En fersk rapport laget av FNs utviklingsprogram (UNDP), viser at middelklassen i Myanmar er i dag halvert – sammenlignet med før militærkuppet i 2021. Nå lever tre fjerdedeler av landets befolkning i fattigdom eller «farlig nær» den nasjonale fattigdomsgrensen. Dette melder UN News.

— De nye tallene viser at mindre enn 25 prosent av Myanmars befolkning klarer å sikre en stabil inntekt som gjør at de kan leve over fattigdomsgrensen, sa UNDP-sjefen, Achim Steiner, i en pressemelding. Uten umiddelbare tiltak for å sørge for kontantoverføringer, matsikkerhet og tilgang til grunnleggende tjenester vil sårbarheten fortsette å øke, og konsekvensene vil merkes på tvers av generasjoner, advarte han.

4 milliarder dollar trengs

UNDP anslår at det trengs 4 milliarder dollar i året for å bekjempe den økende fattigdommen, blant annet ved hjelp av kontantoverføringer, for å hjelpe familier med å komme seg ut av den «L-formede» lavkonjunkturen (det vil si at den økonomiske aktiviteten er lavere enn en trendmessig utvikling ville tilsi), med fallende økonomisk aktivitet og få tegn til bedring.

— Vi oppfordrer alle aktører – både i og utenfor Myanmar – til å iverksette tiltak for å hindre at sårbare husholdninger havner i uopprettelig fattigdom og fortvilelse, understreket Steiner.

«Null» til utdanning

I rapporten, som omfatter over 12 000 husholdninger i Myanmar, kommer det også frem at familier og husholdninger har blitt tvunget til å ty til ulike, ofte ikke-bærekraftige, overlevelsesmekanismer.

I en samtale med journalister ved FNs hovedkvarter i New York forklarte Kanni Wignaraja, UNDPs regiondirektør for Asia og Stillehavsområdet, den alvorlige situasjonen.

Under covid-19-pandemien var familieinvesteringer i utdanning små – to til tre prosent av husholdningens inntekt – nå er de nesten «null», sa hun og la til at familier tar barna ut av skolen og ikke har råd til å bruke penger på helsetjenester og andre grunnleggende tjenester. Vi kommer til å se en hel generasjon med et stort gap i læring og helse, som er svært skremmende, advarte hun.

Regionalt bilde

Rapporten viser også et alarmerende bilde på provinsnivå.

Delstatene med den laveste inntekten per innbygger er regionene Kayah, Chin og Sagaing – som opplever et høyt konfliktnivå mellom juntastyrkene og opposisjonsgrupper.

I tillegg til økt fattigdom er konfliktområdene også preget av ødeleggelser av hjem, begrenset tilgang til jordbruksland og en økning i antall internt fordrevne – noe som fører til enda større nød. Internt fordrevne som kommer til urbane områder som Yangon og Mandalay, både for å få trygghet og grunnleggende tjenester, mangler nå et sikkerhetsnett, sier Wignaraja.

Spredning av organisert kriminalitet

På toppen av sterkt økende fattigdom, sliter også det sørasiatiske landet med en sterkt økende kriminalitet. En ny rapport fra FNs kontor for narkotika- og kriminalitetsbekjempelse (UNODC) viser at Myanmar er den største produsenten av opium, og organisert kriminalitet er utbredt, særlig når det gjelder såkalte «svindelsentre».

— Hvis vi ikke får bukt med disse ulovlige økonomiske aktivitetene – der masse penger involvert – og vi ikke får i gang et intensivt internasjonalt og regionalt meklingsarbeid for å få slutt på den pågående krigen, kommer Myanmar til å bli et land der middelklassen forsvinner helt, advarte Wignaraja.

Lær mer

Les UNDP-rapporten Poverty and the Household Economy of Myanmar: a Disappearing Middle Class

Les mer om Myanmar-konflikten

Finn ut mer om Myanmar