— India er i ferd med å overgå Kina som verdens mest folkerike nasjon i de kommende dagene, sa FNs befolkningsdatasjef til journalister tidligere denne uken, ifølge UN News.

Grunnen for at disse landene har så mange innbyggere er fordi de har høye fruktbarhetsnivået i de to landene, sa John Wilmoth, direktør for FNs befolkningsavdeling. Til sammen utgjør Kina og Indias befolkning mer enn én tredjedel av verdens åtte milliarder innbyggere.

I slutten av april forventer Indias befolkning å nå hele 1 425 775 850 (det vil si over 1,4 milliarder) kvinner, menn og barn, med mye tyder på at landet vil se ytterlig befolkningsvekst de neste tiårene. Dette tallet er litt høyere enn Kinas globale rekord på 1,4 milliarder i 2022.

Kina nådde befolkningstopp i 2022

— Kinas befolkning nådde sin topp i 2022, og har begynt å synke, sa Wilmoth. Projeksjoners viser at størrelsen på den kinesiske befolkningen kan falle under én milliard før slutten av århundret, la han til.

Med nesten identiske fruktbarhetsnivåer i 1971 – i underkant av seks fødsler per kvinne – har landenes erfaringer siden kartlagt deres befolkningsvei inn i det 21. århundre, ifølge FNs departement for økonomiske og sosiale oppgaver (DESA).

På slutten av 1970-tallet falt fruktbarheten i Kina tre fødsler per kvinne. I mellomtiden tok det India mer enn tre tiår før fruktbarhetsraten nådde det nivået.

— I løpet av andre halvdel av det tjuende århundre gjorde begge landene en felles innsats for å dempe rask befolkningsvekst gjennom politikk som målrettet fruktbarhetsnivåer, sa DESA. Denne politikken, sammen med investeringer i menneskelig kapital og likestilling, bidro til Kinas fallende fruktbarhetstall på 1970-tallet og til de mer gradvise nedgangene som fulgte på 1980- og 1990-tallet, understrekte de.

I 2022 hadde Kina en av verdens laveste fruktbarhetstall, som var 1,2 fødsler per kvinne i gjennomsnitt over et liv, ifølge FNs rapport om verdens befolkningsutsikter i 2922. På 1980-tallet hadde Kina en såkalt «ettbarnspolitikk» som begrenset familier til ett barn hver, som ble avsluttet i 2016.

Samtidig er Indias nåværende fruktbarhetstall – to fødsler per kvinne – like under «erstatningsterskelen» på 2,1, nivået som kreves for befolkningsstabilisering på lang sikt i fravær av migrasjon, står det i FN-rapporten.

Langsiktig tenking

— Antallet eldre vokser raskt også, sa Wilmoth.

Mellom 2023 og 2015 forventes antallet personer på 65 år eller over å nesten dobles i Kina, og mer enn dobles i India, la han til.

— Disse trendene retter oppmerksomheten mot utfordringene med å gi sosial støtte og beskyttelse til et økende antall eldre, advarte han. Nå er tiden inne for å tenke langsiktig og fremme større solidaritet i samfunn og mellom generasjoner.

Vi må sikre bærekraft

Sentralt i denne langsiktige planleggingen er innsats for å bekjempe klimaendringer. Det er viktig at økende antall mennesker og økende inntekt per innbygger i Kina, India og over hele verden ikke undergraver innsatsen for å handle for en mer bærekraftig forbruk og produksjon.

For å dempe de alvorligste konsekvensene av klimaendringer, må alle land snarest omstille seg fra sin nåværende overavhengighet av fossil energi, advarte Wilmoth.