Dagen markeres for å hedre innsatsen og bidraget til internasjonal fred og sikkerhet, og minnes de over 4000 soldatene som har mistet livet i tjeneste for FN. Datoen 29. mai er valgt av en grunn. Dette er dagen FNs første fredsbevarende styrke begynte arbeidet sitt i Palestina i 1948. Siden den tid har mer enn to millioner sivilt og uniformert personell jobbet for FN-styrkene.

I dag tjener mer enn 76 000 kvinner og menn for FN-styrkene i 11 oppdrag rundt om i verden. Deres arbeid bidrar til å fremme fred og stabilitet for millioner av mennesker som er berørt av konflikt.

FNs fredsbevarende styrker: hvem de er og hva de gjør

FNs fredsbevarende styrker består av både militære styrker, politi og sivile som hver har sine roller i fredbyggingsprosessen. De er sendt ut av FNs sikkerhetsråd, men det er FNs medlemsland som sender personell. De består dermed ofte av mennesker fra nasjoner og land over hele verden.

FNs fredsbevarende styrker bidrar med å forhindre konflikt, beskytte sivile, fremme politiske løsninger og menneskerettigheter. De deltar også i prosessen med å støtte demokratiske prosesser i landet de er utplassert, med mål om å trekke seg ut etter hvert som situasjonen i landet stabiliserer seg. FN-styrkene er upartiske og skal forholde seg til mandatet de har fått fra Sikkerhetsrådet. 

Økende globale spenninger krever nye løsninger

I en tid hvor de globale spenningene øker, jobber FNs fredsbevarende personell i miljøer som er mer komplekse og farlige enn noen gang. De siste årene ser man et skiftende politisk landskap preget av mer komplekse og sammenkoblede konflikter, noe som har ført til at FNs arbeid for fred og sikkerhet har måttet tilpasses. Med FNs nye agenda for fred, krever dette en mer robust, helhetlig og kollektiv respons på sikkerhetstruslene i årene fremover.

Det inkluderer blant annet en større inkludering av kvinner i arbeidet. Dette utdypes i resolusjon 1325 om kvinner, fred og sikkerhet. Resolusjonen understreker den viktige rollen kvinner spiller i forebygging av konflikter, fredsforhandlinger, fredsbygging og fredsbevaring, og hvordan deres deltakelse er nødvendig for å sikre at kvinners synspunkter og behov blir tatt hensyn til. I tillegg vil økt representasjon blant unge i freds- og sikkerhetsprosesser, samt bedre samarbeid på tvers av land stå sentralt. 

På vei mot en ny agenda for fred

Årets tema støtter Generalsekretærens såkalte nye agenda for fred for å håndtere fremtidige kriser og konflikter gjennom å fremme samarbeid og innovasjon. Ettersom globale konflikter stadig endrer seg, fortsetter FNs fredsbevarende operasjoner å tilpasse seg de unike behovene og omstendighetene til hvert oppdrag. Det kommende Toppmøte for fremtiden, som avholdes i september i år, gir en unik mulighet til å bekrefte forpliktelser til fredsbevaring og til å møte utfordringene som ligger foran oss.

Les mer

FN, fred og sikkerhet

Internasjonal dag for fredsbevarende personell (fn.no)

Inkludere kvinner i fred- og sikkerhetsarbeid (fn.no)

International Day of UN Peacekeepers | United Nations