Bakgrunn

Houngbo blir den ellevte generaldirektøren i ILO, og han overtar etter britiske Guy Ryder, som har hatt stillingen siden 2012.

Houngbo er for tiden president i Det internasjonale fondet for jordbruksutvikling (IFAD), et verv han har hatt siden 2017. IFAD er et spesialisert byrå under FN som blant annet jobber for utvikling, matsikkerhet og entreprenørskap for mennesker på landsbygda.

Den nyvalgte generaldirektøren er godt kvalifisert for sin nye jobb, med 35 års erfaring fra internasjonal utvikling. I tillegg til at han har hatt en rekke relevante stillinger i FN-systemet, også i ILO, har han vært statsminister i Togo.

Houngbo var de nordiske arbeidstakernes favoritt, og han vant klart med 30 stemmers overvekt. I vår tidligere sak ble alle kandidatene presentert kort.

Visjon

Houngbo ønsker seg en ny sosial kontrakt for arbeidslivet. Han vil finne nye løsninger på globale utfordringer, som ivaretar mennesker, miljø, økonomi og samfunnsverdier. For å få til dette ønsker han å engasjere hele det multilaterale systemet til å jobbe sammen for gode løsninger, og modernisere ILOs standarder slik at de reflekterer en verden i endring.

Den nye generaldirektøren har afrikansk bakgrunn, men understreker at han har et globalt perspektiv, og han ønsker å være samlende for alle partene i arbeidslivet.

­­­–­ Jeg vil være ingens og alles generaldirektør, sa Houngbo etter valget.