– Selv med ambisiøse tiltak for å bremse klimagassutslipp, har værrelaterte naturkatastrofer femdoblet seg over de siste 50 årene, sa FNs generalsekretær António Guterres i forbindelse med lanseringen av rapporten "United in Science" fra Verdens meteorologiorganisasjon (WMO).

I den siste klimarapporten fra WMO kommer det frem at klimaendringene kommer raskere enn først antatt.

Ifølge rapporten styrer verden mot 2,7 grader global oppvarming. Ambisiøs klimahandling må til om verden skal kunne nå målene i Parisavtalen om å begrense oppvarmingen til 2 grader, og helst ikke over 1,5 grader.

– Resultatet er en alarmerende vurdering av hvor langt unna vi er, advarte generalsekretæren.

Rapporten gir en enhetlig vurdering av klodens tilstand i forkant av FNs klimatoppmøte (COP26). Resultatene er basert på den siste klimavitenskapelige informasjonen, og kommer bare uker etter FNs klimapanels rapport om klimaets tilstand.

Tiden renner ut

FNs klimatoppmøte finner sted i Glasgow, og går av stabelen 31. oktober. Guterres fremhever at klimatoppmøtet kan bli et vendepunkt for klimaet, men at det er knapt med tid.

– Vi trenger at alle land forplikter seg til nullutslipp innen 2050, støttet av konkrete og langsiktige strategier, oppfordrer generalsekretæren.

Les mer om klimaendringer på fn.no