Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I havnen i Singapore har de åpnet et eget senter med helsesenter, testfasiliteter og et sted der sjøfolkene kan oppholde seg i påvente av testresultater. Besetningsmedlemmer vil kunne benytte senteret i opptil 48 timer før skiftene deres starter. På denne måten beskyttes både lokalsamfunnet og andre ansatte om bord i skip. Ordningen kan føre til bedre mannskaprotasjon fremover.

Kan Singapore vise vei?

Frykt for smittespredning har ført til stengte landegrenser og havner over hele verden. Dette har gjort det vanskelig med mannskapsbytter. Opp mot 300 000 sjøfolk sitter fast på skip i ulike land som følge av smitteverntiltak. Et tilsvarende antall får ikke mønstre på av samme årsak, ifølge ILO news.

Singapore havn går nå foran med et godt eksempel for andre land, og dette kan være et steg i riktig retning for å løse situasjonen for sjøfolkene.

«Singapores nye tiltak kommer takket være sosial dialog mellom Singapores myndigheter, fagforeninger og industriforeninger. Dette er et godt eksempel på at at det finnes løsninger som kan beskytte både sjøfolk og la handel fortsette.», sier ILOs generaldirektør Guy Ryder.