FN har lansert en nødhjelpsappell på 426 millioner dollar for å støtte én million mennesker som er tvunget på flukt etter omfattende israelske angrep i Libanon.

Den israelske militæroperasjonen, som Israel beskriver som «begrenset, lokalisert og målrettet», foregår på begge sider av den FN-patruljerte grensen mellom Libanon og Israel.

«Kaotiske forhold»

FNs kontor for koordinering av humanitær bistand (OCHA) rapporterer om kaotiske forhold i Libanon, der tusenvis flykter fra luftangrepene som har kostet over 1 000 liv de siste to ukene.

Jens Laerke fra OCHA uttalte i Genève at det er mangel på forsyninger og kapasitet for å håndtere krisen. Dette melder UN News.

— Vi trenger umiddelbar finansiering for å kunne trappe opp responsen, understreket han.

FN-styrken UNIFIL, som har rundt 10 500 fredsbevarende soldater i Libanon, bekreftet at de er informert om de israelske planene for begrensede bakkestyrker. Selv om situasjonen er farlig, forblir FN-styrkene på plass.

De understreker at enhver israelsk invasjon er et brudd på Libanons suverenitet og på FNs resolusjon 1701 fra 2006 som var ment å få slutt på krigen og på sikt skape varig fred langs grensen mellom Libanon og Israel.

I tillegg advarer FNs menneskerettighetskontor (OHCHR) om at de pågående fiendtlighetene i Midtøsten kan utvikle seg til en humanitær og menneskerettslig katastrofe for hele regionen.

FN-sjefen fordømmer opptrappingen

— Jeg fordømmer utvidelsen av konflikten i Midtøsten, med opptrapping etter opptrapping, sa António Guterres i en uttalelse, ifølge UN News. Dette må ta slutt.  Vi trenger absolutt en våpenhvile, la han til.

Iran avfyrte «bølger av ballistiske missiler» mot Israel tirsdag, bare timer etter at Israel ifølge medierapporter hadde iverksatt det «begrensede» bakkeangrepet i Sør-Libanon.

Det var ingen umiddelbare rapporter om personskader på bakken i Israel, og det israelske militæret opplyste at rundt 180 missiler ble avfyrt, hvorav de fleste ble avskåret.

Utviklingen følger etter israelske luftangrep i de sørlige forstedene til den libanesiske hovedstaden Beirut på fredag, som var rettet mot og drepte lederen for Hizbollahs væpnede gruppe, Hassan Nasrallah.

I forrige måned ble flere titalls drept og tusenvis såret i to påfølgende dager med eksplosjoner av elektroniske bomber rettet mot Hizbollah-medlemmer.

Lær mer

Les nødhjelpsappellen på OCHAs sider