går ned raskt.
Avtroppende statsminister Erna Solberg er i New York. I ettermiddag deltar hun på et møte om klima med FNs generalsekretær og en rekke statsledere. Møtet er en del av mobiliseringen i forkant av det globale klimatoppmøtet COP26 i oktober.
– I regjeringen har vi klarert at vi skulle doble klimafinansieringen innenfor bistandsbudsjettet. Det var i 2020 på om lag seks milliarder kroner. Målet vårt er tolv milliarder i 2025, sier hun til VG.
Nå blir det opp til Jonas Gahr Støre sin nye regjering å følge opp dette målet. Den nye regjeringen vil trolig sende en norsk delegasjon til klimatoppmøtet COP26 i høst.
Norske prioriteringer på årets høynivåuke
I et møte med norske sivilsamfunnsorganisasjoner forrige uke orienterte utenriksminister Ine Eriksen Søreide om at Norges prioriteringer under UNGA76 i stor grad sammenfaller med Norges prioriteringer i Sikkerhetsrådet.
Den 23. september holder Sikkerhetsrådet en åpen debatt om klima og konflikt. I fjor måtte over 30 millioner mennesker forlate hjemmene sine på grunn av klimarelaterte katastrofer. Rundt 90 prosent av verdens flyktninger kommer fra land som er blant de mest sårbare overfor klimaendringene, og som har minst ressurser til å håndtere dem.
Debatten i Sikkerhetsrådet vil ta for seg hvordan ustabilitet og spenninger i ulike samfunn er knyttet til klimaendringer, og forsøke å bygge større enighet om denne sammenhengen.
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide skal også delta på møter om Afghanistans utvikling. Hun skal blant annet med sjefen for FNs kontor for koordinering av humanitær innsats og diskutere den humanitære situasjonen i landet, skriver NRK.
Statsministeren på "SDG Moment"
Statsminister Solberg deltar også med en innledning på arrangementet «SDG Moment» mandag 20. september. Temaet er gjenreisning etter koronapandemien og arbeidet med å oppnå FNs bærekraftsmål.
Arrangementet skal mobilisere til handling og samarbeid for å oppnå Agenda 2030, og i tillegg gi en statusrapport på hvor langt vi har kommet for å nå de 17 bærekraftsmålene innen 2030.
Er USA tilbake?
Tirsdag taler USAs president Joe Biden på den offisielle åpningen av generaldebatten. Presidenten har tidligere lovet at USA skal ta et sterkere internasjonal lederskap, og håpet på å pleie allianser under årets høynivåuke, skriver Foreign Policy.
Ifølge magasinet er det et åpent spørsmål om Biden kan bevise at «Amerika er tilbake». Krisen mellom Frankrike og USA, som oppstod etter at USA og Australia inngikk en avtale om atomdrevne ubåter, skaper hodebry for Biden.
Den kaotiske Afghanistan-exiten, i tillegg til den amerikansk-ledede krigen i Irak, har også ført til større internasjonal skepsis mot USA, ifølge Foreign Policy. De skriver at det er et USA som er mindre selvsikre enn de har vært på 31 år, som nå går på talerstolen i FN denne tirsdagen.