FNs talsperson, Stéphane Dujarric, gjentok at FN ønsket velkommen donasjonen av 260 000 tonn gjødsel, som har blitt lagret i europeiske havner og varehus.

— Dette vil lindre humanitære behov og forhindre katastrofalt avlingstap i Afrika, hvor det for tiden er plantesesong, sa Dujarric.

Den første sendingen på 20 000 tonn forlot Nederland på tirsdag, på et fartøy – MV Greenwich – charteret av Verdens matvareprogram (WFP). Det skal legge til kai i Mosambik, og deretter skal fraktes til Malawi, som er et landlåst land uten direkte tilgang til havet i sørlige Afrika.

Flere forsyninger kommer

— Denne vil være den første av en serie med gjødselforsendelser til en rekke andre land på det afrikanske kontinentet i løpet av de kommende månedene, la Dujarric til.

Verden har et presserende behov for «samordnet innsats» for å løse den globale matforsyningskrisen, som har blitt forverret av Russlands invasjon av Ukraina, sa WFP i en uttalelse tidligere denne måneden, da avtalen først ble kunngjort. Avtalen ble satt på plass i juli, sammen med det vellykkede kornavtalen «Black Sea Grain Initiative».

Russland og Ukraina er sentrale mat- og gjødseleksportører til utviklingsmarkedene i verden. WFP sa at småbønder har blitt spesielt hardt rammet av økende kostnader, inflasjon og blokkeringer i forsyningskjeden.

— Vi kan ikke tillate at globale problemer med tilgjengelighet av gjødsel blir en global matmangel, sa FN-organisasjonen. Å sikre samarbeid i gjødselmarkedene igjen er kritisk, understreket de.

For global matsikkerhet

I uttalelsen fra sin talsperson takket FN-sjef António Guterres Russland, Malawi og Nederland – i tett koordinering med EU – «for deres vilje til å muliggjøre denne første kritiske humanitære forsendelsen av gjødsel fra WFP, for global matsikkerhet».

— FN fortsetter intens diplomatisk innsats med alle parter for å sikre uhindret eksport av kritisk mat og gjødsel, unntatt fra sanksjonsregimer, fra Ukraina og Den russiske føderasjonen, til verdensmarkedene, sa Dujarric.

Halvparten av alle mennesker

Rundt 50 prosent av verdens befolkning er avhengig av landbruksprodukter som trenger gjødsel. Siden 2019 har prisene skutt opp med rundt 250 prosent, og priset mange bønder ut av produksjonen.

Dujarric brukte eksemplet med nitrogenbasert gjødsel, hvor årets mangel kan føre til i et produksjonstap neste år, på svimlende 66 millioner tonn avlinger som mais, ris og hvete.

Det er nok til å brødfø 3,6 milliarder kvinner, menn og barn, eller nesten halvparten av alle mennesker, i en måned», sa han.

— Å gjenkoble gjødselmarkedene er et kritisk skritt. Dette vil sikre global matsikkerhet for 2023, og FN vil fortsette å gjøre alt, med alle parter, for å nå dette målet, understreket Dujarric.