Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

En ny rapport fra Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) og FNs økonomiske kommisjon for Europa, oppfordrer til ikke å gå tilbake til den «gamle normalen» etter covid-19-krisen er over, men å satse på en langt grønnere utvikling enn i dag.

– Vi må se på denne situasjonen som en mulighet til å fremheve og jobbe for fremme agendaen for bærekraftig utvikling. Ved å foreta investeringer som kan transformere transportsektoren, kan dette skape millioner av nye arbeidsplasser og hjelpe land til å få til grønnere og sunnere økonomier, heter det i rapporten.

Arbeidsplasser og færre trafikkulykker

Den ferske rapporten undersøker implikasjonene for sysselsetting av fire "grønne transport" -scenarier i 56 land i Nord-Amerika, Europa, Kaukasus og Sentral-Asia, som alle er medlemmer av FNs økonomiske kommisjon for Europa (UNECE). Ved økt satsing på offentlig transport og en elektrifisering av privat- og godstransport, kan det skapes rundt 15 millioner ekstra arbeidsplasser globalt, skriver ILO om rapporten.

En grønnere transportsektor vil også gi lavere utslipp av drivhusgasser, luft og støyforurensing og mindre trafikk-kaos. Dette vil igjen føre til færre trafikkulykker, fordi det vil bli mindre trykk på veiene.